Složna braća Dino i David vinograde sade

Vrijeme je za obrezivanje vinograda, ako treba, već od same zore pa do mraka
Vrijeme je za obrezivanje vinograda, ako treba, već od same zore pa do mraka

Svaki trenutak koji im zubato zimsko sunce omogući, braća Dino i David Deklić ovih dana provode u vinogradu. Vrijeme je obrezivanja loza, a posla je mnogo jer treba "pročešljati" čak 17 hektara vinograda. Oko sela Ferenci i nedaleko sela Staniši i Crklada otprilike je polovica njihovih vinograda, dok je druga polovica pokraj sela Vrh Lašići i Ohnići. Malvazije je najviše, oko 70 posto, a preostale su loze chardonnay, muškat žuti, teran, refošk, cabernet sauvignon, i najmlađi među njima merlot.

Poseban Chardonnay iz Vižinade

Obitelj Deklić iz sela Ferenci pokraj Vižinade vinarstvom se bavi još od daleke 1920. godine. Isprva je to bila mala obiteljska vinarija koja je proizvodila samo malvaziju i teran sa svega hektar-dva vinograda. Posljednjih godina, otkako su vinariju preuzeli Dino i David kao mladi, školovani i ambiciozni vinari, svake bi godine posadili po hektar-dva novih nasada. Kada dođu do dvadeset hektara, tu će stati, kažu. Povrh sorti koje već imaju u vinogradima (posljednje zasađeni merlot doći će u rod za tri godine), intrigiralo bi ih imati još i sauvignon blanc. Dobar bi bio, kažu, za kupaže, i slute da bi se njegova lepršavost i svježina lijepo slagala s tipičnošću malvazije i strukturom chardonnaya.

Vinska karta vinarije Deklić zasad sadrži šest etiketa: od svježih vina tu su malvazija, chardonnay, žuti muškat i teran rose, a od odležanih teran i cabernet sauvignon. Njihove je nadaleko prepoznatljive etikete, na kojima je na više načina stilizirano slovo "D", dizajnirao poznati studio Sonda iz Vižinade. Dosad su bili orijentirani na monosortna vina, njima su ovi mladi vinari "pekli zanat", ispitivali kakav karakter pojedinim sortama daje crvena zemlja njihovih vinograda, kako se na toj zemlji nose domaće, a kako internacionalne sorte.

-Vižinadski kraj je vrlo specifičan, mnogo je ovdje renomiranih proizvođača, ali još se ovdje može raditi na vinu, a mi posebno želimo razvijati malvaziju i teran. Želimo očuvati to što je oduvijek naše i posebno želimo raditi na odležanim vinima jer tako sortnost i tipičnost posebno dolazi do izražaja, kažu Dino i David Deklić, s posebnim sjajem u očima kad govore o detaljima i finesama svoje vinske proizvodnje.

Što se odležanih vina tiče, sada im je na tržištu berba iz 2013. godine, a 2014. nisu ni punili jer je godina bila loša, i većina je crnog grožđa završila ili u roseu ili u rinfuzi. Kako crnog grožđa imaju relativno malo, posljednje su im sadnje koncentrirane na crne sorte, pogotovo merlot koji će biti novitet u njihovoj paleti. Ranijih su godina više sadili chardonnay, i stekavši već neka iskustva s ovom sortom danas kažu da je potpuno ispunila njihova očekivanja te da je spremna za dalju nadgradnju, odležavanjem i kombiniranjem u kupažama, kako bi potpuno pokazala svoj karakter.

-Vižinadski chardonnay je malo drukčiji nego u drugim dijelovima Istre, ovdašnja klima i crvena zemlja te nadmorska visina od 300-310 metara mu baš odgovaraju. Malo ranije se bere, aromatika mu je intenzivnija, gušći je, masniji i kompleksniji na okusu, ali dobro balansiran", kažu Dino i David.

Malvazija s najviše bodova

Iz vinarije Deklić godišnje izlazi po 70-80.000 litara vina, ovisno naravno o godini, a njihove butelje mogu se naručiti u restoranima širom Istre, pa u Rijeci, Opatiji, Zagrebu, te duž jadranske dalmatinske obale i na otocima.

Pitam Dina i Davida Deklića, mlade ali svejedno već prilično iskusne vinare na početku karijere kako zamišljaju svoju vinariju i svoja vina za desetak godina, no David se od toliko dalekog "proročanstva" ogradio

-Možemo zamišljati najviše pet godina unaprijed. Svakako želimo održati balans kvalitete, ali ne želimo biti industrija već tradicija. Do tada ćemo se već više orijentirati na crna odležana vina i na kupaže, vjerojatno ćemo izbaciti i još poneku novu etiketu jer treba pratiti trendove i biti konkurentan. Što se stilova tiče, još se igramo, na primjer tek smo nabavili bačve od akacije i sad ih treba isprobati. Ne želimo žuriti, jer proizvod mora najprije nama biti dovoljno dobar da bi se odlučili hoćemo li ga nastaviti proizvoditi.

Je li, primjerice, njihova malvazija dovoljno dobra - prosudili su ne oni sami, već stručni žiri ovogodišnje Vinistre, dodijelivši joj 89,50 bodova, najveći broj bodova dodijeljen ijednoj malvaziji na ovogodišnjem ocjenjivanju, ali im je u "razigravanju" odnosno dodatnom komisijskom kušanju šampionska titula izmakla doslovce za dlaku. Vrijedna braća često ističu kako su još od malih nogu, uz noneta, naučili raditi sve što treba raditi u vinogradu, i zato im je kasnije bilo sasvim logično odabrati vinogradarstvo i vinarstvo i za svoje školovanje, i za životni poziv. "Odgojeni smo tako, to primiš u djetinjstvu, ulažeš mnogo truda, to postaje dio tebe, i voliš to", tako Dino i David Deklić opisuju sebe, svoj posao, svoja vina i svoju vinsku filozofiju. Dodali bismo: za povjerenje prema njihovim vinima kao konačnom proizvodu njihove filozofije, ništa drugo i ne treba.

Smještaj za turiste i kušaonica

Na svom imanju u Ferencima iznad vinarije imaju turističku kuću s bazenom, za iznajmljivanje, s ukupno 12 kreveta, a upravo uređuju i kušaonicu koja bi trebala proraditi do svibnja sljedeće godine. Time će zaokružiti svoju ponudu vinskog turizma, u koju osim smještaja i kušanja te prodaje vina namjeravaju uključiti i vođene obilaske vinograda i vinarije, s tumačenjima zainteresiranim gostima kako nastaje ono u čemu uživaju kada se natoči u čašu. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter