Šetnja rascvjetanim ljubičastim poljima

I ja sam ubrala svoj stručak! (Davor ŠIŠOVIĆ)
I ja sam ubrala svoj stručak! (Davor ŠIŠOVIĆ)

Na imanju obitelji Pekica u selu Pekici na Savičenštini u subotu je po treći put obilježen Dan lavande, uz cjelodnevni program predstavljanja prehrambenih, kozmetičkih i ukrasnih proizvoda na bazi ove aromatične biljke, šetnju rascvjetalim poljima lavande i večernji program u kome su nastupili članovi KUD-a Dvigrad i Povijesne udruge Kaštel iz Savičente. Tijekom cijelog dana Dan lavande pohodilo je dvjestotinjak posjetitelja.

Obitelj Pekica inače već šest godina uzgaja lavandu na četiri hektara površine, a među njihovim proizvodima su eterično ulje i hidrolat od lavande, te suhi lavandin cvijet za izradu suvenira. Na već vidno rascvjetalim poljima (berba bi trebala početi sredinom srpnja, ako potraje sunčano vrijeme) rastu tri sorte lavande: budravka koja je veća rastom i ima manje cvjetove i manje je intenzivne sivo-ljubičaste boje ali ima više kamfora i najviše se koristi se za vrećice protiv moljaca; grosso koja ima ljubičastije cvjetove, manjeg je rasta ali daje veći prinos kako cvijeta tako i ulja pa se uglavnom i koristi za proizvodnju eteričnog ulja i hidrolata; te jestiva lavanda sorte mastend, koja se već sada može brati.

Prošle je godine prinos lavande zbog suše u ovom dijelu Istre bio dosta slab, kaže nam Aleksandra Pekica, ali ove bi godine, ako nakon obilnih kiša potraje ovakvo sunčano vrijeme, prinos bi mogao biti dvostruko veći. Nakon berbe, lavandina cvjetna masa nosi se na preradu odnosno na hladno prešanje u Labin, a dalja proizvodnja vraća se u Pekice: ulje i hidrolat pakiraju se u maloprodajnu ambalažu ili prodaju na veliko proizvođačima kozmetičkih preparata, a Aleksandra i njeni ukućani izrađuju i više modela uporabnih suvenira odnosno ukrasnih jastučića punjenih lavandom, a među njima je posebno popularna Baba Marija, lutkica punjena lavandinim cvijetom odjevena u istarsku narodnu nošnju, koja je prije nekoliko godina u Splitu dobila treću nagradu za najbolji etno-suvenir, a bila je i na izložbi u New Yorku.

Uz proizvode obitelji Pekica, na Danu lavande predstavili su se i drugi proizvođači kozmetičkih preparata na bazi lavande te suvenira i autohtonih proizvoda iz šire okolice. Posjetitelji su mogli kušati rakiju s lavandom, kruh i kolače s lavandom, med od lavande, sladoled s lavandom, sok od lavande i druge zanimljive okuse. Domaćica Aleksandra Pekica povela je goste i u obilazak rascvjetalih ljubičastih polja, a nakon njezine demonstracije i svaki se od gostiju mogao okušati u žetvi lavande tradicionalni srpom, te ponijeti sa sobom za uspomenu stručak požnjeven vlastitom rukom. Laici su mogli dobiti i korisne savjete od iskusnih berača: oni vičniji zarezuju drugom rukom obuhvaćeni stručak lavande srpom okrenutim vrhom prema sebi, dok oni zabrinutiji za sigurnost svojih nogu vrh srpa pri zarezivanju okreću od sebe.

Po povratku iz polja lavande posjetitelje imanja obitelji Pekica plesovima i glazbom su zabavili članovi KUD-a Dvigrad iz Kanfanara, a zatim su članovi Povijesnog društva Kaštel iz Savičente priredili demonstraciju borbi srednjovjekovnim oružjem: mačevima, štitovima, buzdovanima, palicama, a najatraktivnije su bile borbe upaljenim bakljama. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter