Fešta od rožic: Otvorena jubilarna vrata proljeća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fuksije, đerane, čuvarkuće, mlječike, menta, celer i mnogo drugog bilja u svim su mogućim bojama obojili su u petak placu u Savičenti, a tako će biti još danas i sutra. Jubilarnu 10. Feštu od rožic otvorila je Mirjana Brickweg iz udruge Ideja Lux, koja već cijelo desetljeće organizira ovaj festival cvijeća, uz potporu Općine i Turističke zajednice Svetvinčenat.

- Ovo je najljepša fešta na najljepšoj placi u najljepšem mjestu s najljepšim ljudima, rekla je Brickweg, a općinski je načelnik Dalibor Macan, između nastupa mališana iz Dječjeg vrtića Balončići i učenika osnovnih škola Juršići i Svetvinčenat, ovaj sajam nazvao "vratima proljeća".

Dolaze zadovoljni

Tradicionalno, djeca su, u kostimima ukrašenim cvjetnim motivima izvela više recitacija i otpjevala pjesmice okupljenima, nakon čega je moglo početi razgledavanje štandova proizvođača pristiglih iz cijele Hrvatske. Neki od uzgajivača dolaze na ovaj glasoviti renesansi trg pod bedemima kaštela Morisini-Grimani od samog početka festivala, za što su nagrađeni i zahvalnicom organizatora.

- Da nismo zadovoljni ne bi dolazili na toliki daleki put, ukratko su komentirali nekih od njih. Plašili smo se kako ćemo preživjeti u ovoj krizi, ali izgleda da je cvijeće jedan od luksuza kojeg se ljudi ni u krizi nisu htjeli odreći, rekao nam je Ivica Krklec, uzgajivač iz Vidovca kod Varaždina, koji je već deset godina vjeran Fešti od rožic.

Stevija je zanimljiva

Od prodavača čujemo da su ove godine begonije vrlo tražene pa je i njihova ponuda na placi bila vrlo izdašna. Ništa manje interesa nisu pobuđivale i pjantine jagoda, pomidora, prešemula, bašelka… Od bilja koje pobuđuje sve više pažnju naišli smo i na steviju - višegodišnji grm koji je sve prisutniji u kućanstvima, zahvaljujući blagotvornim svojstvima prirodnog zaslađivača. Steviju smo zatekli i na štandu Robija Blaškovića iz Krasa Grdoselskog kraj Pazina. On sadnice iz obiteljske proizvodnje u Savičenti izlaže posljednjih četiri godine.

- Da stevija je zanimljiva, a imamo i dosta začinskog bilja, pomidore raznih sorti, zaista širok asortiman. Nešto smo već prodali, ali tek je prvi dan pa je prerano govoriti o prometu, kaže Blašković.

Uz sajam cvijeća odvijaju se brojni popratni programi pa je u kaštelu otvorena i izložba slika Rajka Ivoševića i Anđela Cvjetkovića, članova Udruge likovnih i književnih stvaralaca Istre, koja će se moći pogledati tijekom sva tri dana. U kaštelu će se članovi povijesne udruge Kaštel demonstrirati vještine streličarstva, a na placi će se svakodnevno odvijati i brojne radionice namijenjen djeci. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter