Vinistra: Vinari su ambasadori Istre

Posjetitelji na Vinistri (J. PREKALJ)
Posjetitelji na Vinistri (J. PREKALJ)

Nakon što je svečano otvorenje jubilarne, 20. Vinistre za uzvanike održano večer ranije u Istarskoj sabornici, najveća hrvatska izložba vina i vinarske opreme u porečkoj dvorani Žatika otvorila je svoja vrata svim posjetiteljima.

Među njima su bili brojni poznavaoci vina, i amateri i profesionalci, znatiželjnici, turisti iz svih krajeva Hrvatske i Europe. U velikoj porečkoj dvorani, raskošna, prozračna, profinjena Vinistra se još jednom potvrdila i kao mjesto gdje se dolazi vidjeti i biti viđen.

Središnji događaj prvog dana izložbe bilo je premijerno predstavljanje čaše za istarsku malvaziju koje je održao Georg Riedel, vlasnik Riedela, najutjecajnijeg svjetskog proizvođača vinskih čaša koji se tom djelatnošću bavi već deset generacija.

Istarska malvazija prvo je hrvatsko vino koje je dobilo privilegij da Georg Riedel za njega dizajnira čašu, čime je istarska malvazija stala uz bok drugim poznatim vinima iz raznih svjetski poznatih vinskih regija. Za Riedelovu prezentaciju su mjesta bila odavno bukirana, a posjetitelji su iz prve ruke imali priliku uvjeriti se zašto je ta čaša baš za malvaziju.

- Čaša uzdiže kvalitetu vina i postaje instrument karakteristike vina. Sve čaše koje smo imali na ovoj prezentaciji dobre su čaše, ali samo je jedna među njima točno prikazala ono što se nalazi u vinu, pružila poruku vina. Ovo je jako dobra čaša, rekao nam je poslije prezentacije Riedel.

Službena čaša za istarsku malvaziju izrađena je u samo 20 tisuća primjeraka i bit će distribuirana na području regije.

Čestitke na jubilarnoj Vinistri još je jednom prijepodne uputio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je s predsjednikom udruge Vinistra otvorio izložbu "Naših prvih 20 godina", retrospektivu u povodu ovog jubileja na kojoj su prikazane medalje, odličja, vizualna rješenja, leci i članci iz Glasa Istre.

- Dvadeseta godišnjica je lijep jubilej, jer Vinistra je ipak

odraz duha Istre. To je moderni proizvod koji poprima turističku dimenziju jer vino nije samo boca, nego i širi ambasador teritorija. Sve svjetske regije koje imaju dobru priliku, igraju s vinom na tu kartu. Mi smo u Istri isto zaigrali na vino i mislim da je to ispravan put. Ono što moramo reći je da su vremena jako teška i da je vino postalo luksuz, izlagači nemaju više toliko snage doći na ovakvu manifestaciju. Mislim da su svi oni koji su došli danas i koji izlažu pravi ambasadori istarskog vina, kazao je Ivica Matošević.

Veliki i mali vinari, većina njih će reći da Vinistra puno znači za promociju, složit će se i oko jednoga – da su sva vina na Vinistri dobra, razlike su samo u nijansama ili osobnim preferencijama.

- Vinistra je velika reklama za nas izlagače, jednako kao i medalje koje osvojite na izložbi. Donijeti doma zlato s Vinistre trajna je reklama, kaže Ivona Peruničić iz kuće Vina Perun iz porečke Stancije Vodopija, koja se ove godine prvi put okrunila dvjema zlatnim medaljama za malvaziju. Proizvodnjom se bave šest godina i zadnjih nekoliko godina izlažu na Vinistri, a osim malvazije posjetitelji su dobro prihvatili i njihova slatka vina napravljena dijelom od sušenih bobica grožđa.

Već nekoliko godina jedini predstavnik istočne Istre je Goran Baćac iz Kukurini, koji je ove godine dobio srebrnu medalju (zlatna mu je izmaknula za pola boda) za malvaziju. 

- Uglavnom je zapadna Istra poznata po malvazijama i drago mi je da se pokazalo da i istočna strana Istre može dati dobru malvaziju, kaže Baćac čiji se vinogradi nalaze na 250 metara nadmorske visine.

Kad je riječ o ambalaži, pažnju posjetitelja privukla je nova Medeina boca Rosea, za koji su napravili fluorescentnu etiketu koja je na danjem svjetlu bijela, ali svijetli u mraku.

- Htjeli smo napraviti posebnu etiketu koja će biti vidljiva pod svjetlima diskoklubova, kaže Marko Krstačić iz Medee.

Druge novosti iz svijeta vina, vinske industrije, ali maslinovih ulja sireva, suhomesnatih proizvoda i gastronomije posjetitelji mogu degustirati i razgledati u subotu i nedjelju od 11 do 19 sati u dvorani Žatika. Cijena jednodnevne ulaznice je 80 kuna, a za čašu je potrebno izdvojiti 50 kuna kaucije. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter