Višesortno ulje Viviana Antolovića šampion jubilarnog susreta Oleum olivarum

Dobitnici priznanja uz jubilej manifestacije u Krasici
Dobitnici priznanja uz jubilej manifestacije u Krasici

S 93 boda od maksimalnih 100 višesortno ulje Viviana Antolovića iz Peroja kod Grožnjana proglašeno je šampionom jubilarnog dvadesetog susreta maslinara i sajma maslinovog ulja Oleum olivarum u Krasici kod Buja. Na poziv organizatora ove su godine maslinari poslali 170 utoraka ekstra djevičanskih maslinovih ulja s područja Istre, Dalmacije, Slovenskog primorja i Italije. Stručnu ocjenu senzorskih svojstava obavili su članovi Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja iz Buja i članovi panela Znanstveno-raziskovalnog središča iz Kopra, dok je poduzeće NIR iz Zagreba obavilo analizu slobodnih masnih kiselina i peroksidnog broja.

Gotovo sva ulja ekstra kakvoće

Zbrajanjem bodova utvrđeno je da je od 170 dostavljenih uzoraka 155 (91 posto) bilo ekstra kakvoće, za koja je dodijeljeno 47 zlatnih medalja (88 i više bodova), 66 srebrnih i 24 brončane medalje, dok 18 ulja je bilo ekstra kakvoće, ali bez odličja. Ispod te razine kakvoće bilo je 15 uzoraka. Na takve rezultate i nešto manji broj zlatnih medalja nego prošle godine sigurno su utjecali problemi koje su lani imali istarski i drugi maslinari sa štetnicima poput maslinove muhe i drugih. Ipak, o kvaliteti govori i podatak s ocjenjivanja da je bodovna razlika vrlo mala, pa se 46 zlatnih ulja smjestilo unutar samo dva boda (od 88 do 90). Uz dodjelu priznanja, dvadesete susrete maslinara Oleum olivarum obilježila su i popratna događanja. Na sajmu autohtonih poljoprivrednih i drugih proizvoda posjetiteljima su, uz maslinovo ulje, ponuđeni med, sir, rakije, likeri, vina, čokoladni i drugi proizvodi, pa i bučino ulje iz unutrašnjosti Hrvatske. Održana su i stručna predavanja o zdravstvenim vrijednostima maslinovog ulja, te o gnojidbi maslina, predstavljeni su strojevi za berbu maslina, a pažnju je privukla i vođena degustacija maslinovog ulja. Na sajmu su se mogli degustirati palenta, špaleta i druge istarske delicije, sve uz ponuđena vina istarskih vinara. Kao i sajam, oba dana trajanja manifestacije, bile su otvorene kušaonice maslinovog ulja u Krasici i okolnim naseljima, što su mnogi posjetitelji iskoristili i po lijepom vremenu prošetali od jedne do druge, kušajući i kupujući najbolja istarska ulja.

Krasica je svjetski centar maslinarstva

Inače, jubilarni 20. susret Oleum olivarum, jedan od najstarijih naših sajmova maslinovog ulja, službeno je u subotu otvorio istarski župan Valter Flego, čestitajući organizatorima vrijedan jubilej, dodajući da će Županija dio svojih aktivnosti usmjeriti ka zaštiti maslinovog ulja, poput pršuta i vina. Istaknuto je i ovom prigodom da je Krasica prerasla u svjetski centar maslinarstva, a ova manifestacija dala velik doprinos razvoju maslinarstva i podizanju kakvoće maslinovog ulja, ne samo u Istri. Ove susrete u Krasici svake godine obilježe i susreti s maslinarima iz Dalmacije s kojima je uspostavljeno neraskidivo prijateljstvo, pa je svake godine sve veći broj maslinara iz tog dijela Hrvatske koji dolaze u Krasicu i osvajaju sve više priznanja za svoja ulja.

Posljednjeg dana ove prepoznatljive maslinarske manifestacije Krasicu su pohodili brojni likovni umjetnici, sudionici petnaestog likovnog natječaja na temu masline i maslinarstva. Za glazbeni ugođaj bili su zaduženi umaška klapa Lungomare, Tu i tamo bend i drugi neformalni sastavi.

Organizatori manifestacije bili su Mjesni odbor Krasica, Turistička zajednica grada Buja i Zajednica Talijana Krasica, pod pokroviteljstvom Grada Buja i Istarske županije.

Šampionsko ulje od četiri sorte

Viviano Antolović nije nepoznato ime među istarskim uljarima. Iako mu je ovo prva šampionska titula u Krasici, desetak puta do sada bio je među dobitnicima zlatnih medalja, pobijedio je i 2010. u Splitu, na Vinistri i na drugim domaćim i inozemnim smotrama. Gotovo je stalno zastupljen na stranicama priznatog svjetskog vodiča Flos Olei. Vidno zadovoljan nakon primanja nagrade i zlatne medalje, Viviano Antolović je rekao da je konkurencija bila velika.

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter