Zabljesnuli pulski divovi

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

U tisućama boja, zabljesnuli su, i baš poput najava - bio je to pravi svjetlosni spektakl, jer osvijetljeni su pulski "Svjetleći divovi", dizalice Brodogradilišta Uljanik. Pula je dobila novu vizuru kojom se može svrstati u rang atraktivnih europskih gradova. Riječ je o najvećem ovogodišnjem projektu pulske Turističke zajednice, čiji je kreator svjetski ekspert za rasvjetu, priznati dizajner Puljanin Dean Skira.

Osam velikih uljanikovih dizalica osvijetljeno je RGB led reflektorima koji mijenjaju boju i na taj način kreiraju specijalne efekte za posebne događaje. "Svjetleći divovi" imaju sofisticiran sustav daljinskog upravljanja svjetlima i scenografijom, te se tako može napraviti sve što se poželi. Ukupno, na osam je dizalica postavljeno 46 Phillipsova reflektora, koji teže 40-ak kilograma. Imaju 64 neovisna pixela i mogu "proizvesti" 16 tisuća različitih boja. Prvi put u svijetu, osvijetljene su dizalice u brodogradnji koja je još uvijek u funkciji.

Druga večer festivala Visualia, puna emocija, budući da su se ispreplitali dojmovi uslijed svjetlosnih performansa i uzbuđenja u iščekivanju paljenja "Svjetlećih divova" počela je na Portarati. Ondje su okupljene, a uz brojne Puljane bili su to i gosti iz gradova pobratima Pule dočekali atraktivni, osvijetljeni "Led Drummersi". Posjetitelji su sa svjetlećim prstenom u rukama i sami postali dio programa festivala Visualia i zaputili se dalje u iščekivanju najuzbudljivijeg dijela - osvjetljavanja dizalica pulskog brodogradilišta "Svjetleći divovi - lighting giants".

Portarata je ujedno bila i prva lokacija 3D video-mappinga, a šetnja je nastavljena Ulicom Sergijevaca do Foruma uz pratnju osvijetljenih štulara. Na Forumu je uslijedio pravi show "Lords of Lightning" u sklopu kojeg su se prvi put u Hrvatskoj predstavili umjetnici koji se "igraju" s munjama i strujom.

S bubnjarima je povorka zatim krenula put Kandlerove ulice, do Katedrale gdje je održan 3Dmapping kojeg su dizajnirali Jean Sambolec i Ania Ladavac. Svjetlosne instalacije autora Igora Vasiljeva razgledavane su u Titovom parku, a nakon toga uslijedio je dugo očekivan spektakl - s Riječkog gata sve su oči bile uprte k uljanikovim dizalicama - svjetlećim divovima koje su osvijetljene kroz pravi svjetlosni performans.

Glazbeno-vizualni show, nastavljen je na rivi partyem uz DJ-a Filju. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter