Uskrsna marenda u Fažani: Pletenica od deset metara


Zbog današnje kiše marenda na Uskrsni ponedjeljak u Fažani pripremljena je pod strehom na Župnom trgu, a 10-metarska pletenica bila je postavljena pod trijemom obližnje Madonete. Kiša tako nije spriječila Fažance i njihove goste da se, nakon mise u župnoj crkvi, u velikom broju odazovu na zakusku.

Marendu je pripremao profesor Ljudevit Sabo, a na velikom stolu mještane je dočekala fritaja od mladog luka i kobasica, šunka u tijestu s hrenom, punjena jaja, slani inćuni, bakalar…

- Šunka u tijestu nije tradicionalno istarsko jelo, ali vidimo da se ljudima sviđa i da je na drvenim pladnjevima više nema. Kao tradicionalno istarsko jelo napravili smo veliku pletenicu, uskrsnu slasticu, rekao je Sabo. U "kuhinji" su mu asistirale mlade pomoćnice Ajša Mitić, Dorist Devetak i Mia Pinzan.

Pletenica, koju je ispekla pekara Nello, morala je biti izrezana da bi stala pod lopicu crkve. Zbog kiše nije bilo moguće organizirati pičenje jaja pa su se okupljeni okušali tek u tuckanju. Velike pisanice mogle su se pak na trgu pred crkvom vidjeti u subotu, kada je održana radionica izrade uskrsnih jaja, koju su vodile Nela Radojičić i Korana Lukić Šuran, te "Nonina pinca", gastro-radionica na kojoj su pripremu tradicionalne slastice predstavile Luciana Debeljuh, Milka Černac i Gracijela Bilić. Za to vrijeme na klavijaturama je svirao Petar Diminić. (Z. STRAHINJA, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter