U projektu Istra Bike&Bed čak 95 objekata

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Ukupno 95 objekata, od kojih 13 hotela, 12 bike hotela i 67 privatnih iznajmljivača dobilo je danas na svečanoj dodjeli u porečkom hotelu Valamar Diamant rješenja o kategorizaciji i pločice u sklopu projekta Istra Bike&Bed. Projekt su pokrenule Istarska županija i Istarska razvojna agencija prvotno s ciljem diversifikacije privatnog smještaja i podizanje kvalitete usluge i sadržaja za cikloturiste, kao jednom od najbrže rastućih segmenata turističke potražnje.

Županijski Upravni odjel za turizam, kako je danas istaknula njegova pročelnica Nada Prodan Mraković, od 2012. godine potiče razvoj aktivnog i outdoor turizma u suradnji s odjelom Istra Bike DMC, koji je osnovan u sklopu IRTA-e, zatim Turističkom zajednicom IŽ i najvećim hotelskim kompanijama.

Istra Bike&Bed (bicikla i krevet) je sustav smještajnih objekata specijaliziranih za prihvat biciklista. Za takvu vrstu usluge nužno je pružiti specifične usluge koju takvi gosti traže. Taj se sustav povezuje sa svim ostalim uslugama koji se za cikloturiste pružaju u Istri - staze, biciklistički vodiči, usluge poput najma, servisa, prijevoza, sudjelovanja u manifestacijama i slično. Svi objekti svrstani su u četiri kategorije - Bike&Bed su manji privatni objekti poput apartmana ili kuća za odmor, zatim Boutique Bike hotels su tzv. mali obiteljski hoteli, Bike hotels su hoteli s velikim smještajnim kapacitetima, dok su Bike camps kampovi koji su gotovo u pravilu smješteni na obali.

- Naš je cilj razvoj održivog turizma sa stalnim rastom boravaka i smještaja. Da bismo do toga došli potrebno je stalno osmišljavati nove sadržaje, proizvode i manifestacije i diversificirati ponudu, posebno u pred i posezoni. Cikloturizam je baš to i stoga je javni sektor u ovom projektu snažan i iskren partner. Mnogo je učinjeno dosad, kao što se lani montiralo 20 bike stanica, ali potrebno je napraviti još cijeli niz programa, jer ćemo s cikloturizmom postati još bolja destinacija, rekao je istarski župan Valter Flego.

Direktor IRTA-e Siniša Miljević govorio je o značaju projekta Istra Bike&Bed, koji je objedinio hotelske kompanije i županijske organizacije. Projekt formalno traje već dvije godine, a u realizaciji, prema riječima Miljevića, posebno su aktivne lokalne turističke zajednice, te Martin Čotar i Alen Paliska.

- Projekt Bike&Bed jedan je od elemenata turističkog proizvoda Istra bike, selektivnog oblika turizma koji je motiv za dolazak u Istru cijele godine i koji treba osnaživati da bi se mogao još bolje i konkurentnije promovirati i prodavati na europskom i svjetskom tržištu. Kroz program diversifikacije privatnog smještaja, započet prošle godine, poticali smo uključivanje iznajmljivača u već postojeći sustav Bike&Bed da bi osnažili Istra bike i daljnji razvoj cikloturizma koji provodimo s IRTA-om, naglasila je Prodan Mraković.

Dodala je da se prošle godine na javni poziv javilo 25 vlasnika objekata, a sufinanciran je 21 objekt s nešto više od 154 tisuće kuna. S time da su vlasnici 21 objekta uložili ukupno 260 tisuća kuna. Prodan Mraković je navela da su u najvećoj mjeri sufinancirali nabavu alata i opreme za popravak bicikala, uređenje prostora za njihov smještaj i nabavu posebnog spremišta za bicikle. I ove se godine nastavlja s tim programom, a javni će poziv biti objavljen za 20-ak dana. Za tu je namjenu rezervirano, prema riječima pročelnice, 100 tisuća kuna. Svi detalji dostupni su na www.istra-istria.hr.

Na kraju, prije uručivanja, istaknuto je da ulaskom u sustav Istra Bike&Bed, svi objekti dobivaju certifikat i službenu tablicu. Certifikat traje dvije godine, nakon čega se mora obaviti kontrolni pregled. Smještajni objekti u sustavu besplatno se promoviraju putem službene stranice www.istria-bike.com, te kroz brošuru Istra outdorr, katalog Istra Bike&Bed i istarski destinacijski portal www.istra.com.

Od 13 hotela koji su dobili bike certifikate Istra Bike&Bed čak pet su Valamarovi hoteli u Poreču i Rapcu - Valamar Diamant, Valamar Pinia, Valamar Club Tamaris, Allegro i Valamar Sanfior. To je prvi put da su dobili certifikate koji traju dvije godine, čime se potvrđuje strateška usmjerenost Valamar Riviere za razvoj biciklizma kao ključne aktivnosti za produljenje sezone.

- Posljednjih je godina jasno da Istra kao destinacija radi veliki iskorak u razvoju bike ponude. Konfiguracija terena, odlična infrastruktura i sadržaji naših hotela prilagođeni aktivnim gostima i profesionalnim sportašima podloga su razvoja uistinu vrhunske cikloturističke ponude. Valamar Riviera od samih početaka strateški razvija svoje destinacije koristeći svoje resurse i njihov puni potencijal kako bismo gostima ponudili upravo ono što traže i po tome smo prepoznatljivi kao predvodnici razvoja sportskih ponuda, uključujući i cikloturizam. Razvili smo šest specijaliziranih bike hotela koji nude najviše standarde usluga, po čemu smo također jedinstveni. Valamar voli i podupire sport, a biciklizam, kao odličan primjer aktivnog odmora, u fokusu je naše destinacijske strategije, kao u pred, tako i u post sezoni. Upravo smo stoga i pokrenuli brend Valamar Loves Bike kojim želimo promovirati ovakav tip odmora te unutar kojega razvijamo i podupiremo projekte poput Valamar Terre Magice i Valamar Traila, istaknuo je potpredsjednik za prodaju i marketing Valamar Rivijere Davor Brenko. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter