Pula već 60 dana bez kapi kiše!

(Danilo MEMEDOVIĆ)
(Danilo MEMEDOVIĆ)

Od kiše neće biti ništa idućih desetak dana, a po svemu sudeći ni do kraja kolovoza. Meteorološki portal Istramet za sutra najavljuje pretežno sunčano vrijeme uz malu naoblaku koja će predvečer ojačati, da bi u noći s četvrtka na petak uslijedili i jaki udari vjetra. Temperature će se kretati od 30 do 33 Celzijevih stupnjeva, a slično će biti i idućih dana, no vrućine će ipak malo popustiti.

Takva su i predviđanja meteorologa Marija Grabara: u idućih sedam do deset dana očekuju se velike vrućine, odnosno nastavak vrelog ljeta, iako će nekoliko dana puhati bura, pa neće biti velike sparine.

- Kiše još nema na vidiku. Posljednji je put na području Pule pala negdje polovicom lipnja, 13. ili 14., i to malo, oko 15 litara po četvornom metru. Ne bih mogao reći što će biti do kraja mjeseca, jer se prognoze daju za najviše 10 dana. No, cijeli kolovoz mogao bi biti kao i lanjski, a ne isključuje se ni poneki pljusak krajem mjeseca, pogotovo u unutrašnjosti Istre. S krajem kolovoza, naime, ipak nastupaju promjene, a tek ćemo vidjeti hoće li biti prave ili sporadične, kaže Grabar.

U cijeloj Istri palo je skromnih 200 litara kiše po četvornom metru, što je tek trećina očekivanih količina.

Prošla je godina bila ekstremno suha, a može se očekivati i da će ova biti takva.

- Dosadašnja polovica 2012. bila je sušnija nego prošla godina, ali se to još do kraja godine može promijeniti. Najbitnije je da se ljeto nastavlja i da mu se ne nazire kraj. Turistima je super, a kako će biti nama, to ćemo još vidjeti, kaže Grabar. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)
 

Za sada ostaje samo prvi stupanj redukcije

Nivo vode u akumulacijskom jezeru Butoniga spustio se do kote od 33,5 metara nad morem. Projekcije su se pokazale točnima, voda iz Butonige pri koti od 33,5 metara bila je dostatna za korištenje točno do 8. kolovoza. Uz suglasnost za dodatnih pola metra moći će se crpiti do 20. kolovoza, kada se očekuje i smanjena potrošnja zbog završetka turističke sezone.

Na području djelovanja Istarskog vodovoda Buzet špica turističke sezone mogla bi proći samo uz mjere prvog stupnja redukcije. Preduvjet za to je striktno pridržavanje redukcijskih mjera, kao i daljnja stabilnost izvora i akumulacije Butoniga.

Idućeg tjedna, nakon Vele Gospe, kako je najavila direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina, ponovo će stupiti u kontakt sa stručnjacima s PMF-a i razgovarati o mogućnosti korištenja vode iz akumulacije do kote od 32,5 metara.

- Ukoliko Butoniga zadrži postojeću stabilnost, očekujemo pozitivno rješenje za ovih dodatnih pola metra koji nam garantiraju daljnju stabilnost u vodoopskrbi, rekla je Šuperina. (G. Č. Š.)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter