Vaskršnje bdenije i litija kroz Peroj

Uskrsno bdijenje u perojskoj crkvi sv. Spiridona (Z. STRAHINJA)
Uskrsno bdijenje u perojskoj crkvi sv. Spiridona (Z. STRAHINJA)

Liturgijom u pulskoj crkvi sv. Nikole Uskrs su proslavili i vjernici Srpske pravoslavne crkve. Noć ranije obred bdijenja s Velike subote, najave najvećeg kršćanskog praznika, upriličen je u Peroju, u crkvi sv. Spiridona, a predvodio ga je paroh pulsko-perojski protojerej Goran Petković.

Specifičnost Vaskršnjeg bdenija u Peroju je slikovita tradicionalna povorka, odnosno litija, koja prolazi selom, te obred prepun simbolike.

Nakon večernjeg obreda na Veliku subotu u crkvi, u čijem se središtu nalazi Božji grob, vjernici pale svijeće i s parohom napuštaju crkvu u mraku da bi krenuli u procesiju selom, a predvodnik nosi barjak "Kosovski krstaš", crvenu zastavu s bijelim križem.

Po povratku, nakon čitanja evanđelja, paroh tri puta udara križem po vratima crkve, nakon čega se vrata otvaraju, a vjernici ulaze u osvijetljeni hram na čijem je podu razasuto lovorovo lišće. Po povratku u crkvu, u njenom središtu više nema Božjeg groba koji se tu nalazio tijekom Velikog petka i subote - Isus je uskrsnuo.

Sam ulazak u crkvu, dakle, simbolizira i početak novog dana, Uskrsa, a zvona koja se oglase u tom trenutku označavaju, kako u Peroju kažu, otvaranje glorije, odnosno slavlja.

Obred se u sv. Spiridonu nastavio jutarnjom službom s karakterističnim liturgijskim pojanjem, nakon čega su vjernici ispraćeni čestitkama "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse". (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter