Rapsodija u plavom dočarana svjetlima, glazbom i instalacijama


Fažanska Riva sinoć je brojne posjetitelje dočekala sva u plavim tonovima. Privlačni svjetlosni efekti bili su samo uvod u sadržaje osme po redu Rapsodije u plavom, originalne manifestacije koju s uspjehom priređuje ovdašnja Turistička zajednica, a sastavni je dio Male ribarske akademije sardela. Svakim korakom u šetnji, pred znatiželjnim su se pogledima i objektivima fotoaparata i mobitela na morskoj površini i batanama otkrivale mobilne instalacije - tridesetak ostvarenja raznih autora, učenika i studenata likovne škole i akademije te mještana Općine Fažana, koji svojom inovativnošću i dosjetljivošću iz godine u godinu povećavaju broj izložaka, podižući razinu njihove kvalitete i neočekivanost izvedbe.

Među najatraktivnijim instalacijama ovogodišnje Mobile art izložbe bili su Zlatni olimpijci Denisa Verbanca, Pink Panter i vrlo uvjerljiva plivajuća peraja morskog psa Kristijana Mihovilovića te morska fontana Milovana Devetka koji je svoju kreativnost proširio i na obalu, izloživši dva bajkovita rada s svjetlećim vodenim mjehurićima u duginim bojama.

Znak da je manifestacija otvorena dale su s Crvenog ferala sopranistica Viktorija Đurđek i klaviristica Vesna Ivanović Ocvirk, izvedbom fragmenata skladbi Georgea Gershwina, a glazba prema kojoj je ona i nazvana ispunila je cijelu Rivu. Dojmljive, iako ne savršeno jasne, bile su i prve Slike na vodi - dvije projekcije na velikom vodenom zidu na fažanskom lukobranu. Najprije je prikazan animirani film s motivima podmorskog svijeta za djecu, uz glazbenu podlogu grupe Nola, a zatim i animirani spot za Široko more jadransko, najnoviju pjesmu Bruna Krajcara i Tamare Obrovac.

Organizatori su najmlađima posvetili cijeli mol nasuprot crkve sv. Kuzme i Damjana, gdje je bio smješten njihov kutak - Plava čarolija za djecu. Tu su mališani imali prigodu uzeti kist u ruke i odabranim bojama tempera oslikavali velike ribe od ljepenke ili dati mašti na volju temperama i bojicama, a mogli su se i prepustiti umjetničkim rukama koje su oslikavale lica i ruke. Za njih, ali i za odrasle koji se ne srame svoje djetinje strane, dva su simpatična klauna od balona vještim pokretima kreirala svakojake likove. Uzdahe divljenja mamila je pak čarobna, naoko kamena fontana s kipom djevojke, koja je "oživjela" svaki put kad bi netko u nju ubacio novčić.

Koktel majstori, među kojima barmen Dean Badanjak, pripremali su specijalne plave koktele od kojih je najpopularniji bio Fažana in blue (Malibu, creme de banane, Blue curacao, sok od naranče i ananasa), dok su se na prigodnom meniju našle sardele - plava riba koja je zaštitni znak Fažane te plave palačinke i plave kokice. Repertoarom aktualnih svjetskih hitova i evergreena mnoge je rasplesala grupa Night Express, a s male su pozornice ovu ugodnu večer posvećenu plavetnilu mora začinili Novi Đavoli. (Kristina FLEGAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter