Vijaduktom Sabadin i tunelom Motovun opet škripi vlak

Turistički vlakić na vijaduktu Sabadin (M. MIJOŠEK)
Turistički vlakić na vijaduktu Sabadin (M. MIJOŠEK)

Zvižduk lokomotive, putnici smješteni na svojim sjedalima, strojovođa namješta kapu i vlakić Parenzane može krenuti sa stanice u Vižinadi.

Nekadašnjom trasom ove uskotračne pruge, na dionici od Vižinade do Motovuna, opet zviždi i škripi vlakić. Nije to ona teška željezna lokomotiva, već moderan turistički vlakić koji turiste i sve znatiželjnike upoznaje s ljepotama središnje Istre, ali i njenom gastronomskom ponudom.

Sve je to Parenzana Train - novost u turističkoj ponudi Istre, koju je osmislila, realizirala i financira tvrtka Parenzana iz Poreča koju vodi Dorijano Kocijančić. Projekt je dobio podršku Istarske županije i općina Grožnjan, Oprtalj, Karojba i Vižinada.

Prvi dio projekta su izleti na relaciji Vižinada - Motovun i obrnuto, nazvani Put Velog Jože. Zainteresirani mogu izabrati između četiriju vožnji dnevno, koje uključuju polazak iz Vižinade uz piće dobrodošlice, zaustavljanje na stanici u Rakotulama od oko 50 minuta, gdje se putnici okrijepe istarskim pršutom, uljem, vinima i ostalim delicijama domaćina iz agroturizma Tikel, razgledavaju s vidikovca ili se slikaju s nekom od domaćih životinja iz mini zoološkog vrta. Nakon toga put se nastavlja do Motovuna i zatim bez stajanja natrag.

Na ruti prometuju dva vlakića s po 60 mjesta, a njima se mogu voziti i osobe s invaliditetom. Na ovoj trasi posebno su zanimljivi vijadukt Sabadin te tunel Motovun, a dogodine se planira urediti i potez Grožnjan - Livade pod nazivom Put tartufa te Buje - Savudrija kao Put muškata.

- Biciklisti su jedna priča, motoristi druga, a mi smo išli na jedno kolektivno druženje, izlet za cijelu obitelj i tako došli do ovog cjelogodišnjeg programa na Parenzani, koji pruža pogled u unutrašnjost Istre. Uključili smo i turistički dio, s razgledavanjima mjesta, posjetima agroturističkim domaćinstvima.

U ovoj prvoj fazi uključili smo šest vinara, tri agroturizma, po jednog tartufara i restoran-hotel kao fakultativne izbore, kaže Dragica Ćubelić iz tvrtke Parenzana te dodaje da je zaposleno desetak ljudi.

Vožnja Parenzana Trainom košta 230 kuna po osobi, a uključuje vožnju, usluge vodiča, degustaciju istarskih proizvoda te odlazak u Motovun do pješačke zone autobusom. Moguća je i vožnja bez degustacija za 130 kuna, a više o svemu može se pronaći na www.parenzana.hr. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter