Poplavljeno područje državnim novcem pretvoreno u raj za privatne investitore?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Je li u umaškoj zoni Marketi, za koju zanimanje pokazuje više poznatih trgovačkih lanaca, još u vrijeme Milanovićeve vlade, u dogovoru s lokalnom upravom, veliki dio infrastrukture čija se vrijednost mjeri stotinama milijuna kuna, napravljen na teret države i grada, a radi pogodovanja privatnim investitorima? Na ovo nam je pitanje, o kojem se već duže vrijeme govori u Umagu, nedavno ponovno ukazano. Iz Ureda gradonačelnika Vilija Bassanesea odbacuju sve optužbe i tvrde da su sve radili i rade po zakonu, te najavljuju otvaranje 350 novih radnih mjesta u budućoj trgovačkoj zoni, što kako tvrde, ne odgovara svima.

Sve je počelo poplavom u 2010. godini

- Upoznati smo s činjenicom da se oformila grupa politički organiziranih pojedinaca u svrhu lokalnih izbora koja stoji iza spomenutih konstrukcija. Ta su podmetanja samo dio javnog blaćenja za koje se vrši progon po službenoj dužnosti, piše u odgovoru na naš upit gradskoj upravi da komentira priče da je novac Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta uložen za gradnju prometne i vodne infrastrukture u spomenutoj zoni Marketi navodno uložen radi pogodovanja budućem investitoru, koji će na taj način dobiti kompletno komunalno opremljenu zonu.

Priča počinje još 2010. godine kad je Umag zadesila poplava katastrofalnih razmjera i kada je zona Marketi, zajedno s dijelom naselja Komunela, bila pretvorena u veliko jezero. Hrvatske vode, tada na čelu s Ivicom Plišićem (SDP), morale su tijekom 2011. i 2012. sanirati oborinski sustav za zaštitu od poplava s oko 15 milijuna kuna, ali se s ulaganjima, zanimljivo, nastavilo sve do 2015. godine. U medijima je zabilježeno da se u travnju 2015. godine u Gradu Umagu održao sastanak kojem je prisustvovao i Ivica Plišić, kojom je prigodom dogovorena investicija teška 250 milijuna kuna, dok je 150 milijuna dogovoreno još u travnju 2013. a riječ je o bespovratnim sredstvima EU fondova. Hrvatske vode odlučile su sav taj iznos uložiti u umaški sustav zaštite otpadnih i oborinskih voda i izgradnju pročistača treće, najviše razine. Paralelno, kako nam navode upućeni, unutar zone Marketi počeo se nasipavati teren dovođenjem građevinskog materijala i kamenja, kako bi se postigla bolja nosiva karakteristika temeljnog tla. (Tanja KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter