Udruzi "Snoopy" agregat za struju i visokotlačni čistač

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Udruga Snoopy, koja u pulskoj utvrdi Kaštijun brine za 80-ak napuštenih pasa, dobila je danas vrijednu donaciju - agregat za proizvodnju struje i visokotlačni perač na toplu vodu, ukupne vrijednosti čak 30 tisuća kuna. Za ovu, još jednu u nizu donacija, zaslužan je ljubitelj životinja Ivo Rosić iz Banjola sa svojom suprugom i udruga Tierhilfe Franken iz Njemačke. Kako nam je naveo, kao veliki ljubitelj životinja već neko vrijeme pomaže ove nesebične volontere, kako financijski tako i fizički. Kako saznajemo od volonterke Kristine Milovan udruga je pred pucanjem jer je broj pasa o kojima brinu sve veći, a novih volontera nemaju.

Lani preko 300 napuštenih pasa

- Samo lani primili smo preko 300 napuštenih pasa, s tim brojem više ne možemo izaći na kraj, nemamo siguran izvor financijskih sredstava, nemamo dovoljan broj volontera te je sve na leđima nas nekoliko koji ovdje dežuramo po cijele dane i noći, potužila nam se Kristina, dodavši da su im ove donacije više nego dobrodošle jer je tvrđava bez struje te po noći o bolesnim psićima skrbe uz svjetlo baterija, mada su od HEP-a nebrojeno puta zatražili da ih spoje na struju, a čak im je i Rosić donirao svu potrebnu opremu za to.

Kako nam navodi, samo u 2016. godini imali su preko 180 tisuća prijavljenih troškova od čega čak 90 tisuća veterinarskih jer mnoge životinje dolaze bolesne, necijepljene, nečipirane… Od Grada Pule godišnje dobivaju tek 18 tisuća kuna pa su stoga od njih tražili da zaposle jednu osobu koja bi pomagala u skloništu jer volonterke tijekom ljeta rade u sezoni i ne znaju što će se tada dogoditi sa psima koji nemaju nikoga do njih.

- Pomoću gospodina Rosića i udruge TierHilfe Franken uspjeli smo sve životinje cijepiti, sterilizirati i kastrirati, Cementara Pula pomogla nam je lani oko izgradnje bokseva, a ove oko izgradnje karantene za štence i na tome smo im više nego zahvalni. No, pomoć se bi smjela bazirati na dobroj volji pojedinaca već bi nas se trebalo uključiti u sustavno sufinanciranje, posebice jer Grad Pula nema službenog azila kojega bi trebala imati, navodi Kristina.

Potrebna hrana za štence

U skloništu se trenutno nalazi 80 pasa - 50 odraslih i 30 štenaca te još 15-ak na privremenom smještaju. Na pitanje što im trenutno nedostaje, Kristina nabraja kako im hitno treba hrana za štence, koji u fazi rasta jako puno jedu, zatim Hills C/D i Hills I/D hrana, uvijek im dobro dođu plahte, ručnici, deke, a s dolaskom toplijeg vremena trebat će im i ampule protiv nametnika te tablete protiv glista, po mogućnosti Dehinel. Za sve informacije oko udomljavanja pasa i donacija volonterka se može kontaktirati na broj 092-314-1053. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter