Pula: Prometni kolaps zbog oblačnog vremena

Gužve na pulskim prometnicama (M. ANGELINI)
Gužve na pulskim prometnicama (M. ANGELINI)

I dok Puljani danima gledaju u nebo iščekujući dolazak oblaka, ali samo ako će ispustiti koju kap kiše, tražeći rashlađenje, oblaci su konačno stigli, a sa sobom, uobičajeno, donijeli prometni kolaps i gužve. Kolone turista slile su se u grad razgledati drevnu Arenu i ostale pulske znamenitosti, ugostitelji i trgovci zasigurno su trljali ruke, ali to za Puljane onda znači samo jedno - zastoj prometa iz kojeg se gotovo nemoguće izvući.

Bilo je jasno od ranog jutra što nas čeka. Znali su to i djelatnici prometne policije koji su od ranog jutra izašli na teren i usmjeravanjem vozila pokušali spriječiti prometne gužve, ali to u Puli, jednostavno, nije moguće pa je sav trud pulskih "plavaca" bio uzaludan. A kakvo bi tek stanje bilo da nisu reagirali.

Policija je već na ulazima u grad, na Vodnjanskoj cesti, vozila usmjeravala na Galižansku cestu i Partizanski put. Jednako tako na mostu kod Mlina vozilima nije dozvoljavano skretanje u Tršćansku ulicu i Puntu već su usmjeravani na novi kružni tok u Šijani. S druge strane, oni koji su ipak stigli do Punte puštani su periodično na rivu. U svom tom metežu turisti su napravili zastoj iz kojeg su se Puljani pokušali izvući sporednim ulicama ali uvijek bi naletjeli na novi zastoj.

Zanimljivo, vanjska prometna traka novog velikog kružnog toka na ulazu u grad bila je zakrčena vozilima, ali unutarnjom prometnom trakom rotora uspijevalo se voziti. Doduše, upitan je bio izlazak iz rotora, za to je bilo potrebno malo "guranja". Oni koji su "zaglavili" u kružnom toku na ulazu u grad trebali su strpljenja jer izvlačenje iz njega trajalo je 10-ak minuta.

Na rivi je, pak, od ranog jutra milila kolona vozila, ali iznenađujuće, ne prema gradu već prema Punti. Nepregledna kolona vozila protezala se sve do bulevara, a ništa bolja situacija nije bila niti na Giardinima, ili, pak, Trgu Republike. Ulica 43. istarske divizije nudila je identičnu sliku, miljenje vozila koji su se sporo izvlačili iz prometnog kolapsa.

Parkirališta na ulazima u grad

Ne treba spominjati da su sva gradska parkirališta od ranog jutra bila ispunjena vozilima, pa je upravo potraga za slobodnim mjestom za vozilo bila jednaka lutriji. Ne bi bilo naodmet da gradska vlast još jednom razmisli o ideji izgradnje velikih parkirališta na ulazima u grad odakle bi potom autobusima javnog gradskog prijevoza turisti bili dovoženi u centar grada. Time bi se smanjio pritisak vozila na središte grada i parkirna mjesta, i omogućilo Puljanima da barem koliko-toliko funkcioniraju kada se nad njihov grad nadviju oblaci. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter