Ribolovci zabrinuti zbog onečišćenja rijeke Mirne

Ribolovci ŠRD "Mrena" zabrinuti zbog onečišćenja Mirne (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Ribolovci ŠRD "Mrena" zabrinuti zbog onečišćenja Mirne (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Zbog kvara pumpe u sustavu pročišćavanja tehnoloških voda, iz buzetske tvornice Cimos u rijeku Mirnu u subotu predvečer iscurilo je tehnološko ulje.

- Rijeka je u tom dijelu nizvodno od naselja Most, kod ispusta broj 3 bila prekrivena masnim slojem koje se u vodi presijavalo u duginim bojama. Na dužini od stotinjak metara prekrila je cijelu površinu, izjavio je tajnik Šporstko ribolovnog društva "Mrena" Buzet Ferid Mačković.

- Na dojavu ribiča da se u rijeci Mirni presijava masna tekućina, odmah smo stigli kod iz ispusta Cimosove tvornice uzeli uzorke vode, fotografirali i obavijestili djelatnika Cimosa zaduženog za ekologiju. Riječ je o tvornici koja se bavi metalopreradom znači da je to industrijsko onečišćenje koje je potencijalni ekocid za Mirnu. Za sada na sreću nema uginulih riba no zabrinuti smo jer je u tijeku mrijest klena i šarana, izjavio je Mačković koji je također rekao da se u vrijeme zagađenja na toj lokaciji osjećao nesnošljiv smrad. U ŠRD "Mrena" tvrde da ovo nije prvi slučaj takvog onečišćenja.

- Prošle godine dogodilo se slično ovome, ali manjih razmjera gdje do današnjeg dana nismo dobili pismeno obrazloženje o čemu se radilo, izjavio je Mačković. No subotnje onečišćenje Mirne ukazalo je na još jedan potencijalni ekološki problem kod spornog ispusta broj 3, na parceli koja graniči sa Cimosom. Ribolovci kažu da se iz kruga tvornice na to zemljište ispuštaju nekakve otpadne vode. Jučer smo tamo zatekli vlasnika terena Eda Sirotića koji ga je zapustio prije dvadesetak godina, da bi lani otkako je u mirovini, na manjem dijelu zemljišta počeo obrađivati vrt.

- Za velikih kiša na površinu je usred njive izbijalo crno blato neugodnog mirisa no tek sam sada primijetio da na moju parcelu ispuštaju nekakve otpadne vode bez da me je itko išta pitao, izjavio je Edo Sirotić. Na dijelu zemljišta uz samu Cimosovu ogradu, sasušena trava mjestimično je prošarana ljepljivom crnom masom na kojoj je i jedna uginula krtica, a u blizini je primjetno i osušeno drveće. Ta je parcela u slivu rijeke Mirne, presijeca je i jedan odvodni kanal te se na taj način potencijalno onečišćenje također može slijevati u rijeku Mirnu. Ribočuvar Stipe Glamatović izjavio je da je ovo dugogodišnji problem, da su upozoravali Cimos no bez rezultata kao i da se zadnjih petnaestak godina svakog proljeća događa slično onečišćenje. Komentar smo zatražili od direktora Cimosa Mladena Jurade koji je izjavio da je došlo do tehničkog kvara sigurnosne pumpe te da je onečišćenje Mirne više vizualno jer su u rijeku iscurile vrlo male količine, nekoliko litara uljne emulzije.

- Pročišćene tehnološke vode slijevaju se u sigurnosni bazen. Moguće je da je na vrhu bilo vrlo malo ulja koje je zbog tehničkog kvara pumpe dospjelo u Mirnu. Nije se smjelo dogoditi, nema opravdanja, no pored svih sigurnosnih mjera, jer doista puno ulažemo u ekologiju, ipak se dogodilo. Odmah smo sanirali onečišćenje sredstvom koje neutralizira masnoće te ne bi smjelo biti nikakvih posljedica. Angažirali smo i ekipu firme Kemis Termoclean koja je dodatno očistila i ispraznila bazen. Dogovaramo da se ugradi dodatni sigurnosni sistem, jedan dodatni nadzor. U slučaju da ponovo dođe do zatajenja pumpe uključila bi se rezervna, izjavio je Jurada. Direktor Cimosa koji je na toj funkciji svega nekoliko mjeseci rekao nam je da ne može komentirati što se događa na parceli u susjedstvu tvornice.  (G. ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter