Rovinj: Gigantska štrudla duga 60 metara


U povodu proglašavanja Rovinja ukupnim turističkim prvakom Hrvatske za 2014. godinu, ovog se vikenda u šampionskom gradu i u režiji Turističke zajednice odvijala slavljenička fešta. Riječ je naime, bilo o svojevrsnoj zahvali svim građanima i gostima grada, njenim turističkim djelatnicima i gospodarstvenicima koji su doprinijeli da se grad svete Eufemije, nakon šest godina, ponovno okiti ovim prestižnim priznanjem postignutim u akciji Hrvatske gospodarske komore "Turistički cvijet-Kvaliteta za Hrvatsku".

Valja podsjetiti, i da su uz laskavu titulu Šampiona turizma u Rovinj stigle i druge dvije prestižne nagrade. Maistrinom Hotelu "Monte Mulini" pripao je naslov i Nagrada za najbolji hotel u zemlji, dok je manifestacija "Red Bull Air Race", u kojoj je također, ova hotelijersko ugostiteljska kuća bila glavni pokretač i motor događanja, također proglašena turističkim događajem godine.

Upravo ti su razlozi bili i povod fešti koja je, u subotu na osunčani gradski trg privukla brojne goste. Uvod u slavlje pokrenut je nastupom gradske Limene glazbe i Rovinjskih mažoretkinja, koji su svojim nastupom "natjerali" goste da ih ovjekovječe svojim fotoaparatima. Fotići također nisu mirovali ni kad je počela priprema i postavljanje na desetke stolova ispred Hotela Adriatic, na kojima se nedugo potom kočoperila, čak šezdeset metara duga štrudla i četiri torte - rad vrijednih učenika Strukovne škole Eugena Kumičića, i njihovih mentora Sandre Živolić i Antona Čehića, od kojih doznajemo da je za izradu gigantske štrudle i torti trebalo 48 sati rada.

Za slastice, za koje se čekalo u redu, bilo je potrebno 50 kilograma lisnatog tijesta, 60 kilograma jabuka i 20 kilograma višanja, 30 kilograma sira i čak 120 jaja. A da tek bude još bolji, svojim su se nastupom pobrinuli članovi domaćeg i iznimnog banda Le Monde. Govoreći o velikom uspjehu Rovinja, direktorica Turističke zajednice, Odete Sapač, nije krila zadovoljstvo postignutim, ali i podsjetila da nagrade obvezuju.

Nagrade laskaju, ali i obvezuju

- Dobivene nagrade, nakon šest godina, zasluženo su stigle u Rovinj a posebno nam je drago da su dobivene od struke. Kada kažem zaslužno, to znači da su one rezultat kontinuiranog rada hotelijerskih kuća Maistre, Valalte, privatnih iznajmljivača, restauratera, ugostitelja, Grada i građana, koji su zajedno i u domenima u kojima posluju učinili sve da se doprinese kvaliteti destinacije i podigne je na još višu razinu, smatra Sapač, dodavši da su nagrade i podstrek više kako bi Rovinj i u budućnosti bio još bolja, prepoznatljivija i kvalitetnija destinacija. U tom smislu, doznajemo i da je gradska Turistička zajednica, uz dvadeset i dvije ostale destinacije u zemlji, ušla u projekt Ministarstva turizma i HTZ-a "Hrvatska 365".

- Konkretno, riječ je o projektu koji bi trebao osigurati bolju popunjenost gostiju u pred i posezoni. Rovinj je, naime u tom cilju osmislio i razradio program koji bi ga, u tom periodu trebao pozicionirati i kao grad kulturnog turizma, gastronomije, zdravlja i wellnes programa, te kao destinaciju za aktivan odmor i biciklizam, pojasnila je direktorica TZ-a, napomenuvši i da je vezano za sam projekt održano više prezentacija u inozemstvu, ali i ugošćene brojne grupe stranih novinara u Rovinju.

- Posebno veseli i činjenica da je Rovinj dobio i svoj "Klub PPS", u kojeg je učlanjeno 260 nositelja turističke privrede, i koji svojim potpisom, ali i radom garantiraju otvorenost svojih objekata od 15. svibnja do 15. listopada, otkriva Odete Sapač, kazavši i da će do kraja godine Rovinj ostvariti više od 3.160 milijuna noćenja.

- Nakon što smo i ove godine bili rekorderi po broju ostvarenih noćenja te prvi premašili magičnu brojku od tri milijuna, vjerujem da ćemo godinu okončati s premašenih 3.160 milijuna noćenja, ali i s pet posto više dolazaka u odnosu na lani, rekla je Sapač. Inače, kako doznajemo u Rovinj se trenutno odmara oko 2,5 tisuće gostiju, a s obzirom na period godine najbrojniji su pripadnici tzv. zlatne generacije, izletnici i sudionici različitih kongresa. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter