Pula: Pješačka zona na rivi danas opet - parkiralište

Pauk se na rivi ukazao netom prije 18 sati
Pauk se na rivi ukazao netom prije 18 sati

Današnja uobičajena pojava tijekom (polu)oblačnog vremena kada vozila stranih registracijskih tablica okupiraju pječaku zonu duž rive nikog nije iznenadila.

Cijelo ljeto ponavlja se slika nepropisnog parkiranja duž rive koja se ne može iskorijeniti jer svaka nova tura turista ponavlja prometni prekršaj one prethodne. I dok se "ljudstvom" uspjelo spriječiti nepropisno parkiranje neradnim danima, nedjeljom i praznikom, današnji radni dan prošao je kao da nadležnih službi nema. Policija je već u dva navrata istaknula da prilikom prometnih začepljenja ulaza u grad ima prečeg posla, odnosno da joj je prioritet reguliranje protočnosti i sigurnost u prometu na ulazima u grad gdje je najveća frekvencija vozila. Stoga teret pada na gradske prometne redare i vozilo pauka koje je ovlašteno premještati vozila iz pješačke zone. Štoviše, može se reći kako je dio rive proglašen pješačkom zonom upravo kako bi vozilo pauka moglo intervenirati, što ranije nije bio slučaj.

Nakon cjelodnevnog parkiranja duž rive, vozilo pauka ukazalo se netom prije 18 sati.

Cijelo ljeto ista priča

Kako smo neslužbeno saznali, u "lov" na nepropisno parkirana vozila krenuli su oko 17 sati, da bi na rivu stigli nešto kasnije i započeli s "čistkom" od ACI marine prema Uljaniku. Pritom su se brojni turisti odmah zaletjeli u vozila i maknuli ih, dok su drugi ipak ulazili u polemiku s prometnim redarom. Bilo je i onih koji su znali da se tu ne smije parkirati "ali nigdje nema mjesta, a tu su i druga vozila, pa su i oni stali", a bilo je i onih koji su iznenađeno saznali da je to pješačka zona u kojoj je parkiranje zabranjeno. Jesu li glumili ili su se stvarno iznenadili, ne znamo, ali je sigurno da će se mnogi iznenaditi kaznama: 300 kuna od prometnog redara i 300 kuna od "pauka". Neki su uspjeli dobiti i popust od 50 posto jer su stigli na vrijeme i preduhitrili "pauka" pa su dobili kaznu od 150 kuna za pokušaj, dok će svi ostali, koji su dobili kaznu od prometnog redara i tu dobiti 50-postotni popust plate li kaznu u roku od tri dana. Svi ostali neće biti te sreće, iako su mnogi uspjeli "zbrisati" prometnom redaru i pauku ispred nosa.

Ne stignu svi "na red"

Valja ponoviti da je policija već u dva navrata istaknula da prilikom prometnih začepljenja ima prečeg posla, odnosno da joj je prioritet reguliranje protočnosti i sigurnost u prometu na ulazima u grad. Stoga teret pada na gradske prometne redare i vozilo pauka koje je ovlašteno premještati vozila iz pješačke zone. Štoviše, dio rive je i proglašen pješačkom zonom upravo da bi vozilo pauka moglo intervenirati, što ranije nije bio slučaj.

"Parkiranje na rivi moguće je isključivo u dijelu od semafora na rivi prema zgradi Lučke kapetanije, a da bi vozače, posebice one inozemne, s time upoznali, Grad Pula je angažirao pripadnike Prometne jedinice mladeži te one Pula parkinga koji na toj lokaciji vozače svakodnevno upozoravaju o zabrani parkiranja. Osim toga, postavljeni su i dodatni znakovi zabrane parkiranja, a iako vozilo Pula parkinga nije u mogućnosti trenutno reagirati na svako nepropisno parkirano vozilo, nastoji to činiti čim brže i efikasnije. Međutim, nepropisno parkirana vozila se nastavljaju uklanjati svakodnevno pri čemu se ne radi razlika između domaćih ili stranih gostiju, koji svjesno krše propise", odgovorili su nam iz Pula parkinga. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter