Stanari Nazorove otvaraju oči Gradu i policiji


Stanari Nazorove ulice broj 4, 6 i 8 te građani, korisnici sportskih objekata i terena, u i uz, Dom Braće Ribar potpisali su peticiju kojom se traži rješavanje problema sigurnosti stanara i građana u donjem dijelu Nazorove ulice ograničenjem brzine uvođenjem prometno-tehničkih mjera. Prikupljeno je više od 80 potpisa te je peticija krajem prošlog tjedna dostavljena nadležnoj službi Grada Pule, Pododsjeku za održavanje i promet te na znanje Postaji prometne policije Pula i medijima. U peticiji je priložen zahtjev za rješavanje problema i potpisana peticija, te fotografije stanara koji su ovjekovječili prometne nesreće na tom dijelu ulice u razdoblju od 2009. godine do danas.

Dostavili fotografije prometnih nesreća

- Apeliramo i tražimo od nadležne službe Grada Pule i Postaje prometne policije Pula rješavanje problema sigurnosti stanara i građana u donjem dijelu Nazorove ulice od raskrižja s Rovinjskom ulicom do raskrižja s Ulicom Marsovog polja ograničenjem brzine uvođenjem prometno-tehničkih mjera za ograničenje brzine (znakova ograničenja brzine i opasnog zavoja, semafora s trepćućim žutim svjetlom, usporivača brzine, odbojne ili pješačke ograde, kamere ili "ležećih policajaca"). Od kada je Nazorova ulica pretvorena u dvotračnu jednosmjernu prometnicu značajno se ubrzao promet tom ulicom, a nakon što je na donjem dijelu prometnice uređeno autobusno stajalište i uređeni mnogobrojni parkirni prostori to je uvelike povećalo i frekventnost i opterećenost prometa na ovom dijelu ulice. Sve je navedeno na koncu rezultiralo i time da se u donjem dijelu Nazorove ulice uz kućne brojeve 4, 6 i 8, smanjila sigurnost stanara, pješaka i građana koji se svakodnevno kreću ovim dijelom grada, navodi se u potpisanoj peticiji.

Stanari Nazorove ulice upozoravaju da je njihova ulica, inače gusto naseljena, s puno pješaka i djece, te vodi k Osnovnoj školi Vidikovac, Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, Dom Braće Ribar, te mnogobrojne sportske objekte i terene koje koriste brojni građani.

- Svakodnevno smo svjedoci da vozači dolaskom na raskrižje Nazorove s Rovinjskom ulicom u punoj brzini ulijeću u vrlo opasan a neobilježen zavoj, zanose se, lelujaju, prelaze s jedne na drugu prometnu traku i udaraju u nogostupe i okućnice ispred zgrada brojeva 4, 6 i 8. Nerijetko završavaju u zidovima, ulazima, na zelenim površinama oko navedenih zgrada ili zidu parkirališta preko puta, ugrožavajući time živote stanara, pješaka i drugih sudionika prometa. Nažalost, policijske kontrole brzine na ovom dijelu ulice su vrlo rijetke što je također jedan od razloga zašto vozači voze neprilagođenim brzinama, navode stanari, koje je na reakciju potaknula posljednja i najteža u nizu prometnih nesreća na ovom dijelu Nazorove ulice koja se dogodila 13. lipnja kada je vozačica završila u zidu ulaza na kućnom broju 6 te samo pukom srećom nije imala i težih posljedica.

S obzirom da, kao što smo pisali prije dva tjedna, Grad smatra, pozivajući se na upute policije, da navedeni dio Nazorove ulice ne spada u prometnice gdje se učestalo dešavaju prometne nesreće, u privitku peticije stanari su dostavili fotografije prometnih nesreća koje su sami snimili, a moguće je da ih policija uopće nije evidentirala jer se vozači pokušavaju što prije udaljiti s mjesta takvih događaja.

Učestalo skupljaju otpale dijelove

- Ponekad bi nakon "noćnih udesa" tragove izlijetanja vozila i ostatke otpalih dijelova vozila pronalazili ujutro ispred svojih zgrada, na drveću i zelenim površinama uz okućnicu zgrada, na nogostupima ili na samom kolniku Nazorove ulice. Još su i danas vrlo jasno vidljivi tragovi udubljenja i ogrebotina po fasadama, napuknuća na staklenim dijelovima ulaznih vrata zgrada te ožiljci na slomljenim dijelovima ukrasnog drveća. Tvrdimo da je netočno da se na ovom dijelu Nazorove ulice ne događaju izlijetanja. Štoviše, takve se situacije događaju vrlo često, naglašavaju stanari, ukazujući na opasnosti kojima su svakodnevno izloženi te izražavajući nadu da će njihove sugestije naići na razumijevanje nadležnih službi kako bi zajedničkim preventivnim djelovanjem povećali sigurnost stanara i građana te spriječili moguće tragične ishode, stoji u njihovom zaključku.

Na peticiju i fotografije koje ih demantiraju odgovorio je i Grad Pula koji navodi da im je sigurnost građana na prvom mjestu.

- Prometna regulacija na terenu usuglašava se s Postajom prometne policije, koja predlaže konkretne prometno-tehničke mjere. U tom smislu od policije ćemo zatražiti analizu uzroka, odnosno dinamiku odvijanja prometnih nezgoda u Nazorovoj ulici kako bi se pristupilo rješavanju problema kroz uvođenje odgovarajućih prometno-tehničkih mjera s ciljem povećanja sigurnosti prometa i kretanja pješaka, odgovorili su nam iz gradske uprave. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter