U Svetvinčentu otvoren 5. Festival sira

(D. Memedović)
(D. Memedović)

U Svetvinčentu je danas otvoren dvodnevni, Peti festival sira na kojem se okupilo jedanaest, mahom manjih hrvatskih sirara. Oni su svoje sireve nudili na štandovima postavljenim u kaštelu Morosini Grimani do kojih je danas u popodnevnim satima bilo teško doći zbog mnoštva koje se tiskalo, degustiralo, te kupovalo usprkos visokim cijenama. Nudili su se fini kozji, ovčji i kravlji sirevi, katkad oplemenjeni travama, majčinom dušicom ili tartufima.

Festival su u 11 sati svečano otvorili istarski župan Valter Flego, načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan i upravitelj zadruge Dva roga Elvis Percan. Nastupila su i istarska kulturno-umjetnička društva, nakon čega je razrezan kolut sira težak pet kilograma koji je podijeljen posjetiteljima. Istovremeno je na Placi otvoren 12. Mrkat istrijanskega dela, a istoga je dana u popodnevnim satima održan izbor za najkozu Istre.

Govoreći o značaju ove manifestacije za Općinu Svetvinčenat, načelnik Macan rekao je da je namjera Općine čim više koristiti kaštel i renesansnu Savičentu za promociju i predstavljanje tradicijske i kulturne baštine Istre.

- U dva dana očekujemo više od pet tisuća posjetitelja. Sezona još traje i ovo je način da turistima koji ovdje još borave približimo središnju Istru i tako im upotpunimo boravak i doživljaj Istre. Vjerujem da će u budućnosti ova manifestacija biti motiv dolaska i generator produljenja turističke sezone, izjavio je Macan. U središtu kaštela bile su postavljene klupe i stolovi za kojima su posjetitelji mogli pojesti ne samo sir koji se prodavao na fete, nego i pršut, ombolo, kobasice i pancetu proizvođača Franjula iz Sv. Petra u Šumi. Svojim se pivima predstavila bujska pivovara San Servolo, dok su lani buteljirana vina Morosini predstavili mladi vinari Edi Bilić iz Boškara te Dalibor Živolić iz Fola.

Luciano Mišan iz Rovinja kaže nam da je nekad kupovao prave, domaće sireve, a to je učinio i ovaj put, kupivši učkarski ovčji sir po 200 kuna za kilogram.

- Sve što sam probao je odlično. Paški je dobar, ali je cijena "jaka", 280 kuna za kilogram. Kupio sam dva komada paškog sira, te jedan kozji sa stancije Kumparička, kaže Mišan.        

Na jednom štandu uočili smo ovčji sir koji je dozrio u pepelu. Branka Novković iz OPG-a Novković u Slunju pohvalila se da je ovaj sir prije tri godine u Dubrovniku proglašen najboljim na Mediteranu. No, tajnu dozrijevanja nije nam željela otkriti.

Posjetitelja je na Placi bilo nešto manje nego u kaštelu, iako je ponuda 45 izlagača bila raznolika i zanimljiva. Nudili su se autohtoni suveniri od drva, prirodna kozmetika i sapuni, nakit, čokolada, proizvodi od lavande, med, marmelade i vina. Prikazani su i stari zanati, pa smo se tako na licu mjesta uvjerili kako se izrađuju uporabni predmeti od drva te bačve. Drvo se, doznajemo, prije savijanja, treba zagrijati na vatri, a za bačvu je idealna murva. Osim toga, mogao se kušati domaći kruh, tjestenina, fritule, ali i domaći sladoled koji su pripremili u pulskoj tvrtki Choco art po recepturi staroj 50 godina, bez aditiva, umjetnih boja i glutena.

U 20 sati koncert su održali Bruno Krajcar te Davor Radolfi koji je, zajedno s Tamarom Obrovac, bio i u žiriju za izbor najkoze.

Festival se nastavlja sutra u 11, a bit će otvoren sve do 19 sati. Organizatori su zadruga Dva roga, Općina Svetvinčenat i Turistička zajednica Savičente.

 

Koza Bianka - miss Istre

U Žlinji je u popodnevnim satima održan izbor za najkozu u više kategorija. Miss Istre je koza Bianka u vlasništvu Davida Trenta. Prva pratilja je Tenkista, a druga Kolinda, u vlasništvu Gorana Štimca, odnosno Renca Kišića. Koza s najvećim cicama je Tina (vlasnik Jan Kanjir), najsimpatičnija Lori Davora Milovana, a najizvornija koza u vlasništvu Davida Trenta zove se Istrijanka. Mister prč zove se Frenki, a njegov vlasnik Miljenko Sandrić. Najveće roge ima prč Janež u vlasništvu Sene Murtića.    

Najkoze i najprčevi nagrađeni su plaketama i prigodnim poklonima, poput pladnjeva, koji će bolje poslužiti njihovim vlasnicima. 

U Žlinji se istovremeno, pod vodstvom Noela Šurana i Mirjane Nadenić, održavala i likovna radionica u sklopu koje su djeca naslikala vlastitu viziju koze, nakon čega su i nagrađena. Održana je i literarna radionica koju su vodile Mirjana Pekica i Fides Petrović. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter