Sajam pršuta u Tinjanu: Šampioni Antolović i Mrki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poveća svita političara, na čelu s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem i četiri ministra okupila se jučer u Tinjanu na svečanom otvorenju osmog Internacionalnog sajma pršuta. Uzvanike i visoke goste je najprije pozdravio predsjednik tinjanskog Općinskog vijeća Vlado Ivetić, podsjetivši da se Tinjan već osmu godinu uspješno brendira kroz istarski pršut, te dodavši kako ova mala općina skromnih mogućnosti treba pomoć Županije i Vlade za zahtjevnije projekte kao što je izgradnja vrtića.

I načelnik općine Goran Hrvatin, apelirao je na pomoć u izgradnji vrtića i realizaciji drugih razvojnih projekata, te svima poželio dobrodošlicu na manifestaciju kojom se Tinjan pozicionirao na turističku kartu središnje Istre, ostvarivši dosad ove godine i lijepih 35.000 noćenja.

Od gostiju prvi je govorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, rekavši da je već treći put na ISAP-u i da se svake sljedeće godine iznenađuje kako ova manifestacija može biti ljepša, veća i bolje organizirana. "Tinjan je općina pršuta, Drniš je grad pršuta, a uskoro će i cijela Istra moći reći da je "županija pršuta" budući da je vrlo blizu registracija istarskog pršuta na razini Europske unije", istaknuo je također Jakovina, zaželjevši dobar provod svim gostima i dobru prodaju svim izlagačima.

Istarski župan Valter Flego čestitao je svima uključenima na postizanju sporazuma sa Slovencima o zajedničkoj zaštiti istarskog pršuta oznakom izvornosti u Europskoj uniji. "To je dobar model prekogranične suradnje jer proizvod pripada teritoriju a ne državama, pa ćemo na primjeru istarskog pršuta i druge proizvode tako zajednički zaštititi", rekao je Flego jučer u Tinjanu.

Premijer Zoran Milanović je pak svoj kratak govor započeo ustvrdivši kako je priča o istarskom ali i o dalmatinskom pršutu priča o 20 godina napretka. "Istra postiže brz napredak u svemu čega se dotakne, i to je rezultat upornog rada, ali i politike koja potiče da ono što je kod nas dobro pronađe svoj put i u svijet", napomenuo je Milanović, a uspjeh u dogovoru sa Slovencima oko istarskog pršuta komentirao je i ovako: "Još kad bismo se dogovorili i o teranu, ali tu su nažalost bili brži od nas. No, sretan sam što smo zajedno u Europi i što u stvarima kao što su pršut i vino možemo uživati, ali i na tome zaraditi".

Pred pozornicu je zatim iznijeto pet stolova s načetim istarskim pršutima, pa je sedmero političara, smjenjujući se za stolovima i predajući si noževe, simboličnim rezanjem pršuta otvorilo osmi ISAP. Bili su to premijer Zoran Milanović, ministrica Milanka Opačić, ministri Branko Grčić, Tihomir Jakovina i Darko Lorencin, župan Valter Flego i tinjanski načelnik Goran Hrvatin.

Uslijedila je ceremonija proglašenja najboljih pršuta i dodjele priznanja najbolje ocijenjenim pršutima. Blanka Sinčić Pulić, predsjednica Udruge senzornih analitičara istarskog pršuta, izvijestila je kako je u četvrtak i petak petnaestočlana komisija kušala i ocijenila 31 pršut razvrstan u četiri kategorije. Titule šampiona osmog ISAP-a pripale su pršutani Antolović iz Tinjana u kategoriji istarskog pršuta, te obrtu Mrki iz Trogira (ali s pršutanom u Pakovom Selu kraj Drniša) u kategoriji dimljenog pršuta s kožom.

Iako su kriteriji ove godine bili stroži, u svim kategorijama dodijeljene su samo zlatne i srebrne medalje, niti jedna brončana, što znači da su svi proizvodi u konkurenciji bili izuzetne kakvoće, naglasila je Blanka Sinčić Pulić. Tako su zlatne medalje u kategoriji istarskih pršuta osvojili pršutane Milohanić iz Tinjana, Pisinium iz Pazina i Tomaso iz Sv. Lovreča; u kategoriji dimljenih pršuta s kožom zlatom su se okitili Mesnice Lukin iz Babinduba kraj Zadra, te Kulina Nova Sela iz Novih Sela kraj Metkovića, a u kategoriji nedimljenih pršuta s kožom zlatnom je medaljom nagrađen španjolski pršut (jamon iberico) pršutane Aquilino iz mjesta Jerez de los Caballeros. Svi su ostali pršuti u konkurenciji osvojili srebrne medalje.

Župan Flego  uručio je dobitnicima srebrne medalje, ministri su uručili zlatne, a premijer Milanović je dvojici šampiona uručio šampionske plakete. U ime pršutane Antolović primio ju je mladi tehnolog Matija Antolović, a u ime pršutane Mrki njen vlasnik Miran Pelivan. Visoki gosti su zatim u društvu domaćina napravili krug po sajamskim štandovima kušajući izložene pršute, a svečanost otvorenja uljepšali su svojim nastupila Limena glazba iz Višnjana te najmlađi članovi tinjanskog Folklornog društva Kumpanija kosirići.

U velikom sajamskom šatoru na kušanje je ponuđeno 37 pršuta iz osam zemalja (dakle više nego što ih je bilo na ocjenjivanju), ali i vina, sirevi, domaći kolači, i drugi mesni proizvodi iz Istre i iz drugih krajeva Hrvatske. I izvan velikog šatora sajamska je ponuda bogata, a s približavanjem sredine dana u Tinjan se slijevalo sve više ljudi.

Tijekom dana program sajma obogaćen je i s nekoliko sportsko-rekreativnih manifestacija, zainteresiranima su ponuđena i edukativna predavanja, na tradicionalnoj izložbi kosira predstavili su se istarski kovači, a danas, u nedjelju odnosno drugog dana osmog tinjanskog ISAP-a u središtu su pozornosti najavljeno prvo natjecanje rezača pršuta (u 14 sati), te prvi izbor "kraljice pršuta" u 19 sati. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter