Zlatni palentar restoranu Rifugio Maranza iz Trenta

 Pobjednička ekipa restorana Rifugio Maranza iz Trenta, Paolo Betti i Luigi Montiselle (Davor ŠIŠOVIĆ)
Pobjednička ekipa restorana Rifugio Maranza iz Trenta, Paolo Betti i Luigi Montiselle (Davor ŠIŠOVIĆ)

"Podsjetimo se da sve ovo radimo da bismo pokazali kako palenta nije samo pučka hrana, već namirnica koja se odlično može pokazati i u vrhunskoj gastronomiji", naglasio je Drago Orlić, uz Sergia Pavata ceremonijal-majstor kuharskog troboja koji je po 13. put održan u sklopu porečkog Festivala palente.

U restoranu hotela Palazzo u Poreču Pavat je zatim predstavio sudionike ovogodišnjeg kuharskog troboja u pripremanju jela od palente: domaćine odnosno restoran Palazzo zastupali su kuhari Roberto Paliska, Dario Župan i Ali Ajdari; za ekipu restorana Ca'nova iz sela Babići kuhali su Dario Klarić i Darko Gerenčir; dok su za goste iz Italije, restoran Rifugio Maranza iz Trenta, kuhali Paolo Betti i Luigi Montiselle. Svaka je ekipa pripremala po dva jela kojima je palenta morala biti obavezni sastojak, a kuharske kreacije ocjenjivao je žiri kojemu je predsjedao profesor kuharstva iz porečke Turističko-ugostiteljske škole Antina Štifanića, Stanislav Poropat, dok su mu članovi bili predsjednik porečke Zajednice Talijana Graziano Musizza, gastronovinar i urednik talijanskog časopisa Papageno Giuseppe Casagrande, predsjednik talijanske Udruge profesionalnih somelliera Marco Larentis, te vaš izvjestitelj kao peti član.

Osim nagrada žirija, dodjeljivala se i nagrada publike, koja je od šest ponuđenih glasala za jedan "najbolji pjat". Ovi su porečki troboji izuzetna prilika da se i široj javnosti pokaže kako se od palente mogu kreirati doista raznolika jela, i kombinacijom okusa, ali i raznolikim "dizajniranjem" palente kao obaveznog sastojka. Pobjednička ekipa, koja je dobila najviše glasova žirija, i nagradu publike za najbolji pjat, bila je ekipa restorana Rifugio Maranza, koja je u oba jela prilično pomaknula granice poimanja palente i njenih mogućnosti.

U prvom jelu kuhari Betti i Montiselle su torteline od heljdinog tijesta - napunili palentom, a mesni dodatak - ragu od mesa kunića i povrća - su prelili preko tortelina, začinivši taj svoj pjat još i zarolanom palačinkom od palente nadjevenom pjenicom od sira. Talijanska je ekipa sasvim zaslužila ovogodišnji "zlatni palentar", a drugo njihovo jelo dobilo je i nagradu publike za najbolji pjat. Bio je to desert: voćna pita ili krostata od kukuruznog brašna sa sladoledom od palente. Možda ekstravagantno, ali vrlo ukusno!

Drugoplasirana ekipa odnosno osvajač "srebrnog palentara" kuharski je tim restorana Ca'nova iz sela Babići (taj je restoran inače na poznat po organizaciji "festivala pod bobići"). Kuhari Klarić i Gerenčir pripremili su također zanimljiva jela: prženu odnosno pohanu palentu s parmezanom u umaku od martinčica i pršuta; te žutu i crnu palentu s "pijanim lignjama". Brončani palentar pripao je za treće mjesto domaćinima, ekipi restorana hotela Palazzo, čija je ekipa pripremila "terinu" od palente s mesom i povrćem na mediteranskoj salsi; te palentu sa suhim šljivama i junećom koljenicom kuhanom u teranu.

Uz uzvanike iz medija i politike, palentarskom kuharskom troboju gosti su bili također učenici i nastavnici ugostiteljske škole, jer je jedan od ciljeva ove manifestacije, kako je zaključujući troboj naglasio Orlić, prenijeti na mlade kuharske snage nove vidike i razbuktati im maštu u pripremanju namirnica koje se u Istri smatraju tradicionalnim, ali su im mogućnosti mnogo veće nego što smo u tradicionalnoj pripremi od njih dosad dobivali. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter