Umag sinoć mirisao na svježi kruh


I ovu je godinu velik broj Umažana u subotu navečer ispunio Zajednicu Talijanu "Fulvio Tomizza", a sve da bi provjerili što se dobrog i ukusnog ispeklo u pećnicama domaćica iz Umaga i okolice te nekoliko pekarnica i slastičarnica. Bila je to popularna manifestacija "La strusa de nona/Nonina štruca".

Kao i uvijek, brojne vrste kruha bile su podijeljene u tri kategorije. U prvoj, "Pan sceto", a radi se o običnom kruhu, prvo mjesto osvojila je Alida Tomasich, drugo Claudia Kanjer, a treće Adriana Klabot, sve tri s područja Sv. Marije na Krasu.

U drugoj skupini, "Pan consa" - pekarski proizvodi s nečim unutra, poput maslina, ružmarina, sjemenki, sira i kadulje, u čemu je najbolji, prema mišljenju žirija bio domaći kruh sa čvarcima Manuele Bose, druga je bila Isabella Busletta, obje iz Umaga, a treća Adriana Klabot.

U trećoj, "slatkoj" kategoriji, zvanoj "Pan dolce", bile su samo pince. Nona Bruna Delben iz Petrovije ponovno je osvojila prvo mjesto, druga je bila pinca Adriane Klabot (dobila nagrade u sve tri kategorije!), a treća Umažanke Floriane Bassanese Radin.

Kvaliteta prijavljenih štruca, panina, slastica i drugih pekarskih proizvoda bila je vrlo visoka, a uloženi trud i maštovitost nemjerljivi, pa se ocjenjivačka komisija, pred kojom se našlo gotovo 30 primjeraka svih oblika, namučila.

Članovi su bili predsjednici nekoliko mjesnih odbora Lino Rabak, Arden Sirotić, Kristian Benčić, potom dogradonačelnik Mauro Jurman, predsjednik Vijeća Goran Slavujević i profesionalni pekar Denis Medica, a ocjenjivali su okus, izgled u smislu maštovitosti i originalnosti, te prezentaciju.

Dok je žiri marljivo radio, o kruhu, njegovoj tradiciji, važnosti za zdravu mediteransku prehranu te povezanosti s vjerom govorio je pred mnogobrojnom publikom u velikoj sali ZT-a, kao i svake godine, prof. Marino Vocci iz Trsta, zajedno sa svojom kćerkom Martinom.

No, ove je godine priređena novina u programu – održan je likovni i literarni natječaj za osnovce, a svi su radili pod istim zajedničkim nazivnikom "Il profumo del pane/Miris kruha". Najbolji radovi izloženi su po Zajednici Talijana – crteži, kruh koja su pravila baš djeca i ostalo. Najbolje pisane radove učenici su pročitali pred svima u dvorani, zaradivši pljesak i nagrade ZT-a.

Pa su tako najbolji likovni radovi u kategoriji nižih razreda bili oni Serene Coronica, Gaie Zec i Erike Kozlović, a u višim razredima prva tri nagrađena bila su Niko Vulić, Alessandro Bose i Riccardo Favretto.

Prva tri literarna rada u nižim razredima napisali su učenici drugog razreda područne škole Bašanija Alex Radin, Lucio Laganis, Thomas Rota, Kevin Breščić, Giulia Boroslo i Dean Marfan, potom drugo mjesto osvojio je Erik Valentić, a treće Serena Coronica. Najbolji mali poeti u višim razredima bili su Salvatore Napoletano, Larissa Rota i Alessandro Bose.

Velik doprinos uspjehu manifestacije dali su svojim pekarskim i slastičarskim proizvodima sponzori pekare Mlinotest, Gatto i Teni, slastičarnica Vila Soši i konoba Trčka. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter