Pulski Studentski centar dobiva još 248 ležajeva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak je u sjedištu Istarske županije održati svečano potpisivanje dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini - Grimani i Petrapilosa i KulTourSpirit - Revitalizacija kulturne baštine putem Inspirit iskustva, te potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula. Ugovore su potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, te pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan i rektor Sveučilišta Jurja Dobrile Alfio Barbieri.

Najveći dio sredstava, 58,4 milijuna kuna, dodijeljeno je Sveučilištu Jurja Dobrile i Studentskom centru u Puli, a realizacijom tog projekta studentima će se osigurati dodatnih 248 ležajeva u dva nova paviljona u neposrednoj blizini sadašnjeg Studentskog doma i restorana, te će, zajedno s postojećim kapacitetima, studentima na raspolaganju biti gotovo 400 ležajeva.

Baština središnje Istre

- Ovo što smo danas s ministricom ovdje potpisivali odnosi se na tri različita projekta, kaže župan Valter Flego. U jednom je nositelj Grad Pazin zajedno s drugim gradovima, općinama i turističkim zajednicama središnje Istre, gdje se radi na pripremi dokumentacije za bolje korištenje kulturne baštine. Drugi projekt je vezan uz Općinu Svetvičenat, a radi se o izgradnji tamošnjeg kaštela i kaštela Petrapilosa u Buzetu, te se time povezuju kultura i turizam, dodao je župan i napominje da su u financijski najtežem ugovoru uspjeli dobiti novac za gradnju drugog i trećeg paviljona u Studentskom centru i to u sljedećih 36 mjeseci.

Flego napominje da su kandidirali još cijeli niz projekata, a za neke od njih se nada da će dobiti pozitivno rješenje već idući mjesec. Po riječima pazinskog gradonačelnika Renata Krulčića, projektom KulTourSpirit, Grad Pazin je okupio Grad Buzet te općine Svetvinčenat i Kanfanar, a 6,7 milijuna kuna utrošit će se na izradu projektne dokumentacije za revitalizaciju i stavljanje u funkciju kulturnih dobara, čime će to područje, kako je rekao "dobiti novu turističku ponudu te štititi i valorizirati kulturnu baštinu u središnjoj Istri".

Dva obnovljena dvorca

- Za područje Pazina planiramo spremiti projektnu dokumentaciju za uređenje i valorizaciju gradskog zvonika, uređenje starogradske jezgre u smislu muzeja na otvorenom, gdje bi valorizirali staru graditeljsku i kulturnu baštinu u Pazinu, te uređenje Kaštela s jednom dvoranom gdje bi bio visitor centar kao početna točka za posjet svih ostalih partnera u projektu. Grad Buzet je u projektu s projektnom dokumentacijom za uređenje dvije nekretnine u starom dijelu grada, dok Općina Kanfanar priprema projektnu dokumentaciju sa sigurnosnog aspekta za posjet kaštelu Dvigrad.

Istarska županija radit će projekt na temelju kojeg će se planirati valorizacija kulturne baštine na cijelom području, dok će IstraInspirit napraviti marketinški, odnosno strateški dokument, kako kroz turističku ponudu valorizirati ova područja, kaže Krulčić.

Općina Svetvinčenat je pak za projekt KulTERRA dobila 22,5 milijuna kuna, od čega 19,2 bespovratnih sredstava za stavljanje u funkciju dva istarska venecijanska kaštela, i to Morosini-Grimani u Svetvinčentu te Petrapilosa u Buzetu, čime će ova dva mjesta dobiti potpuno obnovljene dvorce.

Konkurentnost i kohezija

Ministrica Žalac istaknula je kako su ugovori potpisani u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a posebno je zadovoljna proširenjem smještajnih kapaciteta za pulske studente jer će se tako, kaže, "zadržati mlade i povećati atraktivnost Pule kao istarskog središta za studente".

- Kao ministrica regionalnog razvoja namjera mi je osluškivati županije, gradove i općine jer ćemo na takav način izmjenama operativnog programa i zakonskom regulativom bolje koristiti fondove Europske unije, poručila je Žalac.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nastavlja s proširenjem studentskih smještajnih kapaciteta pa bi od 144 smještajne jedinice u postojećem domu došli do 400 ležaja. Time se studentima omogućava povećanje studentskog standarda pogotovo uzimajući u obzir nove studentske programe.

- Otvaraju se time i mjesta za programe mobilnosti za gostujuće profesore i sve više ljetnih i drugih programa. Nositelj projekta je Sveučilište u partnerstvu sa Studentskim centrom Pula, objasnila je prorektorica prof. dr. Lorena Mošnja Škare. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter