Strahovita bura oštetila plovila u uvali Kuje

U uvali Kuje od nevremena su stradale neke brodice (D. MEMEDOVIĆ)
U uvali Kuje od nevremena su stradale neke brodice (D. MEMEDOVIĆ)

Orkanska bura u utorak je u uvali Kuje u Ližnjanu oštetila nekoliko plovila, a sudeći prema crvenom meteolarmu zbog jakog vjetra u srijedu bi se i mogla pogoršati situacija duž istočne istarske obale.

U uvali Kuje, poznatoj po strahovitim udarima sjeveroistočnog vjetra, jučer smo zatekli pakleni prizor - strašnu buku bure, zapjenjeno more, barke na podivljalom moru koje je na okupu jedva održava prenategnuta užad. Svud uokolo letjela je posolica, ostavljajući bijeli sloj na automobilima i objektivu fotoaparata. Refuli su bili neizdrživi, što zbog siline udara koji je gotovo obarao s nogu, što zbog hladnoće s obzirom da je temperatura zraka od tek nekoliko stupnjeva iznad nule uz tako jaku buru djelovala kao da je zapravo u debelom minusu.

Na molu gdje su privezani veći ribarski brodovi, na hladnoći nalik polarnoj i pod "kišom" slane vode, zatekli smo tek auto Lučke kapetanije Pula. Vjetar se doslovno poigravao s jednom bespomoćnom jedrilicom u nezaštićenom djelu, a druge dvije potopljene barčice tek su se nadzirali pod zapjenjenim morem.

- Dobili smo dojavu za jednu oštećenu barku, ali sada vidim da ih ima i više. Ništa čudno za ovako jaku buru, ali ništa se ne može učiniti dok god se ne smiri, rekao nam je na brzinu, ne izlazeći iz automobila, djelatnik Lučke kapetanije.

Neslužbeno smo pak čuli da su ronioci pokušali izvaditi motor iz jednog potopljenog plovila, a saznajemo da su uspjeli spasiti jedan vanbrodski motor, a  nakon 7 sati vremena intezivno provedenog u moru (ronjenja) uspjeli su spasiti, izvaditi i pričvrstiti pet plovila i dva vanbrodska motora.

Poneki vlasnici plovila tek bi automobilom stigli na sigurnu udaljenost provjeriti situaciju i bez izlaženja okrenuli automobil i vratili se u selo.

- Istina je da smo navikli na buru, ali to ne znači da nam je drago kada ovako puše, kažu mještani Ližnjana.

Da nas u uvali čeka strašan prizor dalo se naslutiti već na putu iz mjesta - uz cestu su se pod silinom vjetra opasno nagnuli drveni stupovi električnih vodova, a refuli su sve kontejnere za smeće redom položili na tlo. U takvoj situaciji Ližnjanci izbjegavaju silazak do mora.

- Ma osjeti se jaka bura i ovdje, ne moraš poći dolje da znaš kako je. Tu kod škole puše toliko jako da ne moreš pasati, kaže društvo koje smo zatekli na toplom u jednoj konobi. Čuli su i oni da ima štete na plovilima, ali to se, kažu, može i očekivati po ovakvom nevremenu.

Jaka bura srušila stup dalekovoda, gorjeli dimnjaci

Jaka, na trenutke i orkanska bura koja puše na Labinštini prouzrokovala je manje probleme u cestovnom prometu, a radilo se o padu manjih stabala i granja na cestu. No, nije bilo materijalnih šteta, a službe su ceste brzo učinile opet prohodnima.

Područje Šušnjevice i okolnih sela, u općini Kršan bili su tijekom noći s ponedjeljka na utorak bez struje, ali je kvar saniran, tako da su mještani već u utorak ujutro oko deset sati, bili redovito opskrbljeni strujom. Od Valtera Glavičića, rukovoditelja Labinskog pogona Elektroistre, doznali smo da se radilo o urušavanju jednog električnog stupa na nepristupačnom terenu, no njihovi su djelatnici ipak brzo otklonili kvar i postavili novi stup.

Manjih intervencija imali su i labinski vatrogasci, a radilo se uglavnom o zapaljenju dimnjaka, što je česta pojava za jake i olujne bure, rekao nam je Darko Vitasović, zapovjednik JVP Labin. Vatrogasci su imali tri intervencije, i to u Labinu, Krapnu i Potpićnu, a na teren su u sva tri slučaja izašla po tri vatrogasca i jedno vozilo. Vitasović nam je rekao, da do zapaljenja dimnjaka dolazi, zbog raspirivanja plamena čađi koja još uvijek gori, te se zahvaljujući jakom vjetru to pretvara u otvoreni plamen, stoga poziva građane, na oprez i redovitu kontrolu dimnjaka.

Pala grana na vozilo  na cesti Barban - Raša

Čak sedam slučajeva rušenja grana ili stabala na ceste ili automobile na području Istarske županije zabilježeno je tijekom ponedjeljka i noći na utorak uslijed jakih udara vjetra. Na cesti Barban-Raša na vozilo je pala grana, međutim, bez ozljeda po putnike, saznajemo od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca.

Stablo je na cestu palo i u Pješčanoj uvali, kao i pulskoj Nazorovoj ulici, dok je Vatrogasna zajednica Istarske županije tijekom utorka zabilježila još četiri rušenja grana na prometnice, po dva u Puli i dva na području Umaga.

U istom 24-satnom razdoblju istarski su vatrogasci četiri puta intervenirali zbog požara na dimnjacima. Od voditelja Županijskog centra 112 Pazin Doriana Orbanića saznali smo da je tijekom noći bilo desetak poziva zbog ugrožavanja prometa problema vezanih za posljedice udara bura i nastavili su se tijekom dana.

- Mole se vozači za oprez u prometu zbog jakog vjetra, na prometnicama preko Učke i Ćićarije na snazi su zimski uvjeti i zabrana prometovanja teretnim vozilima iznad 7,5 tona ukupne dopuštene mase, poručuju iz županijskog centra.

Zabilježene su i štete na barkama na istočnoj obali Istre, posebice u Ližnjanu.

Na Buzeštini bura brijala 109 kilometara na sat

Jaka i olujna bura povremeno s orkanskim udarima, koja je zahvatila sjever Istre, prema prvim dojavama nije prouzročila veće materijalne štete na buzetskom području. Oštećeno je autobusno stajalište uz državnu cestu kod gospodarske zone Mažinjica gdje su udari bure razlabavili metalnu konstrukciju, a stakleni dijelovi razletjeli su se po obližnjoj livadi.

Prema podacima sa meteo stanica objavljeni na portalu pljusak.com, najjači udari bure zabilježeni su na Raspadalici u utorak oko 1.30 sati i iznosili su 30,4 metara u sekundi ili 109,4 kilometara na sat, te u Sv. Ivanu gdje su u 12.10 sati dosezali jačinu od 25,7 metara u sekundi ili 92,5 kilometra na sat.

Iako se dnevna temperatura u Buzetu kretala u rasponu od 1 do 3 stupnjeva Celzija upravo je zbog vjetra osjet hladnoće bio puno veći. Prema prognozama takvo se vrijeme očekuje do četvrtka po podne kada bi bura trebala oslabiti.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Buzet u prijepodnevnim satima nisu imali niti jednu intervenciju zbog takvih vremenskih prilika, saznajemo od zapovjednika Damira Fabijančića. Neovisno o tome, ekipe JVP-a su u pripravnosti za bilo kakve eventualne intervencije.

Gradski komunalac "Park" u prijepodnevnim je satima prošao relativno dobro čak i s minimalnim brojem prevrnutih kontejnera za otpad s obzirom ih je većina pričvršćena, saznajemo od Nenada Stokovića, voditelja operative. Komunalci su privremeno pričvrstili oštećenu metalnu konstrukciju autobusnog stajališta na Mažinjici do njegove temeljite sanacije. Vjetar je lomio suha stabla i granje, a uslijed udara bure otkriven je dio krova na obiteljskoj kući u Prodanima.

Za srijedu najavljen olujni do orkanski vjetar za istočnu obalu Istre

Tijekom današnjeg dana povremeni jaki udari bure dobro su rashladili prolaznike u istarskim gradovima premda dnevna temperatura nije bilo toliko niska.

Najjači udari bure prijepodne su zabilježeni u Čepićkom polju ispod Učke gdje je vjetar puhao i 88 kilometara na sat, a u Buzetu 84 kilometara na sat. U Velom Mlunu na Ćićariji najveća brzina vjetra iznosila je 76 kilometara na sat, na pulskoj Stoji 72 kilometara na sat, a slične brzine zabilježene su i na ulazu u tunel Učka, Barbanu i Žminju.

Kao što smo već spomenuli najniže temperature na čitavom području Istre nisu se spuštale u negativne vrijednosti izuzev Ćićarije i Učke, pa je tako u Pazinu i Labinu zabilježena najniža temperatura od jednog stupnja Celzijusa, u Bujama dva stupnja, u Buzetu tri stupnja, a Novigradu, Poreču, Rovinju, Vodnjanu i Puli četiri stupnja. Najtoplije je tijekom dana bilo u Poreču i Novigradu (šest stupnjeva) i Puli, Rovinju, Umagu i Novigradu (pet stupnjeva). Međutim osjet hladnoće bio je daleko niži.

Treba istaknuti da je bura osobito jako puhala na Kvarneru, pa je tako na riječkom sveučilištu (kampusu) zabilježena brzina vjetra od 130 kilometara na sat zbog čega su otkazana dnevna studijska predavanja i sve ostale redovne aktivnosti.

Za područje sjevernog Jadrana Državni hidrometeorološki zavod i za utorak je proglasio crveni alarm zbog olujne bure s orkanskim udarima koji na kritičnim pozicijama mogu doseći 130 kilometara na sat. Zbog poledice uslijed niskih temperatura i mogućnosti snijega proglašen je žuti alarm. Na moru, na istočnoj obali Istre, očekuje se jak, mjestimice olujni do orkanski sjeveroistočni vjetar koji na kritičnim pozicijama može doseći čak 185 kilometara na sat što znači da je DHMZ i ovdje proglasio crveni alarm. Na zapadnoj obali Istre proglašen je narančasti alarm zbog jakog, mjestimice vrlo jakog sjeveroistočnjaka do 110 kilometara na sat. Iz DHMZ-a upozoravaju na olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima. (Zvjezdan STRAHINJA, A. ŠĆULAC, G. ČALIĆ ŠVERKO, A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter