Tisuću maškara potjeralo zimu i prizvalo proljeće

Pusti štracari tjeraju zimu
Pusti štracari tjeraju zimu

Topovskim udarima sovinjskog topa, zvonjavom zvončara i veselim ritmovima popularnih glazbenih poskočica, više od tisuću maškara u Buzetu tjeralo je na pusnu nedjelju zle duhove zime i prizivalo proljeće i time nastavilo tradiciju koja se na sjeveru Istre čuva od pamtivijeka. Atmosferu su zagrijale dvije gostujuće grupe iz Koromačna i Novigrada, a potom su Fontanu preplavili domaćini u osam velikih maškaranih grupa i čak sedamdesetak podgrupa i brojnim alegorijskim kolima.

Ispada da je u najvećem maškaranom mimohodu sjeverne Istre, Ulicom II istarske brigade do gradskog trga Fontana, prodefilirao svaki šesti stanovnik buzetskog područja. Tradicija maškaranih mimohoda na Fontani duga je najmanje 85 godina, a prije 23 godine obnovila ju je buzetska Turistička zajednica koja pod pokroviteljstvom Grada Buzeta koordinira sve pusne sadržaje.

Račičanske mačkare Krušvari domaćini ovogodišnjeg Buzetskog karnevala, maškare Marčenešćine, Sovinjske maškare, maškare Svetog Ivana, najbrojnije maškare Jedinstvo koje su ugostile grupu iz Buja, maškare Sv. Martina, maškare Roča i Skrobarske maškare iz Štrpeda čitavo su prijepodne obilazile naselja buzetskog područja da bi se u poslijepodnevnim satima slile na Fontanu i u gotovo trosatnom maškaranom mimohodu uključujući posebne koreografije u izvedbi pojedinih maškaranih grupa, razveseljavale brojne posjetitelje koji su na jednom mjestu mogli vidjeti bogatstvo pusne tradicije istarskog sjevera.

Na braniku tradicije bili su portadori, špacakamini, Ćić i Ćićka, korizma, mačkare u belo, pobirači jaja, zvončari ili pusti, koje nazivaju i grdi pusti ili štracari u odijelima od tisuću raznobojnih krpica ili cundri, s krznenom kapom na glavi, sa palicama od smreke ili crnog graba na čije su korijenje obješena zvonca kako bi zvonjavom tjerali zle duhove zime.

Kažu da svakodnevnica sve više liči na karneval pa je logično da se preslikala i u maškarani mimohod u kojem su bila čak tri Trumpa i dvije Melanie, Meksikanci su rušili zid na granici sa SAD-om, a Kolinda je došla sa ročnicima. Ritam maškaranim skupinama diktirali su voditelji, Mila Nežić iz Turističke zajednice i Šajeta. Fontana se šarenila duginim bojama u nastupima maškaranih podskupina, likovi iz crtića, grupa "Naš teran", cvijeće i pčele, mornari, sove, Indijci, astronauti, lavovi, zebre, lovci, raspjevana Nives Celzijus, glasni Thompson, toreadori i Španjolke, Irci, Englezi, Česi, štrige i štrigoni, mušketiri, Rusi i zločesti klaunovi, izmjenjivali su se na gradskim ulicama.

U maškarama zajedno stari i mladi, a među najmlađima je bila petomjesečna Dorotea Černeka iz Barušići. - Treba od malih nogu učiti pravim vrijednostima, poručila je Doroteina mama. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter