Uspješan prvi porečki Bike Granfondo

Start s Brula prema Vrsaru
Start s Brula prema Vrsaru

Tristotinjak sudionika, ljubitelja biciklizma, sudjelovalo je u manifestaciji 1. Poreč Bike Granfondo koja se proteklog vikenda održavala u Poreču i okolici s bazom ispred hotela Valamar Diamant na Brulu. No, riječ je samo o službenom broju prijavljenih na utrke, jer je zapravo u ova dva dana Poreč bio mjesto u kojem je na cestama sve vrvjelo od biciklista, bilo da su sudjelovali u natjecanju, isprobavali nove modele bicikala ili su se nevezano za utrku odlučili iskoristiti idealne vremenske uvjete za pedaliranje.

Što se Granfonda tiče, uvertira je počela već u subotu s više manifestacija za sve uzraste, startalo se ujutro rekreativnom biciklijadom, zatim XC eliminator utrkom na plaži ispod hotela te pojedinačnim cestovnim kronometar utrkom na cesti od Garbine do Dračevca. Tijekom oba dana na testnoj stazi mogli su se isprobati bicikli Cube proizvođača.

Središnji dio događanja počeo je u nedjelju ujutro kada je startao Granfondo, cestovni maraton u kratkoj (Small) stazi u duljini od 80 kilometara i dugoj (Classic) stazi 125 kilometra. U svakoj su se natjecali podjednako muškarci i žene podijeljeni u osam kategorija, ovisno o dobi, a među njima je bilo i rekreativaca i licenciranih biciklista. Ruta Classic staze vodila je od Brula do Vrsara, Svetog Lovreča, Kanfanara, Svetog Petra u Šumi pa opet do Svetog Lovreča, Vižinade i natrag put Poreča. Prosječna brzina bila je 38,36 kilometara na sat, a prvo mjesto osvojio je Robert Jenko iz pazinskog Meridiana Kamen Teama, koji je ovu rutu prošao za 3.15 sati, drugo mjesto pripalo je Federicu Costi iz ASD-a Barbariga, a treće Jerneju Grilju iz BK-a Opatija.

Small staza vozila se od Brula do Vrsara, Svetog Loverča, Svetog Petra u Šumi, do Svetog Lovreča, Žbandaja i Poreča. Prvo mjesto pripalo je Alešu Krapežu iz slovenskog KK-a Izvir Viapa koji je tu stazu prešao u 2.08 sati, drugo Davisu Ulliani iz talijanskog ASD-a Pedali di Marca, a treće Slovencu Lucijanu Premrlu.

Uz ove nagrade i one u najboljima svim kategorijama podijeljene su i nagrade za klubove koji su došli s najviše predstavnika - Bambi i Bike Republik iz Slovenije te BK Roda iz Siska - a valja istaknuti da je tu bilo biciklista iz cijele Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Slovačke, Belgije i drugih europskih zemalja.

- Dolazim iz Ilirske Bistrice, a zadnjih mjesec dana vozim za Meridianu. Došao sam tu poslije utrke Istarskog proljeća, Grilj mi je susjed i kako se on pripremao za utrku, tako je i mene povukao. Staza je duga, na kraju smo sprintali, a noge su nam već bile teške, ali uspjeli smo. Pobjeda je pobjeda, mada se neki ljute jer i profesionalci dođu na Granfondo, ali takva su pravila, i to je jedan vid nadmetanja, kazao nam je pobjednik duge staze Jenko.

Zadovoljstvo uspješnim prvim Poreč Granfondom izrazio je i Nenad Velenik, direktor porečke Turističke zajednice koja je utrku sufinancirala sa 120 tisuća kuna.

- Pokušali smo napraviti utrku u predsezoni i dio naše strategije razvoja je potenciranje manifestacija u pred i posezoni, s ovom manifestacijom 2014. ćemo završiti sa sedam biciklističkih manifestacija u godini. Radimo da omogućimo svim biciklistima bike friendly destinaciju, rekao je Velenik.

Organizator Poreč Granfonda je BK Loborika, a suorganizatori IRTA, Valamar, TZ-i Poreča, općine Tar-Vabriga i Istarske županije, te županijski odjel za turizam. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter