Pula će biti stožer lansiranja rakete na Mjesec

Nebojša Stanojević
Nebojša Stanojević

Iz Synergy Moon Teama, jednog od pet finalista u natjecanju Google Lunar Xprize za slanje rakete, lendera i rovera na Mjesec, stiže nam senzacionalna vijest da će Pula biti glavni stožer završnih operacija ove misije, koja bi najuspješnijem timu mogla priskrbiti nagradu od 30 milijuna dolara!

Osnivač i voditelj Synergy Moon Teama, Nebojša Stanojević, kaže da se tako sinergija kao osnovni moto ovoga tima ostvaruje u punom smislu riječi nakon deset godina rada različitih dijelova tima u raznim dijelovima svijeta. U Puli će tako, preciznije: u Društvenom centru Rojc, za Lunar Prize misiju biti ono što Houston predstavlja za misije koje provodi američka svemirska agencija NASA.

Kako je neposredno uoči Nove godine objavila tvrtka Google, od 33 tima koliko ih se prije devet godina, kada je natjecanje započelo, prijavilo za natjecanje Google Lunar Xprize, u završnicu su ušla svega četiri tima koji su potpisanim ugovorima mogli dokazati da su sposobni misiju izvršiti u cijelosti. Četiri finalista su američki tim Moon Express, izraelski tim Space IL, indijski Team Indus, i međunarodni Synergy Moon Team (kojega je dio i istarska Astronomska udruga Vidulini).

Pojačanje u ljudima i opremi

Synergy Moon Team je donedavno okupljao dvjestotinjak pojedinaca, tvrtki, udruga, sveučilišnih profesora, edukacijskih centara i drugih partnera iz dvadesetak zemalja svijeta, koji su devet godina zajedno radili na osmišljavanju rješenja zadanog zadatka. Jedan od članova ovog tima je i kalifornijska tvrtka Interorbital Systems kojoj je raketna industrija komercijalna djelatnost, pa će tako Synergy Moon Team jedini od četiri finalista imati vlastitu raketu, dok će drugi timovi za svoje lendere i rovere unajmiti prostor u raketama komercijalnih ili nacionalnih svemirskih agencija. Odnedavno je međutim Sinergy Moon Team resursima i kapacitetima značajno porastao, jer su mu se pridružila još četiri tima iz prvog kruga natjecanja koja nisu prošla u finale jer nisu imala osiguranu raketu: američki sveučilišni tim Omega Envoy, brazilski Team SpaceMeta, također međunarodni Stellar Team kojeg vodi najmlađi hrvatski pilot Stjepan Bedić, te malezijski Independence-X. Sada su svi oni postali sastavni dijelovi Synergy Moon Teama, što je ne samo ojačalo resurse, već i skratilo vrijeme za dovršenje ukupnog zadatka, budući da su neki od tih timova neke dijelove zadatka imali već potpuno riješene, iako nisu imale rješenje za cijelu misiju. Tako će u Mjesečevoj misiji Synergy Moon Teama kalifornijskom raketom do Mjeseca biti ponijet malezijski lender koji će u sebi nositi američki rover, a sve će se koordinirati i voditi iz Pule.

Putovanje od 73 dana

"Sada smo potpuno osposobljeni za lansiranje, i idemo na pobjedu", kaže Nebojša Stanojević, odajući da je datum lansiranja već poznat - 1. prosinca, ali se lokacija još drži u tajnosti.

Prema pravilima Google Lunar Xprizea, timovi koji su ušli u finale moraju svoje rakete lansirati do 31. prosinca ove godine. Tko do tada ne lansira raketu - ispada iz daljeg natjecanja. U daljem tijeku misije bitno je biti brži od ostalih: tim koji prvi spusti svoj lender na Mjesec time je osigurao dio nagrade od 20 milijuna dolara, tim čiji rover prvi pređe 500 metara Mjesečevom površinom dobiva 5 milijuna dolara, a daljih 5 milijuna dolara dobiva tim čiji rover pošalje s Mjeseca na Zemlju video-snimku visoke rezolucije. Teoretski dakle jedan tim može osvojiti svih 30 milijuna dolara, ali je također moguće da tu nagradu podijele i tri tima ako svaki od njih bude najbolji u jednom dijelu zadatka.

Treba znati, raketa kojom će lender i rover Synergy Moon Teama poći put Mjeseca nije ona kojom su Mjesec osvajali Amerikanci, stigavši do Zemljinog satelita za tri dana i imajući iza sebe kompletan državni budžet i obvezu da budu brži od Rusa. Ova će raketa nakon lansiranja do Mjeseca, prema proračunima, putovati 73 dana. Hoće li se do tada već zaboraviti da je bila lansirana? Ne bi trebalo, jer dio istarskog tima kojeg predvodi Nermin Mehić pobrinut će se da kroz cijelo vrijeme tog putovanja raketa Synergy Moon Teama privlači pažnju cijelog svijeta.

Vidjet ćemo ih iz Istre

U isto vrijeme, u Astronomskoj udruzi Vidulini, dijelu tima na čelu s Marinom Tumpićem, marljivo rade na tehničkoj koordinaciji izrade svih dijelova i uređaja koji će 1. prosinca biti lansirani prema Mjesecu. Tijekom ljeta, udruga će ovdje u Istri prirediti izložbu back-up (pričuvnih) verzija svih uređaja koji će sudjelovati u misiji, uključujući lender i rover. Kako ja za prvo lansiranje, kojim Synergy Moon Team želi pobijediti u Google Lunar Xprizeu, ipak odabran američki rover koji je već gotov i kojeg je čak i NASA verificirala, istarski rover bit će lansiran u nekoj od sljedećih misija koje će uslijediti tijekom narednih godinu dana. Naime, kako pojašnjava Nebojša Stanojević, spajanjem pet timova u jedan nije se samo povećao broj uključenih ljudi, već su spojena i sva njihova postignuća u dosadašnjih deset godina, pa se tako sada raspolaže s više raketa, lendera i rovera, čak i s potencijalom za komercijalno bavljenje letovima u svemir. Lako je moguće da Synergy Moon Team uskoro izraste čak i u respektabilnu svemirsku silu svjetskih razmjera. A Istra je mjesto gdje je ta sila nastala, i gdje se nalazi njezina glava.

Videomaterijal iz Istre na Mjesecu

Raketa će se naime "nakrcati" multimedijskim sadržajima koje će korisnici iz cijelog svijeta moći gledati i slušati na svojim računalima i drugovrsnim uređajima. Uz ostalo, tu će biti i 400 sati filmskog odnosno video materijala. "Već smo počeli snimati film o Rojcu, čije ćemo kraće probne verzije uskoro predstaviti tamošnjim udrugama, nazvat ćemo ga Sinergija Rojca da bude u skladu s nazivom tima. Autori filma su Diego Martinčić, Marko Hajdarović i Damir Jakšić, a zajedničku produkciju potpisat će Savez udruga Rojca. Osim filma o Rojcu snimit ćemo i kraće filmove o Puli i Istri, nadamo se da će nam u tome pomoći Grad i Županija, a u materijal bismo uvrstili i fotografije, te knjige istarskih autora, prevedene na razne jezike. Mislim da Istra zaslužuje biti u ovolikoj mjeri zastupljena u materijalima na raketi koja će 73 dana letjeti do Mjeseca jer je mnogo ljudi iz Istre sudjelovalo u ovom projektu, i time smo dobili veliku šansu za najveću moguću besplatnu reklamu Pule i Istre. Bit će naravno na raketi i materijala od drugih partnera iz Synergy Moon Teama, ali iz Istre će ga biti najviše", kaže Nermin Mehić. Još nije do kraja odlučeno hoće li raketa na Mjesec ponijeti i neki materijalni artefakt iz Istre, razmišlja se bi li to mogla biti maslina, tartufi ili nešto treće. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter