Velik broj posjetitelja na živim jaslicama u Gračišću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocupkujući na mjestu uslijed, doduše prognoziranog, ali naglog zahlađenje, velika se skupina ljudi s brojnom djecom, dan nakon Božića sakupila na središnjem gračaškom placu malo prije 17 sati kako bi sudjelovala u jedinstvenom događaju - uprizorenju Živih jaslica koje se u Gračišću održavaju već sedam godina zaredom.

Kako je već običaj čekalo se da sam početak predstave koja sudionike i posjetitelje istinski vraća u davno Isusovo vrijeme označe zvona s nedalekog kampanila upravo u pet popodne (Zdrava Marija) koja ni ovoga puta nisu zakazala. S glavnog je trga pokraj zavjetne crkvice sv. Marije u ono vrijeme kada noć smjenjuje dan krenulo prikazanje pjevanjem prigodnih pjesama i čitanjem dijelova evanđelja. Trgom su prolazili drevni stanovnici biblijski Judeje, kako odrasli tako i djeca s živim ovčicama oko vrata koje su pitomo meketale, prolazio je trgovac s magarcem natovarenim brentama, razni pustinjaci i pastiri s dugim na kraju zaobljenim palicama. Uskoro se na visokom balkonu obližnje kuće, pod kojim je u međuvremenu Marija revno plela, a Josip radišno pilio drva, pojavio anđeo-glasnik Gabrijel donijevši im radosnu vijest o rođenju Isusa.

Zgusnuta je povorka predvođena Svetim Josipom i Djevicom Marija zatim krenula u šetnju uličicama srednovjekovnog Gračišća koji je vjerno predočio biblijski Betlehem prije dvije tisuće godine. Uz rutu mimohoda, svakih desetak metara, nalazile su se nebrojeni stari zaboravljeni obrti: od pekare na kojem se ručno mijesilo, pa peklo pogača i kruha, žrvnja na kojem se mljeo kukuruz, radionice tesara, stolara, bačvara, postolara, vezilja i pletilja, improviziranu šternu iz koje se izvlači pitka voda, torovi s ovčicama... Moglo se upoznati kako su se plele košare, obrađivalo drvo, pripremala domaća tjestenina, a posebno je bilo zanimljivo kod kovačnice gdje se kovalo užareno željezo. Rimski su vojnici poznatim gardom branili prilaz određenim dijelovima gradu (zapravo su usmjeravali povorku određenom rutom), a na sve strane su svijetlili krijesovi na kojima su se posjetitelji mogli ugrijati. Mnogi su pak za zagrijavanje odabrali domaće kuhano vino, rakiju, čaj ili pak fritule i palačinke koje su se nudile.

Inscenirano je također odbijanje da se Svetu obitelj (utjelovili su ih Robert i Vanesa Brozan s malim Davidom iz sela Putinji) primi u svratište (prenoćište) zbog čega su se morali skrasiti u skromnoj štalici koja je za ovu priliku bila smještena ispod zvonika naslonjena na granični zid prema župnoj crkvi. Onda je uslijedio i završni čin biblijskog skazanja - rođenje malog Boga odnosno Božića u drvenoj štalici. Tu će mu se smještenom u društvu vola i magarca prvi stigli pokloniti pastiri s obližnjih pašnjaka, a zatim i mudro poslanstvo pristiglo s Istoka - Sveta tri kralja (Valter Baćac, Nenad Mijandrušić i Albert Vojsković) kojima je put od Jeruzalema gdje su stigli, pa do neugledne štale prikazala Betlehemska zvijezda repatica (prema nekim teorijama kineski su astronomi zabilježili supernovu 5. godina pr. Krista što se poklapa s povijesnim rođenjem Isusa). Prvorođenca su kraljevi-mudraci Baltazar, Melkior i Gašpar darivali tamjanom (kao Boga), zlatom (kao kralja) i plemenitom mašću - smirnom (kao čovjeka).

Veliki broj posjetitelja razlijegao se Gračišćem, a na ključnim mjestima, na ulazu u štalicu s Isusićem, na ulazu u župnu crkvu gdje su postavljene jaslice s 300-injak figurica te na ulazu u Špital gdje se organizirala izložba božićnih radova gračaških mališana, autohtonih suvenira i punkt za okrepu, stvorili su se redovi koji su, ako ništa drugo, zagrijali goste Gračišća. U organiziranju Živih jaslica sudjelovalo je volonterski 120 mještana koje treba pohvaliti za iznimni trud uprizorenja najvažnijeg  kršćanskog blagdana, a među njima svakako spomenuti alfa i omegu ovoga događanja Alena Bažona koji uvijek pozorno brine kako bi posjetitelji otišli zadovoljni iz ovog srednjovjekovnog mjesta. Ovo je bilo već 21. skazanje u Gračišću, a iduće je zakazano na Tri kralja, 6. siječnja. Također se blagdanom i nedjeljom od 11 do 18 sati ili uz najavu sve do Svijećnice, 2. veljače, u župnoj crkvi sv. Vida, Modesta i Kresencije mogu razgledati, već spomenute, tradicionalne jaslice površine 30 četvornih metara koje se u njoj uređuju već 30 godina.(Anđelo DAGOSTIN)
 


Podijeli: Facebook Twiter