Put u središte zemlje s pazinskim speleolozima


Osvježavajuće zelenilo, žubor vode, fenomenalan pogled na ulaz u Pazinsku jamu te velebni Kaštel uz fijukanje ziplinea iznad vaše glave… Sve su to doživljaji i motivi koje ćete susresti na putu od hotela Lovac pa sve do ulaza u Pazinsku jamu, spuštajući se pješačko-poučnom stazom do ovog krškog fenomena. Društvo vam prave pazinski speleolozi, od ove godine vode posjetitelje u razgled unutrašnjosti jame, koja je svojim izgledom u povijesti osvojila i vrsne književnike, poput Julesa Vernea, Vladimira Nazora ili pak Dantea.

Isplati se "žrtvovati" dan na plaži

Nova je to turistička ponuda Pazina i unutrašnjosti Istre koju je uvelo Speleološko društvo Istra iz Pazina. Drugačija je i posebno zanimljiva gostima s obale koji će rado "žrtvovati" jedan dan na plaži da iskuse nešto drugačije i istinski se osvježe. A za kišovitog vremena dodatni su sadržaji više nego poželjni pa ne čudi da je i Pazin za tmurnih ljetnih dana ove godine bio prepun turista koji su tražili upravo Kaštel i poznatu Pazinsku jamu koju je u svom romanu "Mathias Sandorf" opisao spomenuti francuski književnik Jules Verne. Zato je broj upita za speleoavanturu bio iznenađujuće velik, iako je ovo tek prva godina da se počelo s obilaskom jame koja još uvijek nije turistički uređena pa pruža izvorni doživljaj, turistički još neeksploatiran. Kada je moguć silazak u jamu, što može onemogućiti kiša ili viša razina Pazinčice, pazinski su speleolozi dnevno znali voditi i po dvije grupe koje su opremili kacigama i rasvjetom te rukavicama da bi se lakše spuštali po skliskom kamenju.

Speleoavantura do podzemnog jezera

- Ljudima je ovakva ponuda jako zanimljiva, ne možda običnim turistima, već avanturistima, onima željnima adrenalina. Čovjeku je urođeno da voli vidjeti mjesta kamo ljudska noga rijetko kroči, kaže član Speleološkog društva Istra Petar Matika koji s tajnikom društva Mladenom Jekićem vodi grupe.

Duž staze pripovijedaju gostima kako je jama nastala, koje su specifičnosti i legende vezane uz ovaj fenomen odakle voda završava u Raši, a ne u Limskom kanalu kako se često znalo misliti.

- Speleoavantura je nova ponuda koju nudimo u Pazinu, a sastoji se od spuštanja pješačko-poučnom stazom do kanjona Pazinčice kuda dolazimo do ulaza u Jamu. Tada se kratkim ziplineom spuštamo u jamu i nakon 200-tinjak metara dolazimo do podzemnog jezera i završne dvorane. To je jezero prava atrakcija iako nije posebno uređeno. Široko je 80 metara, a duboko 30 metara. Preronjeno je 1975. godine, ali se nadamo dogodine dodatno ga istražiti. U zimskom periodu cijela jama bude potpuno pod vodom, objašnjava nam Jekić.

Zaista nema toga koga će ova pazinska atrakcija ostaviti ravnodušnim, posebno ovog ljeta kada ne nedostaje zelenila i Pazinčica nije presušila. Inače, pazinski je ponor zakonom zaštićen kao značajni krajobraz koji obuhvaća kanjon i ponor Pazinčice te Pazinsku jamu.

Ziplineom iznad jezeraca unutar jame

Ova avantura zna trajati i do tri sata i, iako zahtijeva spretnost, nije fizički prenaporna. Ipak, nakon povratka na vrh, nema onoga koga neće obuzeti zdrav umor, ali i oduševljenje viđenim. Potvrđuju nam to i dvije nizozemske grupe mladih turista koji su informaciju o jami našli na web portalu Turističke zajednice središnje Istre i odmah bukirali mjesta.

- Ovo je bilo nešto uistinu predivno i nezaboravno. Nikad nisam vidjela tako veliku spilju i uistinu me zanimalo kako će ta avantura završiti, rekla nam je mlada Ketrin nakon obilaska Pazinske jame. Njezina prijateljica Elena posebno je oduševljena ziplineom u unutrašnjosti jame, kada se na 50-ak metara visine "prelijeću" manja unutarnja jezerca između širokih stijena da bi se stiglo do glavnog jezera. Rebeca je, pak, oduševljenja veranjem po ogromnim skliskim stijenama oko kojih rumori Pazinčica do ulaza u jamu koja je, prema jednoj legendi, poslužila i Danteu za opis ulaza u pakao u "Božanstvenoj komediji". (Barbara BAN, foto: Speleološko društvo Istra)


Podijeli: Facebook Twiter