Prosvjednici blokirali izlaz pulskim vijećnicima

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Netom prije završetka sjednice pulskog gradskog vijeća članovi Inicijative - Za Muzil pozvali su okupljene građane da svojim tijelima zaustave izlazak pulskog gradonačelnika Borisa Miletića i gradskih vijećnika, izražavajući tako još jednom nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim izmjenama i dopunama pulskih prostornih planova.

Držeći se za ruke i uz povike "Ostavka, ostavka" sjeli su ispred ulaza u gradsku palaču i tako zapriječili izlazak vijećnika. Iako se gradonačelnik na kraju sjednice želio obratiti okupljenima ispred gradske palače prosvjednici su, pak, uz zvižduke i tražeći ostavku IDS-a odbili obraćanje Miletića kazavši da je to mogao učiniti puno prije kada se glasalo o izmjenama i dopunama prostornih planova.

Cijelo vrijeme prosvjeda okupljene građane nadzirala je i policija, no prosvjed je prošao bez incidenata, osim što se u jednom trenutku nije moglo niti ući niti izaći iz gradske palače. Osim vijećnika vladajuće koalicije u palači su bili i većina direktora gradskih poduzeća koji također nisu mogli vani na glavni ulaz pa je u jednom trenutku odlučeno da se izađe na stražnji izlaz, što je i učinjeno.

Među vijećnicima koji su ostali u palači bila je i jedna trudnica koja je morala izaći prije nego li je završena sjednica gradskog vijeća i to je učinila puno prije ostalih vijećnika i to uz pomoć predstavnika Inicijative koji je bio akreditiran za praćenje sjednice gradskog vijeća. Vrhunac cijelog prosvjeda bio je kada je i dio vijećnika, budući da nisu mogli izaći na glavni izlaz,  odlučio, kao i direktor gradskih poduzeća, izaći na stražnji izlaz iz palače, što su prosvjednici shvatili kao kukavičluk odnosno pobjedom građana. Prosvjednici su potom u povorci koja je uslijedila krenuli gradskim ulicama.

Usvojeni prostorni planovi za Muzil

Praćeni bukom okupljenih građana na Forumu koji su protestirali zbog donošenja plana za Muzil, s 14 glasova "za" i 8 "protiv", bez suzdržanih glasova, gradski vijećnici izglasali su na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Prostorni plan uređenja i Generalni urbanistički plan grada Pule. Ti prostorni planovi obuhvaćaju upravo i područje Muzila oko kojeg su se intenzivno posljednjih mjeseci lomila koplja.

A uoči same sjednice vijeća, nekoliko stotina građana odazvalo se pozivu Inicijative za Muzil - Volim Pulu i glasno prosvjedujući, zviždaljkama, sirenama, čegrtaljkama i zvižducima dočekivali u svojevrsnom špaliru gradske vijećnike. "Muzil je naš" "Nećemo golf na Muzilu", "Aj puna je Pula mladih golfera" samo su neki od transparenata koje su pritom nosili okupljeni, među kojima su bili i predstavnici Arena trikotaže u štrajku, sindikalisti, ali i neki političari.

Buka je rasla razmjerno približavanju 17 sati kada je sjednica započela. Emil Jurcan iz Inicijative tada je zamolio okupljene da se utišaju i puste vijećnike da odrade aktualni sat te da se ponovno "aktiviraju" za sat vremena kada je trebala početi rasprava o prostornim planovima. Željko Marković je pak istaknuo da su skup prijavili, dobili i dozvolu Grada Pule za korištenje javne površine na Forumu, iako je, kako je rekao, to javni prostor koji pripada svim građanima i zato ne bi trebalo tražiti dozvole. No, upravo zato što je skup prijavljen, osiguravala ga je i snimala policija.

Marković je okupljene pozvao da dostojanstveno, ali glasno pokažu što misle o planovima za Muzil te da primjereno reagiraju. Tako je i bilo. Uz riječi "padaj silo i nepravdo", "ustajte vi prezreni na svijetu" i "adio Pola", očekivala se rasprava o prostornim planovima.

A unutar vijećnice očekivana atmosfera. Od samog početka povela se žestoka rasprava među vijećnicima i to oko izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Pule. Njihovim usvajanjem se, naime, omogućava provođenje predloženog plana za Muzil i upravo je tako planirana budućnost Muzila izazvala burne reakcije oporbe. (N.SOFTIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA

 


Podijeli: Facebook Twiter