Pazin će dva dana biti najveća košnica u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zoran Vasić, pomoćnik ministra poljoprivrede otvorio je danas u novoj sportskoj dvorani 10. Dane meda u Pazinu. Prenoseći pozdrave i čestitke ministra Tihomira Jakovine naglasio je kako je ovo centralno pčelarsko događanje Republici Hrvatskoj. "Ovdje je prisutna sinergija mnogo toga dobroga u Istri i Hrvatskoj, a to  ponajprije kvalitetan rad udruge pčelara iz Pazina, ali i drugih pčelara iz Istre, rekao je Vasić.

Veseli ga, kaže, to zajedništvo s najmlađima, koji su budućnost Istre, Hrvatske i pčelarstva, ali i posredna participacija Ministarstva poljoprivrede ovu manifestaciju. Ministarstvo naime pomaže pčelarima da dođu do sredstava iiz evropskih fondova, a to je lani bilo ukupno 16 milijuna kuna, za koje se kandidiralo oko 1.400 pčelara, pa Vasić očekuje da će tako biti i ove godine. Čestitajući na kraju organizatorima trudu koji su uložili u ovu prekrasni gospodarsku manifestaciju.                                        

Pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Milan Antolović čestito je pčelarima 10., jubilarne dane meda. Ističući njihovo zalaganje na očuvanju stoljetne tradicije modernog pčelarenja na ovim prostorima. Čime su, kaže udarili pečat modernom pčelarstvu  na području Istre. "Obzirom da pčela ne prepoznaje granice već cvijet, veseli me da Istra može, a nadam se i da hoće postati cvijet pčelarstva Republike Hrvatske", rekao je Antolović. Dodajući kako je jedan od koraka na tom putu otvaranje pogona za preradu meda u Cerovlju, ali i projektiranje novih pčelinjaka u Istri, te osnivanje Centra za razvoj pčelarstva u Istri. Uvjeren je da će se u dogledno vrijeme osnovati i škola za pčelarstvo jer dosadašnje, ističući  dosadašnje iskustvo s dopunskim obrazovanje pčelara je itekako pozitivno. Naime u pet godina tečaj je završilo 255 pčelara.

Antolović očekuje da istarski pčelari definira istarski med koji će se zaštititi oznakom izvornosti. Zbog toga je već započela suradnja s Ministarstvom poljoprivrede Slovenije i Primorsko goranskom da se brendira istarski med koji je se proizvodi na cijelom području geografske Istre, a ona obuhvaća Slovenski primorje i Liburniju. Krajni cilj je, kaže Antolović zaštiti izvornost istarskog meda i pčelinjih proizvoda kao vrhunske prehrambene i zdravstvene proizvode.

Uvodeći program otvaranja 10. Dana meda u Pazinu, gradonačelnik Renato Krulčić, naglasi je kako se radi o manifestaciji koja obilježava grad Pazin, zahvalivši organizatorima Uduzi pčelara "Lipa" koja već 10 godina uspješno organizira ovu manifestaciju. "Ovime promoviramo pčelarstvo kao način života, Grad Pazin i sve čime se pčelari diče i čime se bave. Ova izložba veliki je doprinos popularizaciji meda u Hrvatskoj i Istri, a uspješno pčelarstvo  znači uspjeh i drugih grana poljoprivrede", rekao je Krulčić.  

Predsjednik udruge pčelara "Lipa" i Izvršnog odbora Dana meda, Ranko Anđelini, zahvalio je Gradu koji je omogućio da se 10., jubilarni dani meda održe u prostorima nove sportske dvorane. Veseli ga što Dani meda iz godine u godinu dobivaju sve veći međunarodni značaj, uz to pazinski pčelari i kroz ovakve manifestacije nastoje biti u vrhu hrvatskog pčelarstva. S njime se složio Vedran Lejak predstavnik Hrvatskog pčelarskog saveza, dodajući kako su pazinski Dani meda jedna od vodećih pčelarskih manifestacija u Republici Hrvatskoj.

Na Danima meda u Pazinu ove godine sudjeluje 90 izlagača iz raznih krajeva Hrvatske, zatim Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Italije, te Ukrajine i Poljske. Osim raznih vrsta meda i dugih pčelinjih proizvoda koji privlače veliki broj posjetitelja, pčelari na dane meda dolaze nabaviti novu moderniju ili obnoviti svoju pčelarsku opremu. Uz pčelarske proizvode na štandovima se nude razni drugi proizvodi iz biološkog uzgoja, te drugi prehrambeni, ljekoviti i kozmetički artikli proizvedeni na prirodan način.                                

Organizatori Dana meda u Pazinu svake godine organiziraju literarni i likovni natječaj "Med, hrana, poslastica, lijek". Ove je godine na natječaj pristiglo 27 literarnih i 83 likovna rada učenika istarskih osnovnih škola. U kategoriji učenika razredne nastave najuspješnijim ocijenjen je rada "Zaposleni roj" Leonarde Zenković  učenice trećeg razreda OŠ Ivana Batelića iz Raše pod mentorstvom Sonja Škalambera, a u kategoriji predmetne nastave "Velika pčela" Anija Išić učenica 7 A razreda OŠ Montezato iz Pule.

Njoj je mentorica Rosana Zupićić Smoković. U konkurenciji literarnih radova razredne nastave pobijedila je pjesma "Pčelica" Kristijana Vojskovića iz Gračišća, učenika  OŠ Nazora iz Pazin pod mentorstvom Svetlane Dukin Beroša, dok je najboljom u kategoriji učenika predmetne nastave najboljom ocjenjena pjesma "Ta krila zloto nsijo" Stefani Čeh učenice O.V. Nazora iz Potpićna kojoj je mentor Dalibor Švić.       

Izložbeni prostor Dana meda, već tradicionalno su ukrasili polaznici pazinskog Dječjeg vrtića Olga Ban, a mladima je bila posvećena i radionica "Djeca mladi i svijet pčela - kako u odgojno obrazovnim ustanovama potičemo znanje i brigu o pčelama “ U ovom projektu sudjelovali su polaznici vrtića, Osnovne škole Vladimira Nazora, te Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina. Aleksandra  Rotar sa Sveučilište Jurja Dobrile u Puli predstavila je projekt "Pčele" kao rezultat rada sa studentima i djecom predškolskog uzrasta. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter