Predsjednicu dočekala Titova bista i "Bella ciao"

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Svečanom sjednicom Skupštine Istarske županije i Saveza antifašista Istarske županije, u petak je u Pazinu, u nazočnosti predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Vlade Zorana Milanovića, obilježena 70. obljetnica pobjede nad fašizmom.

Predsjednica Grabar Kitarović koja je u Pazin stigla netom nakon što je nazočila svečanosti obilježavanja 70. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata u Gdanjsku, dočekana je u Spomen domu uz pjesmu talijanskih partizana "Bella ciao" i Titovu bistu. Rekla je da je važno slaveći 70. obljetnicu pobjede nad fašizmom, istaknuti da je hrvatski narod zajedno sa pripadnicima svih nacionalnih manjina u domovini, dao značajan doprinos pobjedi antihitlerovske koalicije.

- Naš antifašistički pokret smatramo povijesno, politički i moralno opravdanim, s pravom uvrštenim u hrvatski Ustav kao jedan od temelja stvaranja moderne hrvatske države, poručila je Grabar Kitarović. Iskazavši ponos što su i njen nono i nona i drugi članovi njene obitelj dali svoj udio u povijesnoj baštini, u ime slobode i pravde, ne u ime ideologije, istaknula je da u Istri hrvatski antifašizam ima najdulju tradiciju.

- Možda više no igdje u Hrvatskoj, u Istri je antifašistički pokret bio općenarodni, a pobjeda nad fašizmom značila je za Istrijane povijesno oslobođenje, kako je istaknuto u rujanskim Pazinskim odlukama, 1943. godine. U tim odlučnim danima naš narod pokazao je veliku nacionalnu svijest. Dokazao je da je Istra hrvatska zemlja i da će hrvatska i ostati, istaknula je Grabar Kitarović na što su joj u Spomen domu zapljeskali.

Predsjednica je također poručila da smo slaveći 70. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata i pobjede nad fašizmom dužni biti veliki u svemu, kako u radosti zbog pobjede, tako i u žaljenju zbog svih nevinih žrtava rata i poraća.

- Antifašizam je temeljna vrijednost našeg društva, naglasio je premijer Milanović koji je na svečanosti u Spomen domu, govorio kako je rekao, osobno, a ne emotivno. Istaknuo je da je podrijetlom dalmatinski Hrvat te ispričao da mu je, premda se prije nije bavio politikom, djed završio u partizanima.

- Kada sam pitao dida zašto su išli u partizane, odgovor je bio neobičan" zato sinko, jer nije se dalo durat", rekao je Milanović. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE
 


Podijeli: Facebook Twiter