Spod Kaštela rascvjetala Fešta od rožic

Osma Fešta od rožic u Savičenti (Neven LAZAREVIĆ)
Osma Fešta od rožic u Savičenti (Neven LAZAREVIĆ)

Osmu godinu za redom savičentska placa okitila se cvijećem. Mirisna i obojana bit će do nedjelje, kada se zatvara sad već tradicionalna manifestacija Fešta od rožic.

Kad smo kod boja, pažnju plijeni, kako nam kažu prodavači, trenutno u modi, plavi encijan. Privlači njegova boja koja će "podići" vrt jer jedino tamo se sadi, budući da voli tvrdu zemlju. Nije probirljiv, ne smeta mu sunce, sjena, visoka ili niska temperatura. Cvate intenzivno na proljeće i nešto slabije na jesen. Rasprostranjen je u Sloveniji i Austriji, a na sajmu podno kaštela Morosini-Grimani teglica se može kupiti za 40 kuna.

Ljubitelji začinskog bilja svoj su dodatak jelu mogli kupiti za pet ili deset kuna; bosiljak, origano, kadulju, vlasac, ružmarin… Šumske jagode i mjesečarke prodavale su se po deset kuna, a peruanske po 20 kuna.

Izlagači kažu da se od cvijeća najviše kupuju pelargonije jer su najzahvalnije, odnosno najotpornije na visoke temperature te ne traže previše zalijevanja, za razliku, od primjerice, surfinija, koje su ljepše, ali i zahtjevnije. Zadnjih godina, primjećuju prodavači, kupuje se dosta lisnatih biljaka za balkone jer su praktične za njegovanje.

Otvaranje sajma obilježio je nastup djece iz tamošnjih škola i vrtića uz pjesmu, izložbu radova, ples i recitacije te kostime s temom cvijeća.

- Feštom od rožic otvaramo sezonu manifestacija u Savičenti koje su izvrstan način za promociju općine. Ovo je sajam na najljepšem renesansnom trgu u Istri koji uključuje, cvijeće, sunce, djecu, a Općina će i dalje podupirati ovu manifestaciju. Rezultirala je uljepšavanjem okućnica, vrtova, terasa, a našim ljudima omogućuje da cvijeće kupe u mjestu, odnosno da ne moraju ići do udaljenih rasadnika ili na sajmove u drugim mjestima, rekao je savičentski načelnik Dalibor Macan na jučerašnjem otvaranju sajma. (Tatjana GRBIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter