Puljani o PFF-u: Malo skromniji, no svejedno dobar

Najljepša pozornica na svijetu pamti i bolje dane (M. ANGELINI)
Najljepša pozornica na svijetu pamti i bolje dane (M. ANGELINI)

Puljani i njihovi gosti po 61. put dokazali su da vole i žive svoj filmski festival. Ni ove godine publika - zaštitni znak pulskog filmskog festivala, nije iznevjerila. Posjećenost je poprilično dobra unatoč tome što se projekcije održavaju na više lokacija, i to istovremeno.

U srijedu su, primjerice, projekcije bile na čak četiri lokacije - u Svetim srcima prikazivao se film "Sjedeći pokraj Zoe", na Portarati se obilježavao 50. rođendan Pink Panthera, a u Areni i u kinu Valli "Most na kraju svijeta", odnosno "Mostovi Sarajeva". Raspršila se tako publika posvuda, raspršivši tako i dojam festivalskih dana na kakve smo navikli.

Bilo zbog lošeg vremena, lošije turističke sezone, lošeg marketinga ili zbog skresanog budžeta, nameće se dojam da nešto nedostaje i da su godine prepunih ulica, kada se tražilo mjesto više u Areni, polako ostale iza nas.

- Ovogodišnji festival je, čini mi se, skromniji od prijašnjih, pogotovo u odnosu na prošlogodišnji. Filmovi su uglavnom depresivni, govorim o hrvatskim projekcijama, iako ima iznenađenja, poput "Šegrta Hlapića" koji me oduševio. Filmovi bi nam trebali biti optimističniji, kazala nam je Andrea Radolović koju smo zatekli u prvim redovima u Areni, netom prije projekcije "Most na kraju svijeta".

Andrea nije bila usamljena u mišljenju da su ovogodišnji hrvatski filmovi pomalo depresivni, jer nam je isto odgovorila većina onih s kojima smo razgovarali netom prije početka filma u Areni, tog dana slabo popunjenoj.

Ni ispred Arene te u krugu oko sve četiri lokacije projekcija nije bilo one poznate gužve, one kada se od Portarate do Foruma treba dobro pomučiti za prolaz. Najviše je ljudi bilo na Portarati, u srcu grada, gdje je "Pink Panther" s velikog ekrana zabavljao i starije i one najmlađe. Poredani na stepenice prema Kaštelu, okolnim zidićima i ogradama, publika je uživala u zgodama i nezgodama najpoznatije ružičaste pantere, a ondje je bio i Nikola Muhar, koji je iz Siska s obitelji stigao na ljetovanje u Pulu.

- Pulski filmski festival ima toliku tradiciju da ne znam ima li nekoga tko nije čuo za njega. Prvi put "uživo" gledam festival i ovo dosad mi se sviđa, kaže nam Nikola.

Pula tako živi svoj 61. filmski festival. Ove je godine, kako se čini, opterećen manjkom budžeta, lošim vremenskim uvjetima, slabim marketingom (knjižica festivalskih događanja je potpuno nepregledna i ne može se koristiti kao pravi putokaz kroz događanja), a ni podudaranje u terminima pojedinih "udarnih događaja" zasigurno ne ide u prilog boljoj posjećenosti.

"Pulski Masterchef" Zidarić - Šovagović

U sklopu 61. PFF-a u srijedu navečer održana je posebno osmišljena prezentacija Coolinarike – Podravkine aplikacije za Samsung Smart TV koju su prvi isprobali poznati hrvatski glumci Ranko Zidarić i Filip Šovagović u manifestaciji "Pulski Masterchef", održanoj na Portarati.

Poznato je, naime, da su Zidarić i Šovagović bili sudionici "Celebrity Masterchefa", i svoje su umijeće kuhanja u srijedu predstavili Puljanima, a koliko su bili uspješni, trebao je ocijeniti član žirija "Celebrity Masterchefa" - Andrea Barbieri.

Kuhali su specijalitet "Spaghetti alla Chef", jelo iz najnovijeg kulinarskog filma "Chef" koji je upravo te večeri premijerno prikazan u Areni.

Inače poprilično strogi Barbieri ovaj je put ostao blag te obojicu glumaca proglasio pobjednicima. Profitirali su i posjetitelji pa su kušali "Spaghetti alla Chef" koje su im pripremili Podravkini promotori. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter