Pula: Odvjetništva i gruntovnica sele u Rovinjsku ulicu

Vrpcu je prerezao tehnički ministar pravosuđa Ante Šprlje
Vrpcu je prerezao tehnički ministar pravosuđa Ante Šprlje

Novi prostori pravosudnih tijela u rekonstruiranoj zgradi bivše vojarne Istarskih brigada, odnosno bivšeg vojnog dispanzera na početku Rovinjske ulice, u četvrtak su svečano otvoreni. Vrpcu je prerezao tehnički ministar pravosuđa Ante Šprlje, a Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo te Zemljišno - knjižni odjel Općinskog suda u Puli sad trebaju kompletirati preseljenje te će vrlo skoro započeti s radom na novoj adresi.

Zgrada je rekonstruirana u sklopu Projekta potpore pravosudnom sektoru (JSSP), za koji je Republika Hrvatska sa Svjetskom bankom potpisala ugovor o zajmu vrijedan 17 milijuna eura. Ukupna kapitalna investicija iznosi 28,51 milijuna kuna od kojih su 1,48 milijuna sredstva iz proračuna Ministarstva pravosuđa, a projekt rekonstrukcije je započeo još u travnju 2011. Svečanosti su prisustvovali i nove prostore obišli voditelj ureda Svjetske banke u Zagrebu Carlos E. Pinerua, glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, istarska dožupanica Giuseppina Rajko, gradonačelnik Pule Boris Miletić, načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar i predstavnici istarskih pravosudnih tijela. 

- Zahvaljujemo Svjetskoj banci na zajmu koji nam je omogućio ovakvu investiciju. Radi se o nastavku jačanja kapaciteta pravosudnih tijela i omogućavanja njihovog rada u adekvatnim, sigurnim i prostranim uvjetima, kako bi svoj posao mogli što ažurnije obavljati. Svim djelatnicima pravosudnih tijela na području Istre zahvaljujem i čestitam na predanosti u radu i poboljšanju učinkovitosti u prvih šest mjeseci ove godine. Dobar pokazatelj za naše pravosuđe je smanjivanje broja neriješenih predmeta za 70 tisuća te je ukupni broj neriješenih predmeta po prvi put pao ispod 500 tisuća. Od čelnika pravosudnih tijela očekujemo da će poduzimati aktivnosti za daljnje smanjivanje broja predmeta i skraćivanje vremena za njihovo rješavanje, rekao je Šprlje, napominjući da se radi o otvorenju prvog takvog objekta u njegovom mandatu, a slijedeći, za stalne službe Općinskog  i Prekršajnog suda, državnog odvjetništva i državne geodetske uprave je na redu za približno dva tjedna u Metkoviću.

Istaknuo je da Ministarstvo neće stati na ovoj moderno uređenoj i opremljenoj zgradi u Puli, već će nastaviti brinuti o pravosudnim tijelima u Istarskoj županiji.

- Bez obzira tko će biti na vlasti, morat će više voditi brigu o pravosuđu - ne samo pričati da ono mora biti učinkovito, već to pokazati i kroz proračun. U zadnjih pet godina svake se godine za približno sto milijuna kuna smanjuje proračun za pravosuđe. Ukoliko suci i državni odvjetnici nemaju adekvatne uvjete za rad i ne mogu se obrazovati i odlaziti na seminare - ne možemo govoriti da činimo nešto za pravosuđe, poručio je.

Voditelj ureda Svjetske banke u Zagrebu Carlos E. Pinerua istaknuo je da su ponosni što s hrvatskom Vladom i Ministarstvom pravosuđa kao partneri sudjeluju u ovom projektu. Napomenuo je da je potrebno još dosta toga učiniti, ali smatraju da je to pravi put za poboljšanje učinkovitosti pravosudnih tijela, što će doprinijeti privlačenju investitora i otvaranju novih radnih mjesta. Zadovoljstvo viđenim izrazio je i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, napominjući da su pravosudna tijela i u dosadašnjim uvjetima, koliko god je bilo moguće, radila dobro, ažurno i efikasno.

Ugovor o zajmu između Republike Hrvatske i Svjetske banke za Projekt potpore pravosudnom sektoru potpisan je 13. travnja 2010, a zajam je zatvoren 30. lipnja 2016. Cilj projekta je poboljšati učinkovitost hrvatskog pravosudnog sustava putem smanjivanja zaostataka i povećanja koeficijenata učinkovitosti sudova i državnog odvjetništva, skraćivanja prosječnog vremena za rješavanje predmeta u pilot sudovima te poboljšanje ocjene korisnika usluga pravosudnog sustava o djelovanju pravosuđa i time jačanje povjerenja u pravosudni sustav.

Radovi obavljeni u bivšoj vojarni ukupne neto površine od 2.094 četvorna metra uključuju kompletnu sanaciju konstrukcije, nove instalacije vodovoda i kanalizacije, nove elektroinstalacije slabe i jake struje, izvođenje instalacije grijanja, hlađenja, pripreme tople potrošne vode, ventilacije, instalacije plina i vatrodojave, novu stolariju i bravariju,  uređenje pročelja i okoliša. Osim toga, prostori su u potpunosti opremljeni i namješteni. Rekonstrukcija je započela u travnju 2011, prema prvotnom planu je trebala biti gotova u manje od godinu dana i koštati 15,5 milijuna kuna. No, rok dovršetka je nekoliko puta produžen. (Kristina FLEGAR, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter