Život na sjeveru: Ni zime nisu kao što su nekada bile

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Nije nas iznenadio, čak je i malo zakasnio, obično padne za Sv. Katarinu, od tuda i izreka "Sveta Kata, snig prid vrata", tako Anton Medica iz Račje Vasi komentira prvi ovosezonski snježni val, pravu snježnu mećavu koja je proteklog vikenda zahvatila Ćićariju. Snježni pokrivač u Račjoj Vasi dosegao je mjestimično tridesetak centimetara, a živa u termometru noću se spustila do minus osam stupnjeva Celzija. Snijeg je zakasnio za Sv. Katarinu, za Sv. Luciju i za Božić, ali je zato pao pred Novu godinu. Zabijelio je istarski Kras, a niske temperature okovale su ga u led.

Drva i za dvi zime

- Zime su nekada bile oštrije s puno više snijega. Znalo ga je napadati više od pola metra, a u zapusima, nošenog burom, do dva pa i tri metra. Račja Vas je i po tri mjeseca bila odsječena od svijeta, prisjeća se djetinjstva 64-godišnji Anton Medica.

- Danas su ceste očišćene i prohodne, hvali Anton zimsku službu Istarskih cesta. U obitelji Medica spremni su za sve zimske uvjete pa su pripremili dovoljno drva za ogrjev, imaju ga najmanje za dvije zime, a godišnje potroše petnaestak metara drva.

U Račjoj Vasi živi 27 stanovnika, nabrojat će Anton. U selu se ipak čuje dječji plač, najmlađoj mještanki Katarini Medica nepunih je mjesec dana. Najstarije stanovnice su Marija Medica i Anđela Medica, rođene 1924. godine. Među starijima je i Bernarda Cerin. Uskoro će navršiti 73 godine, a još uvijek sama čisti snijeg na prilazu kući. - Se sama delam. Si dam kuraja i boh, priča nam Bernarda, rodom iz susjedne Slovenije. Dalibor Pilekić župnik u Roču, Humu i Lanišću, u Račju Vas stigao je u redovan blagoslov kuća. - Snijeg je normalan dio zimskog pejzaža. Mislim da se stariji mještani laniške općine u takvom ambijentu snalaze bolje nego mi, rekao nam je župnik.

U 14 sela 329 stanovnika

U četrnaest sela, smještenih na 144 četvorna kilometara istarskog Krasa, živi svega 329 stanovnika. U laniškoj općini tek su dva ugostiteljska objekta, jedan u Jelovicama, drugi u Lanišću, a poštar dolazi kada ima pošte. Mještani koji imaju auto snabdijevaju se u Buzetu, a ostali u pokretnoj trgovini, kombiju koji selima prolazi tri puta tjedno.

Od Račje Vasi, prema sjeverozapadu istarskog Krasa i granici sa Slovenijom, put vodi kroz Rašpor i Trstenik u kojima živi tek po jedan stalni stanovnik. U Vodicama susrećemo Vilija Božića. Živi u Jušićima, a u Rašporu ima starinu.

- Došao sam po cesti iz Jušići preko Žejana i Muna na Vodice. Upravo je na tom spoju dviju županija vidljivo da cestari iz primorsko goranske županije čiste bolje nego oni iz istarske županije. Makar mi je krivo to reći jer više volim Istru, ali je tome tako, kaže Vili.

U Vodicama je, uključit će se u razgovor Božidar Sušanj, napadalo oko 25 centimetara snijega. Problema je bilo na cesti od Vodica prema Jelovicama jer je jaki vjetar stvarao zapuhe na cesti mjestimično visoke i do metra.

- Tu nema pomoći. Ralica očisti cestu i već za pola sata ponovo je zametena, kaže Božidar koji prognozira jednu oštru zimu jer temperature su se naglo spustile, pa bi kako je krenulo, u siječnju i veljači moglo biti puno snijega. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter