Šezdesetak izlagača na Festivalu samoniklog bilja


Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, održava se ovog vikenda 8. Festival samoniklog bilja u Kršanu. Svečanom otvorenju nazočio je, u ime Predsjednice, državni tajnik Tomislav Boban.

- Naredne godine u Kršanu želimo zaokružiti projekt o proizvodnji, otkupu i preradi ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, na kojem se studiozno radi već neko vrijeme, rekao je na svečanom otvaranju pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, Milan Antolović.

- Tisuću hektara okolnog zemljišta osvanut će pod ljekovitim biljem. Ovdje će biti izgrađen vrsni pogon za preradu, a sva oprema za tu buduću tvornicu bit će isporučena iz Hrvatske, izjavio je u prigodnom obraćanju Boban.

Partner ovogodišnjeg Festivala je Virovitičko podravska županija, koju u Kršanu predstavlja prva zamjenica župana, Sanja Bošnjak, nakon odlaska župana Tomislava Tolušića na mjesto ministra regionalnoga razvoja RH. Nazočne je pozdravila i tim povodom rekla: "Nalazimo se između Zagreba i Osijeka i obuhvaćamo samo mali dio Podravine, ostalo je Slavonija. Na stotinjak kilometara su dva etno melosa, dva izričaja i dvije kulture. Nastojali smo se brendirati kao najslađa županija, s proizvodima od meda, šećera, šećerne repe i slatkog bilja".

- Prije osam godina bio je početak ove manifestacije. Jedinica lokalne samouprave stala je uz njezin program, rekao je načelnik Općine Kršan, Valdi Runko. "Ustrajnim radom ubrzo se približavamo i desetom izdanju, ozbiljno smo krenuli naprijed", poručio je Runko i proglasio otvorenim 8. Festival samoniklog bilja.

Za ovu svečanu prigodu djeca Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac", Područno odjeljenje  Potpićan pripremili su igrokaz pod nazivom „Prirodno je najbolje i najzdravije“ i kod nazočnih izazvali oduševljenje.  Svečanost su upotpunili i članovi KUD-a `Ivan Fonović Zlatela`, Luka Blažina i Rok Lukšić, svirkom na sopelama.

U prepunom šatoru kojeg su dupkom popunili izlagači, na svakom su koraku otkrivane divote prirode, ljudskom rukom ubrane biljke, a od njih spravljeni čisti i nepatvoreni proizvodi. Od hrane i pića preko slastica do kozmetičkih proizvoda.

U subotu svakog novog  sata održavala su se predavanja na temu ljekovitog i aromatičnog bilja. U poslijepodnevnim radionicama, Žaklina Stroligo, aromaterapeutica iz Mošćenićke Drage, pokazala je izradu sapuna u koje se dodaje ljekovito bilje. Radionica Vilija Radonića bila je namijenjena djeci od 5 do 12 godina. Imali su priliku sami kreirati svoju čokoladu s dodatkom mirišljavog samoniklog bilja. Šumski kuhar, Anton Rudan, pripravio je polpete od divljih biljaka.

Veliko zanimanje pobudila je radionica branja bilja na livadama Kršana, koju vodi vrsni travar Franko Zgrablić iz Sv. Petra u Šumi. I ovaj put, bez obzira na prohladno vrijeme, tražio se štap više. (K. Š. P.)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter