Vi ste donijeli mir našoj domovini

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Oko osamsto branitelja iz cijele Istre - iz Umaga, Poreča i Pazina, s Rovinjštine, Labinštine i Puljštine okupilo se u srijedu, uz članove svojih obitelji, u Puli na Trećem mimohodu branitelja istarske županije. Ponosno su, uzdignutih glava, prošli centrom Pule kako bi proslavili Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obilježili 20. godišnjicu vojno-redarstvene akcije "Oluja".

- Hvala vam što se okupili u ovolikom broju, danas s ponosom prođite ulicama našeg grada, pozdravio ih je u ime organizatora, Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, njen predsjednik Vinko Knez te pozvao sve da minutom šutnje odaju počast svim braniteljima koji su svoje živote izgubili u borbi za neovisnu i slobodnu Hrvatsku. Nakon što su položili vijence, najprije na Centralnom križu pulskog Gradskog groblja, a potom i na Spomenik hrvatskim braniteljima na rivi, velečasni Ilija Jakovljević još se jednom zahvalio svima koji su svoje živote utkali u slobodu naše domovine.

Oluja je donijela mir

- Oluja je donijela mir našim građanima. Vi ste donijeli mir našoj domovini i danas ovdje molimo za sve žrtve koje su u ratu pale, naveo je Jakovljević. Mimohod je potom, točno u deset sati, uz zvukove sirena i crkvena zvona, krenuo Kolodvorskom ulicom. Predvođeni stjegonošama koji su nosili državni i županijski barjak, ratne stjegove jedinica koje su sudjelovale u ratu, od 119 i 154 brigade, specijalne postrojbe Bak Istra, preko 35. inženjerijske bojne, postrojbe Vanga i ostalih jedinica te zastavama svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, u pratnji Orkestra Grada Pule i  pulskih mažoretkinja, sudionici mimohoda nastavili su do Arene gdje su članovi Speleološke udruge izvjesili desetmetarsku zastavu. Krećući se dalje centrom grada, prošli su preko Giardina te svoj put završili u parku Doma hrvatskih branitelja gdje je za sve sudionike priređen prigodan kulturno-umjetnički program u izvedbi Osnovne škole Šijana i Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.

U prigodnom govoru Knez se još jednom obratio uzvanicima i sudionicima mimohoda te posebno zahvalio pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću i županu Valteru Flegu što su im se pridružili navodeći da je treći mimohod posvećen 20. godišnjici Oluje koja je zaustavila rat i ostvarila tisućljetni hrvatski san o samostalnoj i neovisnoj državi. Uz riječi kako im nitko ne može osporiti da slave časnu pobjedu naveo je kako se Istra može ponositi na svoje branitelje koji su se iz rata vratiti bez ijedne mrlje.

Istra ponosna na svoje branitelje

Sudionicima mimohoda čestitao je i gradonačelnik Miletić rekavši da su im svi Puljani i Istrani vječno zahvalni na obrani slobode te i sam istaknuo kako je Istra pokazala kako se voli i brani svoja domovina. "Vi se naš ponos", poručio im je na kraju te riječ prepustio županu koji se braniteljima, u svoje ime i ime svih Istrana, zahvalio na svemu što su učinili za našu slobodu i slobodu naše djece.

Riječ "Oluja" izaziva lavine emocija - emocije ponosa i osjećaja zajedništva. Hrvatska je pobijedila u ratu, ušla u NATO postala članica Europske unije, i dalje koračamo prema pobjedama i svjetloj budućnosti naveo je Flego dodavši da sada još moraju pobijediti neprijatelja koji se zove nezaposlenost i krenuti prema blagostanju.

Svečanost u Domu branitelja obogatio je i Ivan Jagustin iz Vodnjana, maratonac, invalid i dragovoljac Domovinskog rata, koji je u čast Dana domovinske zahvalnosti otrčao mini-maraton od sjedišta udruge Hvidra na Mornaru do Doma Hrvatskih branitelja. Jagustin, inače, unatoč teškom zdravstvenom stanju, ne odustaje od trčanja kojima obilježava državne praznike i crkvene blagdane.

Sjećanje na Kristijana Ladavca i Stipana Liovića

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja", delegacija Grada Pazina predvođena Mirjanom Galant, zamjenicom gradonačelnika, s predstavnicima Udruga proizišlih iz Domovinskog i Narodnooslobodilačkog rata, političkih stranaka, obrane, policije i drugih javnih institucija položila je kod središnjeg križa na gradskom groblju "Moj mir" vijenac u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu. Potom su zapalili svijeću na grobu Kristijana Ladavca, pazinskog dragovoljca poginulog u Domovinskom ratu.

Delegacija Grada Poreča na čelu s gradonačelnikom Edijem Štifanićem, predstavnici udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreča i Poreštine te Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreča položili su vijence i zapalili svijeće kraj središnjeg križa na gradskom groblju. Nakon što su minutom šutnje odali počast svim poginulim braniteljima i svima koji su svoje živote položili za slobodu domovine, molitvu je izgovorio župnik Rikardo Lekaj.

- Prisjećamo se danas i događaja kada je velik broj naših ljudi prvi put obukao uniformu, dostojanstveno, u velikoj napetosti i neizvjesnosti, ali odlučno da oslobodi zemlju. Sve zadaće naši su suborci izvršili, kako na Krbavskom polju, tako i na Uni, vojnički i dostojanstveno, bez mrlja, rekao je predsjednik UDVDR-a Poreča Miro Sošić. Posebnu počast odao je Stipanu Lioviću, poginulom pripadniku 154. domobranske pukovnije u "Oluji", dodajući kako će delegacije njihovih suboraca položiti vijence na grobljima u Vrsaru i Vižinadi. Uz njih, delegacija Općine Vižinada predvođena načelnikom Markom Ferencom položila je vijence i zapalila svijeće kod središnjeg križa na grobljima Božje polje i Sveti Vital u spomen na sve poginule i nestale branitelje u Domovinskom ratu.

Na novigradskom groblju uz središnji križ vijenac je položila delegacija Grada Novigrada na čelu s gradonačelnikom Anteom Milosom te predstavnici UHBDR 154. domobranske pukovnije, političkih stranaka i javnih ustanova. Milos je ovom prigodom podsjetio kako je "Olujom" oslobođen Knin i najveći dio tada okupiranog teritorija, čime je omogućena i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja te postizanje mira u ovom dijelu Evrope.

- Oluja, kao najvažnija akcija Domovinskog rata imala je svoje žrtve na obje strane. Ratna stradanja, izgubljeni životi i materijalna šteta neprocjenjiv su gubitak. Na nama leži odgovornost da sagledamo sva ljudska stradanja na ovim našim životnim prostorima. Na nama i budućim pokoljenjima obveza je da učimo na greškama onih koji su doveli do razaranja naših prostora, poručio je Milos.

Olujom rat nije bio završen

Mato Magdić, predsjednik UHBDR 154. domobranske pukovnije, rekao je kako se ovim činom odaje počast i zahvalnost svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama koji su svoje živote utkali u stvaranje, oslobođenje i obranu domovine Hrvatske. Dodao je kako "Olujom" rat nije završen, neprijatelj je doduše bio slomljen, ali ne i uništen, pa su bitke nastavljene na području BiH, za oslobođenje Bihaća. Zajedno sa snagama Armije BiH, agresor je spriječen u osvajanju područja na kojem je planirao genocid veći od onog u Srebrenici, pri čemu je 154. domobranska pukovnija, nažalost, imala jednog poginulog i dva ranjena vojnika. (M. RIMANIĆ, B. PETROVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter