Unikatne montažne kućice iz Žminja postale hit u Istri


Iako posluju već 12 godina, točnije od 2004. godine, žminjska tvrtka Elitimo sve više i više postaje poznata i osvaja tržište svojim proizvodima od drva. No, najnovijim u paleti proizvoda, montažnim kućicama, doslovno osvajaju i hrvatsko i inozemno tržište. Kako saznajemo od vlasnika Marijana Orbanića, bave se izradom dizajnerskog i unikatnog namještaja, raznih vrsta stepenica, podova i obloga u poslovnim prostorima, a sada tržište polako osvajaju i njihove montažne kućice.

Kućice kao dio turističkoe ponude

- Otkad smo počeli s ponudom kućica upiti i narudžbe pljušte sa svih strana, toliko da ne stižemo sve niti prihvatiti. Veliki dio posla odrađujemo i u inozemstvu. Naime, valja reći da smo prošle godine odradili stolariju i namještaj u Njemačkoj na 17 kuća, a ove godine imamo narudžbu za njih 10, za sada. U Elitimu radi pet djelatnika, svi stolari, a naš je posao sve, cijeli proces, od nacrta, preko odabira sirovine doslovno u šumi, obrade drva, farbanja do montaže. Važno je reći da drvo obrađujemo kompjuterskim strojevima CNC pa imamo mogućnost precizne izrade i pisanja, kaže nam Orbanić.

U ponudi tako već niz godina imaju građevinsku stolariju i namještaj, drvene ormare za kupaonice, ekskluzivni namještaj za vile i takozvane seljačke podove, a ideja da nakon godina izrade namještaja po željama klijenata, krenu i s drvenim kućama, kaže nam Orbanić, krenula je - iz mašte. U razgovoru s prijateljima shvatio je da postoji i veliko, zainteresirano tržište za taj proizvod pa su odlučili krenuti i s tim. Sada ne prođe dan da netko se ne interesira za njihovu montažnu kućicu.

Kućice od 20 do 50 četvornih metara

- Osobno jako volim dizajnirati stvari, želim da su malo drugačije, posebnije, jer prozore i vrata može svatko raditi. Istina, u ponudi na tržištu ima i montažnih kuća, ali je riječ mahom o tipiziranim kućama koje se montiraju na parceli. Ja sam želio da svaka moja bude unikatna, prema željama kupaca. Tako kućice mogu biti od 20 pa do 50 četvornih metara, a s vremenom i više, s brojem prostorija po želji kupca, a primjećujem da se sve više ljudi raspituje jer bi ih željeli ponuditi kao smještaj za turiste. Stoga se najčešće traže kuće od oko 40 kvadrata. Cijena im se kreće, ovisno o kvadraturi i posebnim željama klijenata, od 20 tisuća eura na više, kaže nadalje Orbanić.

Na upit trebaju li kućicama dozvole, kaže da u pravilu trebaju za sve iznad 15 kvadrata, međutim da postoje modeli montaže na stupove pa se tretiraju kao mobilne kuće ili pak u dogovoru s određenom općinom ili gradom, i ovisno o tome dozvoljavaju li prostorni planovi montažu kućica na poljoprivrednoj parceli, u vinogradu i masliniku, moguće je da se niti za druge ne traže dozvole. No to je, kaže, stvar lokalne zajednice. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter