Promohotel: Čak 180 izlagača na tri etaže Žatike

Promohotel i ove godine nudi raznovrsne proizvode (Milivoj MIJOŠEK)
Promohotel i ove godine nudi raznovrsne proizvode (Milivoj MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego svečano je danas u porečkoj sportskoj dvorani Žatika otvorio 32. međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam Promohotel na kojem se ove godine predstavlja više od 180 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije, Španjolske, Belgije i Mađarske.

Dobre prognoze

Na otvorenju su govorili još i direktor pulske Hrvatske gospodarske komore Damir Sirotić, gradonačelnik Poreča Edi Štifanić i direktorica sajma Ivana Štiković.

- Analitičari HGK-a u posljednjih nekoliko kvartala daju nam dobre informacije o gospodarstvu. Industrija i izvoz rastu, turizam nas je već navikao na rekorde, broj izdanih građevnih dozvola je sve veći što govori da građevinarstvo dobiva priliku za zamah, maloprodaja razvija nove proizvode i nove kapacitete. Sve kreće na bolje i u takvim je okolnostima za očekivati da sve ostale aktivnosti koje se tiču gospodarstva napreduju, što možemo vidjeti na Promohotelu koji je najveći dosad, kazao je direktor pulskog HGK-a Sirotić. HGK je dao svoj doprinos organizaciji popratnog programa, jer zajedno s Upravnim odjelom za turizam Istarske županije u petak na Promohotelu priređuje 4. regionalni forum obiteljskog smještaja Istarske županije.

- Jako mi je drago da se još jedan, čak 32. po redu Promohotel održava upravo u Poreču, gradu turizma. U vrijeme kad se sve više promocija i rezervacije odvijaju online neki se pitaju treba li nam takav sajam. Naravno da treba, jer se online ne mogu ostvariti neposredni kontakti, razmijeniti iskustva i okusi kao što se može na Promohotelu. Tomu u prilog govori činjenica da sajam ima 30 posto više prostora i 20 posto više izlagača, što pokazuje da ovdašnji poduzetnici ne sjede skrštenih ruku već su svjesni činjenice da treba duplo više trčati da bi bili konkurentni na turističkom tržištu. Drago mi je da će dvorana Žatika i Poreč biti ove godine mjesto razmjene iskustva, poslovnih kontakata, održavanja konferencija, predavanja, edukacija i foruma, podcrtao je gradonačelnik Štifanić.

Uz 180 izlagača smještenih na čak tri etaže Žatike, svakodnevni program bit će obogaćen raznovrsnim stručnim događanjima, okruglim stolovima, predavanjima kompetentnih predavača i cooking showom. Posjetitelji će imati priliku vidjeti prezentacije jela renomiranih istarskih restorana i njihovih kuhara, talijanske kuhinje, finger fooda, sljubljivanje craft piva i namirnica na bazi mesa te moderne kombinacije jednostavnih namirnica.

Već danas u 10 sati Upravni odjel za turizam Istarske županije predstavit će rezultate projekta "Upravljanje gastronomskim manifestacijama – izazovi i prilike", koji je realiziran zajedno s porečkim Institutom za poljoprivredu i turizam.

Pizza majstori

Zatim u 11 sati u vanjskom šatoru posjetitelje očekuje atraktivno 3. otvoreno prvenstvo Istre za najboljeg pizza majstora "Mainardi pizza kup Istra 2017". Organizatori su Mainardi food i Napoletanski mlin CAPUTO, pod pokroviteljstvom udruge Napoletanskih Pizzaiuola APN. Proglašenje najboljeg pizzaiola bit će u 16 sati koji će kao nagradu dobiti priliku da brani boje Mainardi tima na svjetskom prvenstvu "Trofeo Caputo 2017" u Napulju.

U sklopu cooking showa u 13 sati bit će predstavljen pilot projekt "More od malih nogu" u organizaciji LAGUR-a "Istarski švoj", usmjeren na poticanje konzumacije svježe lokalne ribe u odgojno obrazovnim institucijama (jaslice, vrtići i osnovne škole) s ciljem promicanja poželjnih prehrambenih navika od najranije dobi. Kuhat će poznati kuhar David Skoko uz pomoć osoblja iz obrazovnih ustanova.

Promohotel i ove godine nudi raznovrsne proizvode kao što su, među ostalim, hotelska oprema i kozmetika, ugostiteljska oprema i inventar, prehrana i slastice, aparati za pripremu toplih napitaka, rashladni uređaji, vitrine za sladoled i kolače, papirnata galanterija i dekoraterski programi, tekstilni proizvodi, wellness program, profesionalna oprema za čišćenje, namještaj i ostala oprema za uređenje interijera, IT tehnologije, grafička i vizualna rješenja, električna vozila, te oprema za održavanje eksterijera i vanjsko uređenje.

Flego: Istra je najturističkija hrvatska regija

Istra je najturističkija hrvatska regija. Samo ove godine u turističkom sektoru imat ćemo više od milijardu i pol kuna investicija. Postavlja se pitanje događa li se to slučajno ili je to plod promišljanja, strategije i rada vrijednih ljudi. Naravno da to nije slučajno i zbog toga smo lani donijeli novi Master plan istarskog turizma. Vrijedni turistički djelatnici najnovije ideje, proizvode i trendove budućnosti već danas ugrađuju u svoje kapacitete, sadržaje, u svoju destinaciju koja se zove Istra. Zbog toga je vrijedno da Istarska županija kao pokrovitelj podržava ovakve manifestacije na kojima se na jednom mjestu susreću ponuda i potražnja i svi noviteti iz branše, rekao je prigodom otvorenja župan Flego, uz želju da predstojeća sezona bude još bolja od lanjske, rekordne, te da ovo bude najbolji Promohotel dosad. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter