Zasvirimo u Barbanu: Sve je više mladih harmonikaša

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Kiša je ove godine prvi put u 13. godina održavanja tradicionalne smotre harmonika otjerala harmonikaše s barbanske place u sportsku dvoranu mjesne Osnovne škole Jure Filipovića. No, unatoč nepovoljnom vremenu i malom kašnjenju, dobre muzike nije manjkalo, jer je na 13. susretima harmonikaša pod nazivom "Zasvirimo u Barbanu" nastupilo više od 80 sudionika. Kako doznajemo od Romana Baćca, idejnog začetnika ove manifestacije, u Barban su pristigli harmonikaši iz cijele Istre ali i Slovenije i to iz Izole, Savudrije i Sežane.

- Okupilo nas se i ove godine puno, iz svih krajeva i svih doba. Najmlađi harmonikaš ima deset, a najstariji 88 godina, kaže Baćac.

Glazbena je to smotra na kojoj se ne dodjeljuju nagrade za najbolju svirku već plakete i zahvalnice, a svaki od sudionika ima na raspolaganju tri minute da se s harmonikom pokaže u najboljem svjetlu. Harmoniku, dopuštaju pravila, može pratiti i neki od puhačkih ili drugih instrumenata.

- Bitna nam je dobra muzika i dobro druženje. Nakon svirke svake godine odemo skupa na večeru u staru školu i tamo se često opet zasviri, priča nam Baćac. Na pitanje ima li interesa za ovaj težak instrument, veli da je interes mladih za harmoniku jako velik te da svake godine imaju puno djece i mladih koji nastupaju.

Na smotri su nastupili i "veterani" Branko Jelenić iz Žminja te Josip Tomišić iz Tomišići. Svirali su na svim susretima do sada i još se uvijek rado odazivaju.

"Nažalost, dažd nas je potjerao s barbanske Place. Na njoj je gušt sviriti jer su pozornica i atmosfera jako lijepe, a akustika odlična, ali snaći ćemo se i ovdje", rekao nam je Jelenić koji, kaže, svira od svoje desete godine, a prve je svatove odsvirao s 15 godina. Svirao je i u duu, triju, sa sinom Paulom. Kako veli, jako mu je drago što stari svirku prenose mladima i što je i njegov sin prihvatio i zavolio harmoniku.

U Barbanu su u subotu navečer svirali i prijatelji, mali Barbanci Diego Učkar, Leonardo Rojnić i Erik Mirković. Iako imaju samo 11 godina, svirali su "kao veliki". Nije ni čudo kada Diego svira već dvije, a Leonardo i Erik već četiri godine. Kažu nam da nemaju tremu, jer im ovo nije prvi nastup.

- Nije harmonika teška, samo treba vježbat', rekao nam je Erik, a na pitanje hoće li i oni kao veliki svirati na svadbama odgovara: "Naravno, već smo se dogovorili, svakom sto eura u džep i svirka će trajat' do jutra".

Smotru je otvorio barbanski načelnik Denis Kontošić uz riječi da protiv više sile ne mogu, no Barbanci od fešte nikada ne odustaju. "Harmonika je vajk bila za veselje, ona koja zbližuje ljude", naveo je načelnik, poželjevši sudionicima i gostima dobru muziku i raspoloženje te najavio da Barbance idućih mjeseci čekaju još brojna događanja i fešte, a vrhunac će, kao i svake godine, biti Trka na prstenac.

Pokrovitelji tradicionalne smotre harmonika su Općina i Turistička zajednica Barbana. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter