Vojnici dviju zemalja mogu se osloniti jedne na druge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pokaznim gađanjem zračnih ciljeva za uzvanike i novinare, u petak je formalno okončana vježba Štit 15 Oružanih snaga Hrvatske i Slovenije, što se na poligonu Rt Kamenjak kod Premanture održavala proteklih deset dana. Uzvanicima, točnije predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti, Javne ustanove Kamenjak, policije, vatrogasaca i komunalnih poduzeća, ali prije svega brojnim vojnim uglednicima dviju država, postrojbe protuzračne obrane demonstrirale su bojevim gađanjima ciljeva u zračnom prostoru uvježbanost i osposobljenost svojih vojnika. Očekivano, časnici su vježbu po njenom okončanju ocijenili - uspješnom.

Inscenirani desant

Lakim protuzračnim sustavima "Igla" i "Strela", toplinski navođenim raketama, gađani su imitatori cilja, odnosno rakete ispaljene iz pravca Monte Kopa prema jugu, presrećući ih otprilike u ravnini Porera. Drugi dio bojevog gađanja odnosio se na gađanja mete privezanom za zrakoplov iz 20 milimetarskih protuzrakoplovnih topova. Vojnici su tim oružjima postavljenim na borbenim oklopnim vozilima u rafalu gađali osam metara veliku metu koju vuče avion užetom dugim čak 1.200 metara.

Sve su vježbe izvedene za potrebe insceniranog desanta neprijatelja na područje Medulina i Premanture, a dramatizaciji vježbe doprinijeli su slovenski vojnici koji su u "jurišu" terenskim vozilima "osvojilI" poligon, osigurali ga i omogućili djelovanje protuzračne obrane.

Uz 650 hrvatskih vojnika, koji su direktno i indirektno sudjelovali na vježbi, na Kamenjaku su im se drugu godinu za redom pridružilo i 70-ak Slovenaca, pa se "Štit", vježba koja se održava od 1994. godine, tako i već dvije godine diči epitetom međunarodne.

- Ovo je najstarija vojna vježba u Republici Hrvatskoj, a nadam se da će i gostovanje Oružanih snaga Slovenije postati tradicija. Važno je da gradimo prijateljske odnose, ali i kompatibilnost dviju vojski, da možemo koristiti iste taktike i sustave te da se u situacijama u nekim misijama možemo osloniti jedni na druge. I u tome smo uspjeli, jer dolaskom slovenske vojske vježba je dobila novu dimenziju.

Hrvati i Slovenci zajedno

Vidjeli ste i ove radarske sustave koje je postavila slovenska vojska, kojih HV nema, rekao je general pukovnik Dragutin Repinc, zamjenik načelnika glavnog stožera HV-a nakon smotre sudionika vježbe. Napomenuo je i da će Hrvatska vojska naredne godine na vježbu pozvati i druge zemlje članice NATO-a.

Uzvanike su na poligonu dočekali general bojnik Mate Ostović, zadužen za raspoređivanje vježbe, brigadni general Blaž Beretin, nadležan za provedbu vježbe, te direktor vježbe pukovnik Damir Jugović. Zapovjednik slovenskih snaga bio je major Albert Lakota, a smotru je obavio i sudionicima se obratio slovenski brigadir Milan Žurman.

- Jedan od ciljeva ovakvih zajedničkih vježbi je i racionalizacija sustava protuzračne obrane, a to se pokazalo na "Štitu" kada su hrvatske i slovenske oružane snage formirale zajedničku logističku jedinicu, odnosno bazu, rekao je Žurman te se zahvalio svojim vojnicima i domaćinima.

Vježba je formalno završila u petak, no i u subotu vojska će otpremati opremu koju je od 15. travnja koristilo gotovo 700 vojnika dviju država. (Zvjezdan STRAHINJA)

 


Podijeli: Facebook Twiter