Rekreativci iz cijele Istre odvozili pulski đir

Biciklijada Jug na dva kotača (N. LAZAREVIĆ)
Biciklijada Jug na dva kotača (N. LAZAREVIĆ)

Nedjeljno jutro okupano suncem privuklo je jučer brojne Puljane, ali i građane i goste iz drugih dijelova Istre, na Verudelu odakle je startala prva od planiranih šest biciklijada namijenjenih popularizaciji biciklizma i prezentaciji biciklističkih staza južne Istre. Ukoliko to već nisu učinili, bila je ovo idealna prilika za vađenje dvokotačnih ljubimaca iz garaže i otvaranje nove sezone vožnje.

Osigurana marenda

Oko 130 sudionika, pojedinaca svih uzrasta, grupa prijatelja i cijelih obitelji okupili su se na Verudeli te se nakon prijave zaputili u pulski đir. Sat i pol trajala je vožnja kojom je šarena skupina rekreativaca pedalirala od omiljenog pulskog šetališta i turističkog naselja preko Verude, do Valovina, a potom nakon kratkog stajanja u kampu Stoja preko Lungomarea natrag do cilja na Verudeli.

Ondje ih je dočekala marenda koju je osigurao Arenaturist, partner organizatorima, a to su uz Turističku zajednicu Grada Pule, turističke zajednice Vodnjana, Medulina, Fažane, Ližnjana, Marčane i Barbana. I ostale vožnje koje slijede održat će se po tehnički ne baš zahtjevnim stazama dugim između 20 i 25 kilometara.

Prilikom prijave, svaki je sudionik dobio kupon na kojemu je pečatiranjem evidentirana odrađena biciklijada. Svi oni koji ih odvoze najmanje četiri sudjelovat će u tomboli koja će se održati na završnoj biciklijadi, u Medulinu, 17. listopada. Prva nagrada je novčana, iznosi 3.000 kuna, a ostale, također vrijedne nagrade osiguravaju sponzori B.R.B. Sport, Malupe i Bike Peroj. Također, oni koji na biciklijadu dođu četiri ili više puta, na dar će dobiti majicu s logom manifestacije. Biciklijade se održavaju pod generalnim sponzorstvom Bi Villagea.

Direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj koja je i sama sudjelovala u jučerašnjoj, prvoj u nizu najavljenih biciklijada pozdravila je sudionike te naglasila kako su biciklijade namijenjene svim uzrastima. Želja organizatora je da se okupe cijele obitelji, rekla je, a upravo je takvih već na prvoj bilo podosta. Za djecu koja se još nisu osjećala za vožnju predviđene rute, Areanturist je ispred terase Verudela, na livadi kraj starta i cilja priredio animaciju.

Pedalirali i turisti

Premda su se online prijave primale sedam dana ranije, brojni su sudionici to učinili i jučer, neposredno pred start. Među njima je bio i slovenski par Neda i Franc Kozin koji su za biciklijadu saznali dan ranije putem medija.

- U Premanturi boravimo najmanje jednom mjesečno, a ovog puta najviše smo došli radi šparuga. No, kadgod se nešto ovako rekreativno organizira, mi se uključimo. Drago nam je što smo se uspjeli prijaviti za ovu biciklijadu, ispričali su nam s pravom biciklističkom opremom ovi vremešni, ali vitalni supružnici.

Bilo je ovo i prvo sudjelovanje u biciklijadi za dvoipolgodišnjeg Patricka Pavlića. On se nije previše umorio jer je iz udobne sjedalice na tatinoj bicikli promatrao vozi li mama Lorena po reguli i tatu Luku koji pedalira za njega. Ova mlada obitelj i inače rekreativno vozi, a budu li vremenski uspjeli uskladiti termine, pokušat će, kažu, odvoziti i sve ostale biciklijade.

Najmlađem sudioniku, simpatičnom jednogodišnjem Luki itekako je odgovarala vožnja u sjedalici jer je uspio dio trase i odrijemati. Trogodišnja Emili Banko se, unatoč opremi, ovog puta ipak nije upustila u vožnju s tatom, već je ostala s mamom i animatorima. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter