Unificirani Forum za kvalitetniji rad

Sastanak ugostitelja i predstavnika Grada u Komunalnoj palači
Sastanak ugostitelja i predstavnika Grada u Komunalnoj palači

Vlasnici ugostiteljskih obrta i tvrtki koje djeluju na Forumu i obližnjim ulicama zatražili su, te u srijedu i održali, sastanak s predstavnicima Grada Pule na kojemu se, kako smo doznali, razgovaralo na temu poboljšanja uvjeta rada na glavnom gradskom trgu te dijelu Ulice Sergijevaca i Kandlerove ulice. Predstavnike ukupno 17 ugostitelja primili su pulski gradonačelnik Boris Miletić, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić i nadležni pročelnik Giordano Škuflić.

Vratiti se u gabarite vlastitih terasa

Kako nam je, nakon sastanka, prenio Ivan Udović dugogodišnji vlasnik ugostiteljskog objekta na Forumu, na sastanku su predstavnicima Grada prenijeli svoje ideje kako što bolje urediti Forum te regulirati rad na njemu.

- U naš grad, a posebice u njegov centar i na Forum stižu gosti iz cijeloga svijeta na koje mi ugostitelji želimo ostaviti što bolji dojam, ali ne na način da ih povlačimo za rukav već ih toplo dočekamo unutar svojih terasa, kazao nam je Udović, dodajući da se svi slažu da "bukere" trebaju povući unutar gabarita vlastitih ugostiteljskih objekata, kao i dozvoljenu ugostiteljsku opremu i reklame.

Na sastanku se razgovaralo i o tome da je na Forumu, kao najreprezentativnijem dijelu grada, potrebno primjenjivati jednake kriterije komunalnog uređenja, misleći pritom na podeste, ograde terasa, cvjetne aranžmane…

- Predložili smo i da se umjesto suncobrana na Forumu mogu koristiti i tende, koje su puno bolja opcija, a kao što je to u drugim dijelovima samog centra grada, kao i to da te tende bude unificirane, veli Udović dodajući da su zatražili i idejno rješenje od stručnih osoba koje bi predložile jedinstvenu urbanu i ugostiteljsku opremu za cijeli trg - od stolova, stolaca pa sve do cvjetnih dekoracija.

Dio ugostitelja zatražio je i da se razmotri mogućnost parkiranja vozila ugostitelja koji ne žive ali cjelodnevno rade u centru grada te iskazali potrebu da o aktivnostima Grada Pule, kojima se, kako su naveli, zasigurno poboljšava i estetski izgled zapuštene starogradske jezgre, budu pravovremeno obaviješteni, a  dio se založio i da za vrijeme nemogućnosti rada (poput obnova fasada), budu obeštećeni. Neki pak, kako su nam kazali, smatraju da se time uređuje i njihov prostor te će se "rupa" nastala zbog uređenje popuniti, odnosno investicija kasnije vratiti i njima kroz povećani promet.

I za kraj, zakupci su zatražili da im se predloži kontakt osoba s kojom bi mogli direktno surađivati i komunicirati te dali svoju ideju kako bi bilo dobro regulirati da ugostiteljski objekti u samom središtu grada rade tijekom cijele godine, s pauzom ne duljom od mjesec dana, a kako bi se sve veći trend "papirnatih prostora", smanjio, a vremenom i nestao te živost u centar grada vratila tijekom cijele godine.

Ponuda u skladu s gradskim odlukama

Gradonačelnik Miletić je istaknuo da je Grad Pula puno uložio u uređenje glavnog gradskog trga i stvorio uvjete za brojna događanja koja privlače goste.

- Forum prije desetak godina nije bio toliko posjećen, a upravo zahvaljujući njegovu uređenju i organizaciji pregršt manifestacija danas je on centralno mjesto posjeta turista. Stoga nam je cilj da svi zajedno djelujemo na poboljšanju turističke ponude i proizvoda u skladu s gradskim odlukama, jer naš grad ima najveći razvojni potencijal rasta turizma, a isti možemo ostvariti zajedničkom suradnjom, naglasio je Miletić.

Definiranje urbane opreme

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić poručio je ugostiteljima kako je gradska uprava uvijek bila i bit će otvorena za dijalog te je pozvao sve ugostitelje da se obrate nadležnom odjelu za bilo kakva pitanja i prijedloge. Zaključno je potvrđena daljnja suradnja u pogledu budućih planova uređenja atraktivne zone trga i obližnjih ulica za što će Grad, rečeno je na sastanku, krenuti s izradom novog idejnog rješenja kojim će se definirati urbana oprema u predmetnoj zoni, kao što će se nastaviti i s ostalim uređenjima u cilju podizanje standarda života i samog izgleda. (Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter