Pojedinac može utjecati na ono što jede, ali i na okoliš

S predavanja "Sjeme izvor života u Rojcu" (D. MEMEDOVIĆ)
S predavanja "Sjeme izvor života u Rojcu" (D. MEMEDOVIĆ)

Udruga Tranzicijska Pula jučer je u Rojcu u Puli organizirala razmjenu sjemena različitih povrtnih kultura, a ujedno je Damir Janušić, vlasnik istoimenog OPG-a iz Rovinja i utemeljitelj Banke nasljeđa i čuvanja poljoprivredne zemaljske ekonomije, održao predavanje nazvano "Sjeme izvor života".

- Mi na OPG-u ne uzgajamo sjeme, nego ga čuvamo i održavamo, dakle i produžujemo određenu vrstu. Imamo 27 sorti koje čuvamo ne samo u obliku sjemena, nego i stabala voćki. Regeneriramo ga svake ili svake druge godine, a s vremenom smo pronašli način kako ga najbolje sačuvati, odnosno  kako selekcijom dobiti najbolje od tog sjemena. Tu je vrlo bitan detalj zdravlje zemlje koja mora biti u dobroj kondiciji da bi i sjeme moglo biti zdravo, rekao je Janušić.

On se u svom predavanju osvrnuo i na povijest uzgoja hrane od 8. do 18. stoljeća koji je, kako kaže, u Evropi bio vrlo jednoličan. Prehrana se tada bazirala na žitaricama, a velik je preokret stigao nakon što je iz Amerike uvezen krumpir koji je, kaže, značajno doprinio povećanju broja stanovnika na Zemlji.

Iva Raizs iz Tranzicijske Pule podsjetila je da se ova udruga bavi očuvanjem starih sorti sjemena, i to putem razmjene među članovima koji proizvod ekološku hranu za grupe solidarne ekološke razmjene.

- Pojedinac svojim izborom može učiniti jako puno, može utjecati na ono što jede, ali i na okoliš, kazala je Raizs, te napomenula da se čak 70 posto sjemena uvozi u Hrvatsku.

- Kad bi uvoz zbog nekog razloga bio smanjen, nama bi nedostajalo hrane jer nemamo svoje sjeme, kazala je.

Janušić je napomenuo da se u Hrvatskoj uzgaja vrlo malo starih sorti.

- Najčešće se uzgajaju u malim mjestima, gdje starija generacija ima svoje vrtove i gdje se s koljena na koljeno sjeme čuva i rasađuje. To je bitno zbog očuvanja sjemena kao temeljne postavke, ali i zbog toga što to sjeme, izvorno i nekontaminirano različitim ljudskim djelatnostima, ima potencijal života za nas ljude, rekao je Janušić.

Predavanju je prisustvovalo 15-ak građana koji su mogli razgledati, ali i nabaviti sjeme arnike, lavande, kantariona, smilja, rajčice i različitih drugih biljaka koje su izložili udruge Tranzicijska Pula i Šarac, OPG Damir Janušić i inicijativa Volim rajčice. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter