Pust Božo Prenjeni - Ćaća pušten uz jamčevinu!

Paljenje pusta na Velom Vrhu u Puli (D. MEMEDOVIĆ)
Paljenje pusta na Velom Vrhu u Puli (D. MEMEDOVIĆ)

Brojni su se Puležani svih uzrasta u utorak navečer okupili na Velom Vrhu gdje je spaljivanjem pusta, okrivljenog za sve nesretne, grde i zle stvari u posljednjih godinu dana, završila vladavina maškara u Puli. Za uspješnu priredbu, održanu u ozračju pravog narodnog veselja, zaslužni su Karnevalska skupina Veli Vrh-Valmade i Udruga za očuvanje domaće beside i maškara Puljštine 2013, koji su i organizatori drugog Pulskog karnevala, održanog pod pokroviteljstvom Grada Pule i Turističke zajednice. A za inspiraciju… dovoljno je bilo samo posegnuti u pregršt aktualnih događaja s nacionalne političke scene.

Ovogodišnjim presedanom, pust Božo Prenjeni - Ćaća izbjegao je lomaču te je pušten uz jamčevinu! No, kako netko treba gorjeti, tako je na njegovom mjestu slamom u plamenu platio jedan od bezimenih neuglednih težaki. Iz pročitane šentence maškaranog suca Capitalusa Crudelisa i maškaranih porotnika, koji žele biti napredni i prate trend u Hrvatskoj, okupljeni su doznali i da svaki hrvatski građanin mora prihvatiti svoj dio odgovornosti za opće nedaće i platiti kaznu od 1.300 kuna, za ukupno pet milijardi kuna.

- Zašto? Zato jer svaku istinu iz optužnice brišu prave novčanice! Dosta je bilo svaljivanja krivice na samo jednog pusta! On nije kriv! Pust nam je kaj ćaća, a vi građani ste ga pustili da dela ča će!, nepopustljivo je glasila presuda.

Argumenti su slikovito prikazani u piramidi, po uzoru na onu kojom je novi premijer u Saboru prezentirao svoje ciljeve. Na vrh je smještena jamčevina, a niže razine redom predstavljaju "našu domovinu", "našu imovinu" i "očevinu i djedovinu".

- Jamčevina je iznad svega. To je sloboda pojedinca, vrhunac kapitala i sreće, koja sve pokreće!, zaključili su porotnici.

I za maškare i za civile je nakon izvršenja vatrene kazne nastavljena fešta uz veliku fritaju, nastupe grupe Paljarica i Maškaranog benda te ples ispred i u obližnjem ugostiteljskom objektu. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter