Biskup Kutleša:Izdignimo se iznad ovozemne stvarnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Poreču okupanom suncem, rashlađenom srednje jakom burom ali svejedno prepunom turista, središnje uskrsno euharistijsko slavlje za Porečko-pulsku biskupiju održano je u Eufrazijevoj bazilici, gdje je svečanu misu predvodio biskup mons. Dražen Kutleša.

U propovijedi je biskup Kutleša posebno naglasio simboliku Uskrsa koji ukazuje da se od svakidašnjih ovosvjetskih problema treba ugledati na ono na što je Isus Krist svojim uskrsnućem ukazao ljudima, a to je da se treba izdignuti iznad ovozemne stvarnosti, jer iz nje ionako ne možemo ništa ponijeti u onozemaljski svijet. Ponašamo se međutim kao da možemo ponijeti sve, pa se čovjek okreće egoizmu i kulturi smrti, gleda ono što želi a ne ono što treba, jer je izgubio sliku pravog boga, koja je zamračena raznim drugim sustavima.

Zato se zapitajmo što Uskrs znači za nas, jer Isus Krist nije lik iz knjiga nego živa prisutnost, i ako ga ne upoznamo, bilo kroz ljubav, bilo kroz patnju, nismo ga spoznali, zaključio je biskup Kutleša propovijed na uskrsnoj misi u Eufrazijevoj bazilici.

Uskrsni dan bio je i završnica višednevnih uskrsnih događanja koje je na središnjem porečkom trgu organizirala gradska Turistička zajednica. U sklopu uskrsnog domjenka svi su namjernici počašćeni paštom s bakalarom i čašom malvazije, u prigodnom programu nastupili su Folklorni ansambl Balun iz Pule i Limena glazba iz Pazina, a na trgu je postavljen i sajam tradicionalnih istarskih proizvoda. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter