"Štit 17" doprinosi dobrosusjedskim odnosima

Borut Pahor i Kolinda Grabar Kitarović u obilasku vojnog poligona
Borut Pahor i Kolinda Grabar Kitarović u obilasku vojnog poligona

Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH, te slovenski predsjednik Borut Pahor prisustvovali su današnjem završnom prikazu međunarodne vježbe "Štit 17" u kojoj na vojnom poligonu rta Kamenjak sudjeluju hrvatske, slovenske, talijanske i makedonske oružane snage. Riječ je o 30. jubilarnoj vježbi koja je počela 2. travnja, a traje do sutra, u njoj sudjeluju svi rodovi Oružanih snaga kopnene vojske RH, a od 2014. i pripadnici Slovenske vojske. Vježbi su prisustvovali i ministri obrane Hrvatske i Slovenije Damir Krstičević i Andreja Katič, te brojni drugi dužnosnici državne i lokalne vlasti.

"Štit" je 2015. uvršten u katalog vojnih vježbi NATO-a, a cilj mu je prikazati i ocijeniti uvježbanost i osposobljenost postrojbi protuzračne obrane Slovenske vojske, Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice u djelovanju na ugroze iz zračnog prostora. U vježbi je korišten prijenosni i samohodni raketni sustav, raketni sustav srednjeg dosega, te lako topničko oružje. Na tzv. taktičko - tehničkom zboru bili su izloženi poljski i terenski trenažer, pokretna kontrolna stanica, samohodni protuzrakoplovni top, motriteljsko-akvizicijski radar, situacijsko središte i sustav za registraciju pogodaka.

U sklopu ovogodišnjih vježbi Oružane snage RH sudjelovale su u projektima pomoći lokalnom stanovništvu i zajednici, istaknula je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Ove godine uređen je put koji povezuje Vinkuran i Banjole, kao i protupožarni put, te biciklističke staze u Vinkuranu.  

- Ova vježba ima po mnogočemu poseban značaj jer svojim primjerom ističe važnost suradnje i združenih napora u suvremenim obrambenim sustavima. Takvi združeni napori u prvom se redu odražavaju u bliskoj suradnji OS s Općinom Medulin, putem koje se osigurava sinergijski učinak i višestruka korist, kako za OS, tako i za lokalnu zajednicu. Uređenjem putova, prometnica, biciklističkih staza i drugih infrastrukturnih objekata, Oružane snage se svake godine zahvaljuju lokalnoj zajednici i odužuju na besprijekornom domaćinstvu te ostavljaju trajan trag u svakodnevnom životu općine i dugo nakon što vježba završi. Ovakvim zajedničkim naporom općine, OS te Ministarstva zaštite okoliša omogućuje se funkcioniranje i JU Kamenjak. Ovo je doista dobar primjer racionalnog korištenja uvijek ograničenih sredstava i stavlja naglasak na položaj OS u lokalnoj zajednici, kazala je Grabar Kitarović te naglasila i vojnu komponentu vježbi. Prema njenim riječima, međunarodni karakter "Štita" njegova je dodatna vrijednost.

- Iako je na razini NATO-a, a zapravo skoro cijele Europe, postignut konsenzus o nužnosti povećanja obrambenih investicija u izmijenjenom strateškom okruženju, ograničeni financijski resursi jesu i bit će realnost naših obrambenih sustava. Zato treba pozdraviti svaki oblik racionalnog korištenja raspoloživih kapaciteta. Nema razloga da se takva suradnja ne širi i na druga područja da bi se iskoristile komparativne prednosti vojnih vježbališta i instalacija u bliskom susjedstvu. U suradnji s bliskim i prijateljskim državama poput Slovenije trebao bi biti jednostavno naći prostora za proširenje ovakve suradnje. Ovim se osigurava i razmjena iskustava među pripadnicima oružanih snaga Hrvatske i Slovenije, te toliko često naglašavana interoperabilnost među našim snagama unutar NATO-a. Strateške okolnosti posljednjih godina prinudile su nas na prisjećanje na temeljne i izvorišne razloge okupljanja naših saveza. U danim okolnostima, kad kolektivna obrana ponovno dolazi u središte pozornosti svih saveznica, inzistiranje na zajedničkom uvježbavanju i interoperabilnosti naših snaga dobiva dodatni značaj, rekla je Grabar Kitarović.

Borut Pahor kazao je da ni Hrvatska ni Slovenija nisu neposredno vojno ugrožene, no kao članice EU-a i NATO-a imaju zajedničku odgovornost te dužnost pripremiti postrojbe i strukture nacionalne sigurnosti u slučaju ugroze iz zračnog prostora.

- Ta ugroza ne mora se ticati nas, već naših prijatelja i saveznika, što znači da smo mi kao saveznici dužni da u pravo vrijeme i na pravom mjestu budemo osposobljeni. Bitno je zajamčiti sigurnost i to je naša zajednička odgovornost i zadatak, a današnja vježba je važan korak u tom smjeru, rekao je Pahor. Napomenuo je da je "Štit" postao tradicionalan kada je riječ o suradnji pripadnika hrvatske i slovenske vojske. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter