Sv. Lovreč: Tisuću limenjaka pobijedilo kišu

Lovrečki orkestar ove godine obilježava 130. godišnjicu kontinuiranog rada (D. MATOŠEVIĆ)
Lovrečki orkestar ove godine obilježava 130. godišnjicu kontinuiranog rada (D. MATOŠEVIĆ)

Muzika je doista moćna. Podiže duh, veseli, zbližava i liječi, a kako se pokazalo na 39. susretu limenih glazbi i puhačkih orkestara Istre - može zaustaviti i kišu!

Gotovo tisuću svirača svih generacija iz hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela Poluotoka okupilo se na najvećem godišnjem skupu istarskih glazbenika, koji je u nedjelju po treći put održan u Svetom Lovreču. Za uspješnu je organizaciju u problematičnim vremenskim uvjetima zaslužan ovdašnji orkestar koji djeluje pri KUD-u Matka Laginje, ove godine slavi 130. rođendan i najdugovječnija je kontinuirano aktivna glazbena skupina u Istri, na što su stanovnici ovog malenog gradića izuzetno ponosni.

Domaćini su uz sendviče i slastice srdačno dočekali limenjake koji su spontano počeli svirati već sat vremena prije službenog otvorenja manifestacije. Uslijedio je veličanstven defile 21 orkestra lovrečkim ulicama, uz zvukove koračnica, sve do središnje pozornice pod okriljem gradskih bedema i malenih vrata na Placi.

Okupljenima su dobrodošlicu poželjeli zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko i općinski načelnik Marko Ljubešić, a zatim su se svirači grupirali prema svojim instrumentima i zajednički moćno zasvirali koračnicu "Istra" slovenskog maestra Guida Učkara i županijsku svečanu pjesmu "Krasna zemljo, Istro mila" pod dirigentskom palicom voditelja domaćinskog orkestra Petra Janka.

Zastava susreta je podignuta, ali je posljednja pjesma odsvirana samo djelomično, jer su zbog snažnog pljuska sudionici sa svojim glazbalima požurili u zaklon. No, domaćini su se brzo snašli. Pozvali su izvođače i publiku da im se pridruže pod velikim šatorom uz školu, gdje su se svi zajedno osušili, okrijepili i družili uz improvizirane svirke.

Velika većina je u dobrom društvu dočekala razvedravanje i čim je pozornica na Placi ponovno pripremljena, počeli su pojedinačni nastupi orkestara koje je predstavila šarmantna voditeljica Tatjana Ljubešić.

Raznolik je repertoar uključivao swing, latino i rock ritmove, obrade klasičnih djela, evergreene, filmsku glazbu i suvremene hitove. Nije izostala ni svojevrsna globalna himna radosti "Happy" Pharella Williamsa, koju su u verziji iz animiranog filma "Despicable me 2" izveli Kastavci.

U dvosatnom programu nastupili su Limena glazba - puhački orkestar KUKD-a Matka Laginje iz Sv. Lovreča, puhački orkestri grada Pule, Lovrana, "Naša sloga" iz Babići, "Breg" iz Doline (San Dorligo Della Valle), iz Svetog Antona, izolskog KD-a, Kopra te Omladinski puhački orkestar iz Pirana, zatim limene glazbe zajednica Talijana iz Tara, Buja i Vižinade, zatim iz Kaštelir - Labinci, Labina, Pazina, GD-a "Sokol" iz Buzeta, višnjanskog KUD-a, "Renato Pernić" iz Roča, iz Rovinja, "Mon Perin" iz Bala te Glazbeno društvo "Spinčići" iz Kastva.

Generalni pokrovitelj ovog velikog slavlja, zajedničkog amaterskog muziciranja je Općina Sveti Lovreč, a pokrovitelji Istarska županija i njen Odjel za kulturu te Ministarstvo kulture. Službeni dio susreta zaključen je predajom prijelazne zastave domaćinima jubilarnog 40. izdanja manifestacije - Puhačkom orkestru "Breg" iz Doline nedaleko od Trsta. Dogodine se, dakle, Susret prvi put održava u Italiji. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter